Поради

Як правильно дотримуватися посту і які діють заборони

Як правильно дотримуватися посту і які діють заборони

Ще одна назва останнього в календарному році посту – Пилипівка. Вона походить від того, що цей піст починається відразу після дня вшанування святого апостола Пилипа.

Пилипівка традиційно завершується Святвечором. І саме тому народження Сина Божого Ісуса Христа українці зустрічають за святковим столом, де мають бути 12 пісних страв, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Колись цей піст тривав лише тиждень

За тривалістю Пилипівка майже така ж, як Великодній піст: вона триває 40 днів. Утім Різдвяний піст менш строгий, ніж Чотиридесятниця перед Воскресінням Христовим.

Традиція дотримання Пилипівського посту розпочалася ще в 4 столітті. На початках Різдвяний піст тривав усього тиждень. Згодом його продовжили ще на три дні. А під час Константинопольського собору отці Церкви постановили: віднині й надалі піст перед Різдвом повинен тривати 40 днів.

Саме стільки, на думку священнослужителів, потрібно вірянам, аби очистити душу в молитвах і покаяннях, посповідатися й освітленими зустріти свято приходу в наш світ Месії.

Дієта – це не очищення

Як неодноразово наголошували священники, українці чомусь завжди роблять під час постування акцент на відмові від тваринної їжі. Проте піст – це не дієта, а спосіб духовного очищення. Відтак основна увага того, хто постує, повинна зосереджуватися на нематеріальному.

Задля того священники радять кожному з нас:

  • з більшим благоговінням промовляти вранішні та вечірні молитви;
  • визначити свої залежності і самому собі дати завдання позбутися цих залежностей (для когось це вживання цигарок чи алкоголю, для когось – перегляд серіалів, для когось – перебування в соціальних мережах чи за комп'ютерними іграми);
  • той час, який у нас забирає та чи інша залежність, постуючий має проводити за читанням Святого Письма;
  • під час посту ми повинні проявляти максимальні терплячість і толерантність, добротою та розумінням відповідаючи на гнів чи образи;
  • коли перед вами стоїть вибір провести час із рідними, які цього просять, чи провести час за богоугодною книгою, священники радять приділити увагу рідним, адже так ви наповните любов'ю не лише себе, а й ваших найближчих людей;
  • під час посту старайтеся якомога частіше брати участь у літургії, адже церковне богослужіння – якнайкращий час, аби почути слово Боже й долучитися до спільної молитви.

Зважаючи на такі поради, стає зрозуміло, чому під час Пилипівки не можуть відбуватися вінчання та весілля. Церква радить й інші гучні застілля переносити на післяріздвяний період. Адже питання не лише в тому, що на столах будуть пісні страви, а в тому, що люди вживають алкоголь, поводяться неблагочестиво, спокушаються на гріховні справи, слова та думки.

А от щодо хрестин, то ніяких обмежень у часі Церква не встановлює. Навпаки: таїнство Хрещення допомагає людині отримати Божу благодать, підтримку та захист.

Ніякого алкоголю, крім вина у свято

Що ж до харчування, то правила під час Пилипівки схожі до тих, що встановлені для інших постів. Віряни повинні утримуватися від споживання м'яса, яєць, молочних та кисломолочних продуктів. Натомість у раціоні повинні бути овочі, фрукти, горіхи, бобові культури (горох, квасоля, сочевиця тощо). У святкові дні дозволяються риба й вино. Для любителів солодощів можна споживати сухофрукти, мед, а до кави додавати молоко рослинного походження, наприклад кокосове.

Тож, якщо підсумувати, то головне правило Пилипівки – очищення від гріхів, відпочинок від мирської суєти, зосередження на своєму духовному світі, умиротворення душі і творення довкола себе Любові та Добра.

Ксенія Покровська

УВАГА! ПЕРЕДРУК ПУБЛІКАЦІЇ БЕЗ ДОЗВОЛУ РЕДАКЦІЇ ЗАБОРОНЕНО!

Читайте також

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему