Поради

13 річниця весілля: що подарувати своїй половині та як відсвяткувати

13 річниця весілля: що подарувати своїй половині та як відсвяткувати

Коли за плечима молодят 13 років спільного життя, вони святкують мереживне або конвалієве весілля. Інколи в народі через магію числа 13 така дату одруження називають бісівською. Якби там не було, а великих святкувань чи розваг у цей день ніхто не влаштовував.

Давайте з’ясуємо, звідки 13 річниця шлюбу носить такі строкаті назви

Країни світу по-різному називають 13 річницю одруження. Так англомовні країни її йменують мереживним весіллям. В Східній Європі, Німеччині та ряді скандинавських країн побутує назва «конвалієве весілля», а  в Нідерландах – взагалі мідне.

Читайте також

13 річницю шлюбу називають мереживною
13 річницю шлюбу називають мереживною

Мереживною називають річницю тому, що, пройшовши через різні випробування, подружжя настільки міцно переплело свої долі, що це нагадує мереживо. Чим більше позитиву у житті молодят, тим розкішнішим буде мереживо. Чим більше непорозумінь, тим більше порожнечі між візерунками. Окрім того, за народними віруваннями, мереживо в цей день оберігає молодят від поганих сил, недобрих людей та злих язиків.

Конвалієвою називають річницю тому, що це ніжна до впливів інших сил та людей дата, як і квітка конвалії. Подружжя в цей рік повинно особливо бережно ставитися одне до одного, уникати конфліктів та оберігати свою сімейну гармонію. Пелюстки конвалії символізують чистоту стосунків та тендітність шлюбу. Мовою квітів конвалія символізує любов, вірність, відкритість та чистоту. Загалом ця ніжна квітка виражає довірливість та беззахисність перед труднощами життя.

13 річницю спільного життя називають ще конвалієвою
13 річницю спільного життя називають ще конвалієвою

Бісівською вважають річницю через неабияку вразливість подружжя перед нечистою силою, злими помислами та зуроченнями. Через магічний вплив числа 13 молодятам радять утриматися від веселощів, уникати гучних компаній і провести річницю скромно в сімейному оточенні найближчих людей.

Якщо ж молодята побоюються сили магічної тринадцятки, то можна відзначати 12, 5 років подружнього життя, тобто шовкове весілля.

Традиція святкування мереживної річниці весілля
Традиція святкування мереживної річниці весілля

Традиції святкування мереживного весілля

За традицією на річницю до молодої сім’ї приїжджають рідні. Однак ані гучних веселощів, ані сміливих святкувань ніхто не влаштовує. Все обмежується звичайним обідом за сімейним столом.

Загалом  в цей день запрошували якнайменшу кількість гостей, щоб серед них раптом не виявилося недоброзичливців. Ідеальним святкуванням річниці вважався відпочинок з дітьми подалі від гамору та втручань близьких.

Існувала традиція накривати дубовий стіл білою мереживною скатертиною, на візерунках якої мали красуватися білі голуби як знак любові та порозуміння між молодими та лебеді – символ вірності. Загалом мереживо мало бути повсюди.

Ним сервірували столи, прикрашали стіни, підв’язували штори та тюлі відповідно до обраного стилю декору.

Читайте також

З якими стилями гармоніює мереживо
З якими стилями гармоніює мереживо

Мереживо найкраще доповнює такі стилі:

  • Шебі шик, який підкреслює атмосферу старовини;
  • Бароко, мереживо в якому на шторах чи гобеленах створює враження розкоші та помпезності свята;
  • Англійський, де мереживо було оригінальним доповненням до предметів сервірування столу. Зокрема привабливо дивляться білі тарілки прикриті мереживом, яке пізніше кладуть під посуд;
  • Етно, де мереживо може стати прикрасою пустих поличок, накидок на крісла, а мереживні штори тільки доречно доповнять інтер’єр;
  • Прованс, який підкреслює унікальність декору;
  • Вінтажний, де мереживом можуть прикрашати вазони та горшки, декорувати інтер’єр в’язаними фігурками метеликів, квітів, птахів, котрі можна пришпилити до тюлі чи штор.

Обряди святкування мереживного весілля
Обряди святкування мереживного весілля

Прикмети, звичаї та обряди святкування мереживного весілля

В цей день категорично заборонялося подружжю сперечатися чи чого більше сваритися, адже в такі моменти вони як ніколи вразливі перед нечистим. Тому на 13 річницю сімейного життя молодята намагалися внести до господи речі з дуба та осики. Старі люди вірили, що предмети з такої деревини оберігають обійстя від злих сил.

Також в сиву давнину молода сім’я з родичами висаджували поблизу хати березу, яка забирала негативну енергію і охороняла хату від поганого впливу.

Дозволявся гучний стукіт кришталю та срібла, бо за віруваннями він відлякує нечисту силу.

Існував такий звичай: жінка повинна була в цей день одіти ворітник чи мереживну хустку, а дітям могли пов’язувати до одягу бантики з мережив, одівати рукавички. Голова сімейства повинен був теж носити мереживний ворітник, адже в давнину вірили, що найвразливішим місцем в людини є шия та голова. А найкращим захистом від негативного впливу вважали мереживо.

Чого не варто робити на 13 річницю весілля
Чого не варто робити на 13 річницю весілля

Водночас мереживо на столі чи в інтер’єрі означав добробут та захист господи.

Також на 13 річницю спільного життя подружжя зі своїх старих речей витягувало нитки і пов’язувало їх навколо своїх рук як символ того, що радість і сум сімейних буднів тісно переплетені між собою у візерункове мереживо долі.

Вірили, що в цей день обов’язково потрібно задобрити домовика, який охороняє хату. Для цього клали мереживну хустинку в теплих місцях, зокрема поблизу батарей, де опалюється.

Поганою прикметою вважали те, що в обійсті є павук, який асоціювався у людей з провісником нещастя.

Читайте також

Що варто дарувати на 13 річницю шлюбу
Що варто дарувати на 13 річницю шлюбу

Подарунки на 13 річницю весілля

Коли молодята дочекалися до мереживного весілля, то засвідчити свою прихильність та кохання одне до одного вони могли як словами, так і дарунками. Проте в такі подарунки потрібно додавати вкраплення оригінальності у виді мережива та конвалій.

Якщо в давнину жінки дарували своїм коханим на 13 річницю спільного життя мереживного метелика, то чоловіки підносили своїм половинкам власно виточені осикові чи березові коклюшки для плетіння мережив. Ці дарунки були символічними. Метелик з мереживом оберігав чоловіка від життєвих напастей. Жінки також вірили, що він прив’язує чоловіка до хати та своєї дружини. Чоловіки ж своїм дарунком підкреслювали, що дбають про безпеку коханої від усього лихого. Адже всі вірили, що вироби з осики та берези оберігають від злих сил.

Сучасне подружжя не менш оригінальне у виборі подарунків до 13 річниці спільного життя.

Подарунки коханій на мереживне весілля
Подарунки коханій на мереживне весілля

Що подарувати дружині на 13 рік шлюбу

Якщо чоловік прагне вразити кохану оригінальним дарунком, то може обрати:

  • мереживну нижню білизну, пенюар, купальник тощо. Такий дарунок розігріє чоловічу уяву і підкреслить жіночу привабливість;
  • жіночі прикраси з венеціанського мережива чи привабливу ажурну парасольку;
  • сережки, браслети чи інші прикраси зі самоцвітів, таких як опал чи цитрин;
  • косметичні набори із запахом конвалій чи іншим квітковим ароматом, якщо дружина полюбляє такі;
  • в’язаний модний плед чи подушку з мереживом, на якій буде спільне фото сім’ї;
  • картину в мереживній рамці чи оригінальну статуетку з осики чи дуба тощо.

І довершити свій дарунок можна мереживною рамкою для фото вашого весілля та букетом конвалій. Такий презент оцінить кожна жінка.

Подарунки коханому на 13 років спільного життя
Подарунки коханому на 13 років спільного життя

Що подарувати чоловікові на 13 рік весілля

Не менш оригінальними у виборі подарунків можуть бути і жінки. Вони можуть вразити своїх коханих такими дарунками:

  • запонки, браслети, печатки чи інші прикраси зі самоцвітами;
  • зв’язаний вами светр з оригінальним орнаментом;
  • хустинку з мережива, де були б вишиті його ініціали;
  • дорогі парфуми, обв’язані мереживною стрічкою;
  • плетені дерев’яні меблі, такі як стільці, дивани для відпочинку на дачі;
  • портрет коханого у мереживній рамці тощо.

Загалом на цю річницю молодят варто подбати про парний одяг, наприклад шарфи, светри чи рукавички, щоб засвідчити свою духовну єдність та міцність стосунків.

Чого не варто купувати своїм коханим на річницю весілля, так це годинники. У народі кажуть, що він буде відмірювати час вашій сім’ї.

Оригінальні подарунки на 13 річницю шлюбу
Оригінальні подарунки на 13 річницю шлюбу

Що подарувати подружжю на 13 річницю весілля

Друзі й рідні, коли йдуть на річницю весілля своїх знайомих повинні приємно здивувати їх своїми гостинцями. В давнину батьки подружжя або найближчі родичі приносили на 13 річницю одруження лебедів з мережива, що мали вберегти сім’ю від зрад та розбрату. Зараз ця традиція втрачена, однак і сьогодні можна подарувати молодій парі не менш оригінальні та символічні подарунки.

Батьки та друзі можуть потішити молодих такими сюрпризами:

  • Оригінальним постільним комплектом з мереживом або з малюнком конвалії;
  • Косметичними наборами з мереживною стрічкою;
  • Дерев’яними аксесуарами, такими як брелок, підставка;
  • Будь-які варіанти плетеного текстилю: скатертини, подушки, іграшки, покривала, пледи;
  • Подарунки, оздоблення яких нагадує мереживо: підсвічники, вази, торшери, настінні годинники, полички тощо.

Натомість друзів можна пригостити тортиком, оформленим у мереживо, тістечками чи домашнім милом із запахом конвалій. Друзів також можна вразити лікарськими травами у мереживного вінку.

Так чи інакше в цей день молодята очікують щирих привітань, радісних усмішок та розуміння від друзів.

Унікальні подарунки на 13 річницю весілля
Унікальні подарунки на 13 річницю весілля

Привітання на 13 річницю одруження

Сьогодні в сукні з мережива наречена, і на столі скатертину вся у візерунках мережива, то ж від душі вітаю вас, дорогі, з мереживним 13-річчям подружнього життя.  Бажаю вам всупереч всім бідам і незгодам залишатися щасливою сімейною парою.  Хай буде все в ажурі, нехай життя дивує приємними сюрпризами, а ваша любов назавжди залишається джерелом радості, блага і краси.

 13 – символ, здається, небезпечний,

 І пояснень страхам цим нема.

 Але річниця весілля настільки прекрасна,

 Хоча вона в житті 13-а.

 Мов мереживо, з’єднались ваші долі,

 У красивий, ніжний візерунок.

 Нехай щасливим ваше життя буде,

 А почуттям палає ніжний погляд.

Ви тринадцять років одружені

 Щасливо, законно.

 І сьогодні, як колись,

 Ви молодята.

 Молодому подружжю слава!

 «Гірко!» Знову і знову.

 Мереживне весілля!  Браво!

 Нехай ваш світ і любов

 Повниться веселощами

 Кожен день і годину.

 І нехай ніщо в світі

 Вже не розлучить вас! ...

Привітання на мереживне весілля
Привітання на мереживне весілля

Разом ви 13 років

Любові плетете мережива,

Дружина - шия, чоловік в родині,

Безсумнівно, голова.

З мереживним весіллям

Сьогодні вітаємо,

І візерунки нові

Вам сплести бажаємо.

І нехай нитка не рветься,

Мереживо сплітається,

Нехай любов і щастя

В житті не закінчуються.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Річниці весілля, традиції
В тему