Поради

Третя річниця весілля: запрошуйте гостей на 10 ранку та пригощайте житньою випічкою

Третя річниця весілля: запрошуйте гостей на 10 ранку та пригощайте житньою випічкою

Три роки з дня весілля – значна та вагома дата для кожної пари. Багато молодят відзначають третю річницю шлюбу пишно та весело. Чому? Можливо святкувати три роки спільного життя підштовхує магічна цифра 3. Проте в будь-якому разі потрібно знати, які ритуали обов’язково варто провести в цей день, як вітати молодят та що дарувати на третю річницю весілля.

Філософія третього року подружнього життя

Візитною карткою третьої річниці весілля вважають шкіру, яка символізує повноцінний організм, єдине ціле. Також у народі вірять, що за цей час «сім'я вбирається в шкіру», тобто обзаводиться найнеобхіднішими речами у побуті.

За іншою версією ювілей шкіряний, тому що в цей час подружжя починає відчувати один одного шкірою: партнер переймає біль і радість коханої людини, як свою власну.

Іншим символом третьої річниці весілля вважають пшеницю. Так, пшеничне весілля відзначається у Франції і Німеччині. У Європі трирічний ювілей вважається святом родючості, чуттєвості, любові і життя.

Шкіра – еластичний і стійкий матеріал. Однак, якщо ставитися до нього не обережно, то вона може запросто порватися. Шкіра набагато міцніша від ситцю (символ першої річниці весілля) і паперу (характеризує другий рік спільного життя), а отже відносини між чоловіком і дружиною стають більш стійкими до складнощів і випробувань.

Психологи запевняють, що три роки від весілля – досить складний період для подружжя. Виникає все більше проблем та неприємних ситуацій, подолати які не всім під силу. Відтак, третя річниця шлюбу – ще один привід відсвяткувати такий знаменний день.

Цікаво, що саме цей період, в романі Фредеріка Бегбедера «Любов живе три роки» вважаються найнебезпечнішими для відносин. Але упоравшись з цим етапом, подружжя ще раз доведе, що їхній шлюб такий же міцний, як і шкіра.

Читайте також:

Кулінарні традиції

Багато років тому, на третю річницю весілля дружина традиційно випікала «корів» – це здобні короваї, зазвичай овальної або круглої форми. Такі пироги прикрашали фруктами, ягодами та горіхами. Іноді, за допомогою спеціальних формочок, булочки виробляли у вигляді рогатої худоби – бика, кози або корови. За повір’ям такі фігурки приносили у дім багатство та злагоду.

У деяких регіонах у день третьої річниці весілля випікають житні хлібці.

За іншою традицією, жінки, напередодні свята, пекли печиво у вигляді фігурок домашніх тварин. Коли виріб був готовий пара розділювала один пряник на двох та тайком, щоб ніхто не бачив, з’їдала його. А вже після цього господиня могла подавати випічку домочадцям та гостям.

Якщо такі ідеї святкування вас не надто радують, то можна скористатися закордонними традиціями. Зокрема, як зазначалося вище, у Франції і Німеччині символом третьої річниці весілля вважають пшеницю. Відтак, можна приготувати частування у вигляді колосків чи снопів.

Сценарій святкування третьої річниці весілля

За традицією гостей на святкування шкіряного весілля запрошують на десяту годину ранку (цей час сприяє зростанню сімейного щастя і збільшення багатства в сім’ї). До приходу гостей господиня повинна накрити стіл, головною прекрасною якого буде коровай чи житній хліб.

На свято можна запросити рідних, друзів і хороших сусідів. За переказами, сусіди повинні були приносити посуд, допомагати розставляти столи і стільці, прикрашати і накривати святковий стіл.

Сервірується стіл на святкування 3-х років з дня весілля красивим, а головне цілим, посудом (поколоті тарілка та чашки викидають перед святом).

З міцних напоїв має бути лише червоне вино. На стіл можна подавати рибні, м’ясні, кисломолочні страви. До чаю господиня пропонує гостям печиво у вигляді тваринок, яке вона з чоловіком куштувала напередодні.

Найпершим частуванням на святкуванні шкіряного весілля є «хлібний суп», який готується досить просто: в м’ясний бульйон кришиться житній хліб, який випікала господиня. Цей суп символізує тісний зв’язок подружжя з друзями і родичами. Замість «хлібного супу» пара може в присутності гостей і всіх родичів з’їсти червоне яблуко або будь-який інший плід червоного кольору.

За іншим обрядом, перед застіллям, глава сім’ї відламує і першим з’їдає шматок короваю. Цей символічний жест стверджує, що всі три роки сімейного життя чоловік був і залишається головною опорою дому. Дружина в той час повинна з’їсти будь-який червоний плід в знак згоди.

Щодо одягу, то зовсім не обов’язково одягатися у шкіряні речі. Можна обійтися аксесуарами, такими як ремінь, ґудзики, взуття, біжутерія та прикраси для волосся.

У цей день, аби відвести від себе злих духів, жінка зав’язувала на голові червону хустку, а чоловік підперезувався шкіряним поясом.

Третя річниця шлюбу закінчується тим, що після торжества молоде подружжя обсипають житніми зернами.

Читайте також:

Звичаї та обряди

Раніше обрядів дотримувалися аби відвести від дому біду та задобрити долю. Нині більшість звичаїв невідомі та незрозумілі. Проте деякі з перелічених нижче традицій прикрасять ваше свято та не дозволять засумувати:

  • Три роки з дня шлюбу потрібно зустріти без боргів. За старовинним звичаєм, перед святкуванням, подружжя повинне віддати всі великі і дрібні борги, пробачити образи всім своїм ворогам і недоброзичливцям, попросити вибачення за завдані ненароком кривди;
  • Напередодні третьої річниці шлюбу повикидайте речі, якими не користувалися останній рік;
  • Шкіряне весілля відсвяткуйте без битого посуду. Також варто повикидати надщерблені речі і ті по яких пішли тріщини. Розколотий посуд варто розбити: шум віджене від дому злих духів, що знаходяться поблизу. Чим більше осколків, тим щасливішою і багатшою буде сім’я;
  • В деяких регіонах в день третьої річниці подружнього життя закохані обмінюються рукавичками;
  • Друзям та рідні, які з вагомих причин не змогли завітати на свято, за старовинним звичаєм, залишають в цей день кілька червоних яблук. Яблука можна замінити іншими плодами червоного кольору. В цьому випадку червоний колір символізує вірну дружбу і віддану любов;
  • Молода дружина за 2-3 дні до торжества не повинна виходити на вулицю після семи годин вечора. А якщо все ж виникає така необхідність, то слід надіти червоний шовкову хустку чи «озброїтися» захисними травами;
  • Окрім звичайних подарунків варто принести молодятам червоні яблука. Цей плід символізує родючість, достаток та міцне здоров’я спадкоємців.

Прикмети у день третьої річниці весілля

  • Якщо в день святкування шкіряного весілля ллє дощ або похмуро, то сімейне життя молодого подружжя буде не легким;
  • Напередодні дня святкування господар вичищав стайні коней та корів. Якщо шкіра тварин залишалася брудно, це могло напророчити біду;
  • Прикраси і біжутерія з перлів на шкіряне весілля – до лиха. Цей «холодний», стриманий камінь може остудити пристрасть. Тому краще відмовтесь від подібних аксесуарів. А от червоні рубіни і гранати – навпаки символізують пристрасть пари.

Читайте також:

Що подарувати на шкіряне весілля

Подарунки – важлива і приємна складова будь-якого свята. Вибираючи презент, варто керуватися подією, в честь якої він підноситься. Третя річниця шлюбу – хороший привід для подарунків зроблених зі шкіри.

В тему свята будуть такі сюрпризи:

  • Сумки;
  • Рукавички;
  • Ремені;
  • Біжутерія;
  • Портмоне;
  • Барсетки;
  • Гаманці;
  • Куртки;
  • Парки;
  • Годинник з ремінцем;
  • Плащі.

Звичайно, обираючи подарунок варто керуватися і смаками винуватців торжества. Затятий рибалка радітиме рюкзаку для приладдя, а спортсмен – боксерській груші чи м’ячу. Жінок ощасливить шкіряна косметичка, дороге взуття чи браслет.

Відмінний презент щоденник в обкладинці, фотоальбом, фотокамера в футлярі чи планшет в чохлі.

Привітання з третьою річницею шлюбу

Важливий не лише подарунок, а і те, як його піднесуть. Щирі побажання вимовлені від серця, обов’язково здійсняться! Тому варто заздалегідь продумати побажання. Вітати можна в прозі чи у віршах.

Привітання з шкіряним весіллям коханій людині

Кохання моє, я вітаю нас з 3-ю річницею нашої сім’ї. Шкіряне весілля – три щасливих роки, прожитих в мирі, любові та ніжності. Я бажаю, щоб і далі ми змогли в такому ж дусі долати будь-які негаразди і проблеми. Нехай наш шлюб буде дорогим і якісним виробом.

***

Моя кохана, прекрасна і чудова половинка, вітаю тебе з 3-ю річницею весілля! Нехай ця шкіряна дата підкреслить шляхетність наших почуттів. Бажаю тобі великого щастя – зростаючого, блискучого, натхненного, щирого та необхідного.

Кохаю тебе! Я впевнена/ний, що наш шлях до золотого весілля буде легким та яскравим!

***

Вітаю тебе з річницею нашого весілля

Нехай всі наші непорозуміння і сварки залишаться в минулому, нехай з цієї дати в нашій родині не буде місця для образ, недомовок та ненависті. Зичу, щоб кожний день нам дарував удачу і привід для щастя. І навіть через 100 років ми любитимемо і потребуватимемо один одного.

Читайте також:

Привітання від друзів та батьків з шкіряним весіллям

Дорогі молодята!

Бажаю вам кожен день жити в шумі, з пустими гаманцями та в тісноті!

В шумі, бо чутимете радісні крики і сміх ваших діток. З пустими гаманцями, бо всі гроші йтимуть на іграшки, яблука, апельсини, частування та подарунки для близьких і рідні. А в тісноті, щоб постійно були поруч, закохано дивилися в очі один одного і не помічали чужих поглядів.

***

Шановні закохані!

Коли ви зустрілися, то на небі з’явилися нові яскраві зірочки. Це ваші майбутні дітки. Їх було багато. Допоможіть їм опуститися в ваше серце.

Коли ви зустрілися, то почався дощик щастя, і зійшла веселка. Це простягнувся місток від серця до серця. Зустрічайтеся на ньому кожен день.

Коли ви зустрілися, ангели заспівали в небесах. Не дозволяйте їм затихнути. Нехай їхні пісні звучать у вашому серці кожен день.

Коли ви зустрілися, то почав будуватися новий світ. Живіть в ньому щасливо і радісно і не впускайте нікого в свою казкову країну. Бережіть свій маленький рай, який виник з великої любові. Зі святом вас!

***

Молодята!

А чи знаєте ви, дорогі, що одного разу ангели вкрали серця двох молодих людей, дівчини і хлопця, і сховали їх у таємному місці. Це були ваші сердечка. Бажаю вам, щоб ніхто і ніколи не знайшов те місце, де вони заховані і не роз'єднав їх.

***

Кожна людина може пишатися своїми досягненнями і успіхами: хтось отримав медаль, хтось грамоту, а хтось святкує третю річницю шлюбу!

У цей урочистий і світлий дозвольте привітати вас, дорогі молодята і побажати вам щастя, яскравих емоцій і вражень!

Нехай ваше «шкіряне весілля» стане кращою і не останньою веселою подією у вашому житті! Кажуть, як зустрінеш новий рік спільного життя, так його і проведеш, тому бажаю вам відмінно провести свято і здорово повеселитися.

Нехай кожна мить ваших подружніх буднів буде гладкою, рівною і помірною. Хочеться, щоб у вашому гніздечку завжди панував порядок, успіх і благополуччя. Нехай кожна кімната вашого дому буде наповнена світлом, щастям, посмішками і поцілунками. Любові вам і взаєморозуміння!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Річниці весілля, свято, Весілля
В тему