Поради

Четверта річниця весілля: назва, традиції та подарунки

Четверта річниця весілля: назва, традиції та подарунки

Чотири роки подружнього життя в народі називають лляним весіллям. Звідки з’явилася така назва та як прийнято святкувати четверну річницю шлюбу?

Яку назву носить четверта річниця весілля

Льон символізує міцні сімейні узи, які встигли зав’язатися між подружжям за 4 роки спільного проживання. У народі цю подію вважають своєрідним кордоном. Статус лляного весілля знаменує перехід від молодого життя до зрілого. Льон з давніх часів вважався символом достатку і матеріального благополуччя. Процес отримання цієї тканини був трудомістким і дорогим, тому дозволити собі її могли далеко не в кожній родині. Льняне весілля служило символом початку самостійного життя молодого подружжя. Якщо в перші роки шлюбу їм допомагали батьки, то після чотирьох років пара виявлялася повністю на власному забезпеченні.

Льон не єдиний символ четвертої річниці. Чотири роки подружнього життя також називають восковим весіллям. Назва прийшла до нас з північного заходу, але міцно збереглась і теж стала традиційною. Вважається, що і характери партнерів стають піддатливі під обопільним впливом. Віск символізує здатність подружжя підлаштовуватися один під одного, вміння йти на компроміси.

Ще четверта річниця має назву бурштинової і шовкової. Бурштиновою її прозвали в Німеччині, шовковою – в Нідерландах.

Читайте також:

Четверту річницю весілля святкують у лляному одязі

Матеріальне благополуччя молодої сім’ї пропонувалося продемонструвати на самому святі. Чоловік і дружина повинні були зустрічати гостей у новій льняну одязі, тканина для якого обходилася в пристойну для того часу грошову суму. Але в програші подружжя не залишалось, гості приходили з подарунками, велика частина яких теж була виконана з льону. До речі, традиція відзначати четверту річницю в такому одязі актуальна і донині.

Як відзначити 4 роки весілля

Четверту річницю прийнято відзначати в компанії родичів і близьких друзів. Бажано, щоб на святі були присутні хресні батьки чоловіка та дружини. Незважаючи на скромний формат заходу, часу і сил на його підготовку може піти чимало.

Для святкування лляної річниці потрібно правильно підібрати меню, прикрасити приміщення відповідно до тематики, ознайомитися з традиціями та запастися усіма необхідними для їх дотримання речами.

В ідеалі слід підготувати сценарій святкування лляної річниці весілля, в якому будуть передбачені конкурси, ігри, привітання та інші цікаві заняття для гостей. Якщо обоє з подружжя не в захваті від організаторської діяльності, а гостей запрошено багато, то їх розваги можна доручитися справжньому фахівцеві. Професійний тамада сам складе сценарій і ефектно втілить його в життя.

Якщо подружжя вирішило обійтися своїми силами, то тягар організації свята лягає на їхні плечі.

З чого почати? Спершу потрібно визначитися з форматом заходу і кількістю гостей. Відштовхуючись від цих даних, вибрати місце проведення свята. Якщо подружжя планує відзначати лляне весілля скромно в колі сім’ї, то можуть особисто обдзвонити родичів і запросити їх на святкування. Якщо ж гостей багато, то скликати їх на річницю краще в письмовій формі. Запрошення на святкування 4 років подружнього життя можна замовити або роздрукувати самостійно, благо шаблонів в Інтернеті достатньо. Якщо ви не знайшли потрібний, просто створіть його за допомогою комп’ютерної програми. Важливо не відхилятися від традицій при виборі дизайну запрошень карток.

Свято зроблять яскравішими лляні чи воскові елементи:

  • Нитки;
  • Квітки;
  • Бджолині стільники;
  • Свічки;
  • Скатертини;
  • Серветки;
  • Фіранки;
  • Букетик з квітками льону.

Читайте також:

Святкове меню для четвертої річниці

Бенкет теж складається за особливими правилами. У ньому мають бути присутні фрукти, мед і солодощі, в тому числі святковий торт. Ці продукти служать символами процвітання, обіцяють молодій парі матеріальне благополуччя і життя в достатку. Бажано, щоб на столі було хоча б кілька різних салатів. За старих часів дружини пригощали гостей своїми фірмовими стравами, а чоловіки пригощали власноруч приготованим вином.

Якщо свято скромне, то до столу можна подавати і звичайні повсякденні страви: пельмені, вареники, картопляне пюре, котлети, млинці.

Прикмети та звичаї

Святкові обряди починали проводити з самого ранку. Дружина повинна була встати раніше, стягнути з сплячого чоловіка ковдру і накрити його «полотном щастя», чи то лляною тканиною. Матеріал не купували, його ткала дружина з найперших днів спільного життя. За роботу вона приймалася лише будучи в хорошому настрої. По довжині готового полотна судили про те, чи щаслива жінка в шлюбі. Якщо в її житті було недостатньо радісних моментів, чоловік отримував мізерне коротке полотно і привід для роздумів над власною поведінкою.

Поступово цей звичай трансформувався в інший, який можна виконати і в наш час. В день весілля дружині дарують біле лляне простирадло, на якому вона вишиває невеликі квіти та візерунки. Кожен елемент вишивки символізує подарунки, знаки уваги і просто моменти радості, отримані від чоловіка.

Турботливим чоловікам через чотири роки вручають справжній шедевр, багато прикрашений вишивкою. Чоловік, який не зміг зробити дружину щасливою, отримує непоказний шматок тканини з потворними візерунками.

Відповідно до іншої традиції, гості свята повинні обсипати молоду пару насінням льону при вході в будинок, щоб залучити в нього благополуччя.

Важливо, щоб першими винуватцями торжества привітали їх батьки. Подальший порядок не має значення.

Багато сучасних пар дотримуються старовинного обряду з мотузками. Чоловіка і жінку міцно прив’язують один до одного так, щоб їм було дуже складно звільнитися самостійно. Якщо у подружжя не вийде вибратися з пут, їх відносини будуть процвітати і міцніти з кожним наступним роком спільного життя. Так, у всякому разі, свідчать народні повір’я.

Читайте також:

Подарунки на лляне весілля

Подарунки на лляну річницю теж особливі. Молодому подружжю на чотири роки сімейного життя підносять речі з льону або воску. Найбільш практичні і популярні варіанти:

  • Комплекти постільної білизни;
  • Скатертини;
  • Рушники;
  • Фіранки;
  • Одяг.

Що можуть подарувати молодій сім’ї друзі і батьки

Які ще подарунки можна вручити винуватцям торжества? Це залежить від того, хто саме дарує їх. Батьки молодого подружжя зазвичай купують для них корисні в побуті речі, ті ж скатертини і комплекти постільної білизни.

Друзі приносять з собою «веселі» подарунки: картини-карикатури, футболки з кумедними написами, вірші і пісні з яскраво вираженими нотками гумору. Є й інший варіант – здивувати подружжя незвичайним презентом.

Що подарувати дружині на лляне весілля

Якщо друзі можуть дарувати чоловікові і дружині практичні усі побутові речі, то подарунки чоловіка і дружини один одному повинні бути більш особистими, що відображають глибину їхніх почуттів. Жінки сентиментальні, не можна забувати про це при виборі підходящої штучки.

Презент може бути навіть не матеріальним. Іноді буває досить романтичного сюрпризу: вечері при свічках в ресторані, незапланованої кінної прогулянки по узбережжю.

Що подарувати чоловікові на лляне весілля

Подарунки для чоловіка на 4 річницю можуть бути більш практичними, але не банальними. В ідеалі слід вибрати унікальну річ, яка буде повністю відповідати нинішнім потребам чоловіка.

Якщо дружина гарненько пориється у пам’яті, то напевно знайде підходящий варіант, про який чоловік не раз згадував.

Фотосесія для лляної весілля

Щоб день святкування четвертої річниці надовго зберігся в пам’яті, його можна відобразити на світлинах. В наступні роки вони будуть освіжати спогади про цей щасливий день. Як влаштувати фотосесію? Для початку потрібно знайти фотографа. Якщо пощастить познайомитися з хорошим фахівцем, то пошук місця, декорацій, костюмів, а також вирішення багатьох інших питань він візьме на себе, втім чоловікові і дружині напевно сподобається займатися організацією фотосесії самостійно. Потрібно лише вибрати гарне пам’ятне місце і прикрасити його святковою атрибутикою.

На роль фотографа можна запросити кого-небудь із знайомих або друзів. Зараз багато молодих людей серйозно захоплюються фотографуванням, мають професійне або напівпрофесійне обладнання. У такий фотосесії є свої плюси: атмосфера буде теплішою і комфортною, та й заощадити можна добре – в якості оплати за свої послуги друзі зазвичай просять пляшечку вина або що-небудь еквівалентне.

Читайте також:

Привітання з річницею

Сьогодні у вас лляне весілля. А льон – це символ відносин, які вже скріпилися. Тому побажати вам хочеться, щоб сім’я міцніла з кожним днем. Зберігайте віру і відданість один одному. Нехай любов буде чистою, як льон, а життя таким же м’яким та легким, як ця тканина! З річницею вас!

***

Подумати тільки, вже четверта річниця з того самого неймовірного, наповненого відчуттями дня, як ви стали узаконеним одним цілим – сім’єю. А здається, тільки вчора ви крадькома прощалися біля під’їзду, не бажаючи розлучатися. В цей день, настільки особливий для вашої родини, мені хотілося б побажати вам запаморочливої любові, яку ви неодмінно збережіть до кінця своїх днів, гармонії, терпіння, взаємної підтримки і розуміння, адже саме ці компоненти є основою сімейної ідилії. Не припиняйте один одного дивувати. Даруйте нові емоції, яскравість. Захоплюватися один одним і бережіть ваше дивовижне, ніжне почуття, завдяки якому ви створили сім’ю.

***

Вітаю з 4-ою річницею, з лляним весіллям. Бажаю вам удачі і благополуччя з чотирьох сторін світу, бажаю вам чотирьох стихій у вашому житті: повітря щастя, вогню любові, родючої землі і життєвої води, яка додає енергії.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Річниці весілля, шлюб, свято
В тему