Поради

Як відбілити зуби в домашніх умовах

Як відбілити зуби в домашніх умовах

Зуби можуть забарвлюватися у жовтий колір, а також у спектр інших кольорів, включаючи оранжево-червоний, зелений, синій, коричневий, сірий та чорний. Знебарвлення зазвичай з’являється поступово. Знання того, що викликає плями на зубах, важливо як для лікування, так й для профілактики. Якщо є розуміння, які продукти забарвлюють зуби, то їх варто уникати. Щоб додатково мінімізувати заплямовані зуби, під час дворічного відвідування стоматолога рекомендується професійно очищати зуби.

Чому зуби темніють чи жовтіють

Натуральний колір зуба знаходиться у дентині, який лежить нижче емалі. Емаль - це тверде захисне покриття. Дентин - це м’яка кістка, схожа на тканину. Природний колір дентину змінюється у залежності від людини: більшість мають білувато-сірувате або жовтувате забарвлення до дентину. Дуже мало мають яскравий білий дентин від природи. Будь-яке рослинне інтенсивне забарвлення здатне змінити колір зубів зуби, оскільки молекули пігменту зв’язуються з поверхневим шаром емалі.

Зуби можуть змінювати колір, жовтіти чи темніти, з багатьох причин:

  • від поганої гігієни;
  • їжі та напоїв, що викликають плями;
  • вживання тютюну;
  • певних лікарських препаратів;
  • захворювань;
  • підвищення віку;
  • травми зубів, сімейного анамнезу;
  • занадто великої кількості фтору у воді чи стоматологічних продуктах.

Іноді колір тимчасовий, в інший час відбувається хімічна зміна складу зубів, що викликає постійне знебарвлення. Поверхневе фарбування не повинно бути жовтим. Залежно від причини, це може бути помаранчевий або навіть зелений. Гарна новина щодо цього виду плям полягає у тому, що його можна видалити за допомогою доброї гігієни зубів та відбілюючої зубної пасти.

Як працює відбілювання зубів

Емальований шар складається з кристалів гідроксиапатиту, які утворюють мікроскопічні шестикутні «стрижні». Простіше кажучи, емаль є пористою, а значить, фарбуючі агенти можуть пробиватися в зуб, де їх не можна просто очистити. Глибші плями в основному нешкідливі, але багато людей вважають їх непривабливими.

Відбілювання зубів
Відбілювання зубів

Відбілювачі використовують відбілюючі хімічні речовини, щоб потрапити в зубну емаль та розпочати хімічну реакцію (конкретно, реакцію окислення), яка розщеплює фарбувальні сполуки. Більшість відбілювачів зубів використовують одне з двох хімічних засобів: перекис карбаміду або перекис водню (той самий матеріал, який відбілює ваше волосся). При застосуванні у роті перекис карбаміду розпадається на перекис водню та сечовину, при цьому перекис водню є активним відбілюючим інгредієнтом.

Процес відбілювання дуже простий:

  1. Гель для відбілювання зубів містить інгредієнт, який відкриває пори зуба, завдяки чому активний відбілюючий агент просочується через пори емалі в дентин зуба.
  2. Молекули кисню від відбілюючого агента контактують з знебарвленими молекулами, прив’язаними до зуба, викликаючи їх розірвання та повертаючи природний колір зуба. Повторне застосування потрібно перед тим, як всі плями були видалені.

Кількість застосувань змінюється залежно від вираженості плям та концентрації використовуваного пероксиду. Взагалі вік - це важливий показник, але слід також враховувати харчові звички, звички до гігієни порожнини рота, вживання тютюну та особливі умови, такі як флюороз зубів та плями тетрацикліну.

Чим не рекомендується вибілювати зуби

Усі зубні пасти допомагають видалити поверхневі плями, оскільки містять м’які абразивні речовини. Деякі відбілюючі зубні пасти містять щадне полірування або хімічні засоби, що забезпечують додаткову ефективність видалення плям. Зубні пасти на основі деревного вугілля, які, як стверджують, відбілюють зуби, - це «маркетинговий трюк», який може збільшити ризик руйнування та фарбування зубів, йдеться в огляді в Британському стоматологічному журналі. Продукти деревного вугілля, які користуються все більшою популярністю, часто не містять фтору для захисту зубів. Зубні пасти та порошки на основі деревного вугілля є більш абразивними, ніж звичайні, що може становити небезпеку для емалі та ясен.

Методи відбілювання зубів
Методи відбілювання зубів

Кому протипоказано відбілювання зубів

Більшість людей можуть відбілити зуби, але не кожен випадок гарантовано має успішний результат або буде достатньо, щоб зробити людину задоволеною. Стоматолог визначить, яка форма відбілювання найкраще підходить для пацієнта.

Відбілювання зубів не підходить вам, якщо:

  • наявне захворювання ясен або інфекція під зубами;
  • вагітність;
  • чутливість зубів, тріщини та оголений дентин - після лікування ці зуби можуть бути придатні для відбілювання;
  • в зоні посмішки наявні коронки або великі пломби;
  • ви знаходитесь на пізніших роках життя та маєте усадку ясен й видимі жовті корені.

Дуже важко дізнатися, хто добре відреагує на системи відбілювання. Деякі люди зазнають незначного покращення, а інші зазнають помітних змін. Існують методи, що використовують різні відбілюючі засоби, концентрації, час, спосіб та використання додаткових заходів, таких як тепло або лазери.

Народні методи відбілювання зубів

Якщо ви шукаєте цілком природну альтернативу відбілюванню зубів, спробуйте кокосове масло. Це традиційний індійський народний засіб, який відчутно покращує гігієну. Вводячи по одній столовій ложці кокосової олії у рот на 20 хвилин на день, ви можете видалити бактерії, які згодом можуть перетворитися на наліт й спричинити пожовтіння зубів. Масло підтримує здоровий рот та чудово смакує.

Харчова сода також має природні відбілюючі властивості, саме тому вона є актуальним інгредієнтом у комерційних зубних пастах. Це м’який абразив, який може допомогти очистити плями від зубів на поверхні. Воду з содою потрібно змішати у пропорціях 2:1 та почистити зуби. Це можна робити кілька разів на тиждень.

Ще один природний засіб – це перекис водню, який використовується перед чищенням зубів для промивання рота. Підходить лише 1,5% або 3% розчин.

Яблучний оцет протягом століть використовується як дезінфікуючий і природний засіб для чищення. Щоб використовувати його як ополіскувач для рота, розбавте його водою та тримайте у роті декількох хвилин. Після цього обов’язково прополощіть рот звичайною водою.

Здорова дієта з достатньою кількістю кальцію може допомогти запобігти пожовтіння зубів. Чищення зубів незабаром після їжі також може допомогти запобігти появі плям.

Безпечне відбілювання зубів – сучасні методики

До способів відбілювання зубів крім традиційного використання відбілюючих засобів також відносять ультрафіолетове відбілювання та механічну чистку. Вони проводяться лише у стоматологічному кабінеті. Під час механічної чистки використовується спеціальна насадка та засіб, що дозволяє зберегти емаль. Є також ультразвукова чистка, яка бережно діє на емаль та знімає наліт за допомогою ультразвуку. Цей спосіб дозволяє змінити відтінок на 2-4 тони. Використовується також фотовідбілювання, яке може освітлити зуби до 6 тонів. Під час процедури використовується розчин перекису водню та ультрафіолет. Коштовним, але ефективним способом відбілювання є лазерне. Воно допомагає змінити колір на 12 тонів. Усі методи вимагають виконання правил у подальшому. Це використання ополіскувачів, чистка зубів, виключення паління, чаю та кави на час відновлення після процедури.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Стоматологія, Здоров'я
В тему