В центрі уваги

Програма лікування ожиріння у Луцьку: як схуднути назавжди

Програма лікування ожиріння у Луцьку: як схуднути назавжди

Серцево-судинні захворювання, діабет та рак – надмірна вага підвищує ризики цих небезпечних хвороб.

Про причини надмірної ваги та спеціальну програму лікування ожиріння у Луцьку розповідає лікар-хірург КП "ЛМКЛ", засновник спортивного центру «ANT Sport Health Academy» Олександр Христюк.

Відомо, що саме ожиріння відповідає за схильність до розвитку атеросклерозу, артеріальної гіпертензії і цукрового діабету I та II типу,  ішемічної хвороби артерій, інсульту, хронічної хвороби легень, печінки та ниркової недостатності.

За останніми даними статистики, 640 млн людей у світі страждають на надлишкову вагу. В Україні ожиріння має більше 20% населення. Якщо темпи не зменшяться, і, відповідно, ситуація буде лише погіршується, то у 2025-му від надмірної ваги потрібно буде лікувати п’яту частину населення Землі.

Причини ожиріння у жінок та чоловіків

Багато хто вважає, що основними причинами ожиріння є переїдання та малорухомий спосіб життя. Однак американські вчені впевнені, що надмірну вагу в організмі провокує недолік води – зневоднення, яке вважають головним чинником збільшення маси тіла у людей.

При цьому є кілька причин ожиріння, що не пов’язані з харчуванням:

  1. Проблеми з печінкою
  2. Погана робота яєчників
  3. Захворювання щитоподібної залози
  4. Погіршення роботи надниркових залоз
  5. Діабет другого типу

А за твердженням очільниці МОЗ Уляни Супрун, перед тим, як «почати худнути та бігати з понеділка» або «з першого числа сідати на дієту», варто вивчити наступний список причин виникнення ожиріння у чоловіків,  жінок та дітей: традиції харчування у сім’ї, хронічний брак сну, гормональний фон, генетика, психічні розлади, незбалансованість раціону, повторювані помилки в плануванні харчування, брак фізичної активності.

За повідомленням Європейської асоціації з вивчення ожиріння (EASO), одним із ефективних засобів подолання ожиріння є необхідність визнати його не просто проблемою, а хворобою.

Серед рекомендацій щодо надмірної ваги  пропонують щотижнево 75 хв енергійної інтенсивності або 150 хв помірного виконання фізичних вправ або комбінацію обох варіантів.

Співвідношення талії-стегон та індексу маси тіла

При підозрі на ожиріння недостатньо орієнтуватися лише на надмірну вагу, а й на індекс маси тіла (ІМТ). Велику роль грає і співвідношення талії до стегон.

Як визначити індекс маси тіла

Індекс маси тіла — співвідношення ваги до росту «в квадраті». Здоровий ІМТ – від 18.5 до 24.9. ІМТ при надмірній вазі – 25-29.5. Ожиріння починається із ІМТ 30 та більше. ІМТ, менший за 18.5, говорить про недостатню масу тіла.

Приклад: вага 68 кг, а зріст - 165 см, ІМТ = 68 ÷ 1,652 = 24.98

Збільшений розмір талії свідчить про розвиток  гіпертонії, діабету

Найбільш вдалим для жінок співвідношенням об'єму талії до стегон вважається значення 0,7 і менше. Однак в сучасному світі цей показник наблизився до 0,8. Кожні зайві 5 см на талії збільшують ризик передчасної смерті на 13% у жінок і 17% у чоловіків.

  1. Обхват талії (сантиметри):
  • нормальний обхват талії у жінок – 80 см,
  • легке підвищення ваги – обхват талії від 80 до 88 см,
  • ожиріння – понад 88 см.

У чоловіків:

  • нормальні параметри – до 94 см,
  • підвищення ваги – від 94 до 102 см,
  • ожиріння – більше 102 см.

  1. Співвідношення окружність талії/зросту WHtR (waist-height ratio)

Норма для цього індексу становить менше 0.5 для чоловіків і жінок, тобто окружність талії не повинна перевищувати половини росту людини.

  1. Індекс талія-окружність стегон WHR (waist-hip ratio)

У нормі цей індекс менше 0.85 для жінок і менше 1.0 для чоловіків.

Ефективна програма боротьби із зайвою вагою – в «ANT Sport Health Academy»

У травні 2019 у Луцьку відкрили спортивний центр  «ANT Sport Health Academy».

 «Оскільки я лікар, моєю головною метою є здорове суспільство. А спорт заслужено вважають одним з найдієвіших методів оздоровлення людей громадян», – вважає засновник центру, любитель тайського боксу Олександр Христюк.

У закладі є зона єдиноборств, тренажерна зала та професійний ринг. Займаються тут діти від 6 років і дорослі. В академії вчать тайському боксу, кікбоксингу та боксу, займаються фітнесом. Зі спортсменами працюють шість тренерів.

Популяризуючи здоровий спосіб життя, академія «ANT» пропонує клієнтам різноманітні напрямки тренувань. Так, окрім занять з тайського боксу, можна відвідати функціональні тренування, фітнес, trx зону, тренажерний зал з якісним обладнанням американського виробництва.

Тренажерна зала у спортивній академії «АНТ» поєднує в собі велику кардіо-зону, силову зону з різноманітними вантажоблочними тренажерами американського виробника, зону вільних ваг та місце для функціональних тренувань.

Фізичні вправи після операції – це необхідність для поступового зниження ваги

«В нашій кардіо-зоні повненькі дівчата конкретно худнуть під керівництвом досвідченого тренера Вікторії Каліщук. Цікаво, що Вікторія сама мала надмірну вагу, але завдяки силовим навантаженням та правильному харчуванню сильно схудла. Відтак тепер вчить інших дівчат, як стати стрункими та красивими.

Коли я говорю «повненькі дівчата», то маю на увазі жінок, що прийшли до нас із індексом маси тіла більше 45. Це при рості 1,60-1,70 см вага становила більше 130 кг.

Також в нас в кардіо-зоні займається група хворих, яких я прооперував: ембалізував ліву шлункову артерію. Після такої операції у людей припиняється «жор», їм не хочеться їсти понаднормово», - розповідає Олександр.  

Під час емболізації лівої шлункової артерії кровотік по ній припиняється. Проте кровопостачання шлунку не страждає, оскільки для нормального забезпечення органу кров’ю, насиченого киснем, залишається достатньо кровоносних судин. При цьому відбувається зменшення секреції греліну - так званого гормону голоду. Рівень греліну перед їдою збільшується, а після — зменшується Отже, у боротьбі з ожирінням можна досягнути гарних результатів завдяки емболізації лівої шлункової артерії.

Проте операція не зменшить вагу, а лише зупинить її збільшення. «Важливо після операції займатись спортом, аби схуднути. Мої пацієнти досягають чудових результатів після операції та кількамісячних занять у кардіо-залі. Ось, для прикладу, дві жінки важили близько 130 кг, тепер їхня реальна вага – близько 90 кг», - розповідає лікар.

Sleeve-резекція шлунку: пацієнт їсть значно менше і втрачає вагу

Окрім ембалізації лівої шлункової артерії, Олександр Христюк має досвід в такому оперативному втручанні, як Sleeve-резекція шлунку. Суть операції полягає у видаленні частини шлунку, таким чином шлунок набуває форми «рукава».

До яких ефектів призводить така операція? По-перше: зменшується розмір шлунку, що тягне за собою його маленьку місткість, а значить і кількість їжі, яку людина може спожити, значно зменшується. У підсумку: пацієнт їсть значно менше і втрачає вагу.

По-друге: під час операції видаляється саме та зона, яка продукує «гормон голоду» – грелін, що відповідно призводить до значного зниження почуття голоду. У підсумку: пацієнт їсть значно менше і втрачає вагу без постійного відчуття голоду.

«Після проведення Sleeve-резекції шлунку мій пацієнт з вагою 127 кілограм за короткий термін зумів схуднути до 96 кг. Це чудовий результат», - з гордістю розповідає лікар.

«Варто пам’ятати, що проблема ожиріння – це не тільки неправильне харчування, а й суцільна гіподинамія. «Ви можете коня з’їсти, але після цього потрібно інтенсивно спалювати ці калорії. Багато їсте – маєте багато рухатись. Це аксіома.

А ми приїжджаємо з роботи, де цілий день сиділи, додому на машині чи маршрутці. Лягаємо на диван, беремо пульт від телевізора в одну руку, тарілку з їжею – в іншу. А потім дивуємося, звідки береться зайва вага, і чому так важко позбутися лишніх кілограм», - окреслює Олександр Христюк. 

Чому дівчата з надмірною вагою бояться йти до спортзалу

«З мене будуть сміятись», - одна з причин, через які дівчата не наважуються піти у спортзал.

Їм здається, що як тільки вони зайдуть до спортзалу, всі почнуть їх розглядати. Насправді, вже після першого заняття вони бачать, що люди зайняті собою і ніхто на них не звертає уваги. В кожного є свої цілі, і вони працюють над ними.

Вражаючі результати

«Я не знаю, як правильно користуватися тренажерами. Я не вмію робити вправи технічно правильно» - ще одна з причин, через яку дівчата з надмірною вагою бояться переступити поріг спортзалу.

«Але для цього в нашому залі і працюють тренери, які допоможуть розібратися вам з тренажерами та виправити техніку вправ.

Серед моїх підопічних є люди різної вікової категорії – від 12 до 56 років – та різної вагової категорії.

Жодного разу у нашому залі ніхто не сміявся ні з якої людини. Навпаки, всі об’єднуються, допомагають один одному. Підтримують морально доброзичливими порадами. Радіють успіхам», - розповідає Олександр Христюк.

Отож, хто хоче схуднути назавжди, адже за допомогою  програми лікування ожиріння у Луцьку можна не тільки позбавитись надлишкової ваги, але і утримати результат, звертайтесь до справжніх професіоналів!

«ANT Sport Health Academy»

Адреса: вул. Ковельська, 40 (поряд з ПАТ «Електротермометрія»)

Деталі за телефонами: +380996608700, +380683030205.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: ожиріння, Здоров'я, луцьк, Волинь
В тему