Поради

Вибираємо плитку для коридору: поради та підказки

Вибираємо плитку для коридору: поради та підказки

Найчастіше коли у домі планують ремонт про коридор згадують в останню чергу. Насправді ж цій ділянці будинку варто виділити більше уваги, адже щодня, повертаючись із роботи, ви найперше бачитимете це місце, коридор також стане першим пунктом прийому гостей.

Специфіка коридору у тому, що підлога приймає на себе регулярні «атаки» брудного взуття після повернення зі двору, тут танутиме сніг, принесений на чоботях із зимової прогулянки та саме у цьому місці дружина перевзуватиме м’які капці на жорсткі підбори. Тож вибір покриття для цього приміщення має вкрай важливе значення.

Будівельна індустрія пропонує для вирішення питання із покриттям підлоги у коридорі десятки варіантів. Ми з’ясуємо, який із них оптимально підійде для цієї частини приміщення та запропонує цікаві рішення для інтер’єру.

Керамічна плитка, керамограніт чи кварцвінілові плити

Коли постає питання, який же матеріал обрати, три найпоширеніші варіанти – керамічна плитка, керамограніт та кварцвінілова плитка. Ці матеріали дійсно найпопулярніші на ринку, але вони мають низку принципових відмінностей, тому кожен тип найкраще підходить для певного типу облицювальних робіт.

Керамічну плитку та керамограніт виробляють із однакових матеріалів – глини, кварцового піску, каоліну. Основна різниця полягає у способі виготовлення облицювального матеріалу. Плитку отримують внаслідок сушки та випалювання, а керамограніт потребує випалу при вищій температурі та додаткового спаювання компонентів під значним тиском.

плити керамограніту
плити керамограніту

Через особливості методики виготовлення матеріали володіють різними характеристиками.

Наприклад, щоб поверхня матеріалу стала глянцевою, для керамічної плитки використовують глазурування, а для керамограніту – полірування. Також внаслідок спаювання керамограніт майже не містить порожнин, його структура щільніша, тому цей матеріал вважається міцнішим.

Кахлі із керамограніту виробляють більших розмірів та набагато товстіші. Завдяки високій стійкості цей матеріал часто використовують для обробки приміщень ззовні.

При виробництві кварцвінілової плитки застосовують синтетичні компоненти – 30% її складу становить полівінілхлорид, який є безпечним для здоров’я матеріалом. Кварцвінілова плитка складається із декількох шарів, які з’єднують у процесі термічного спресовування. У структурі є базовий та основний шари ПВХ, балансовий шар скловолокна, декоративний шар та захисна поліуретанова плівка. Загальна товщина матеріалу складає 1,5-5,5 мм. Для прохідних приміщень радять обирати найтовстіший варіант, та навіть він може прогинатися під важкими предметами інтер’єру. Також такий матеріал не покладеш там, де є нерівності поверхні.

кварцвінілова плитка
кварцвінілова плитка

Таким чином, у випадку із коридором оптимальним вибором є керамічна плитка – відносно недорога, міцна та практична.

Плюси та мінуси керамічної плитки

Керамічна плитка може похвалитися низкою переваг, завдяки яким вона стала найзатребуванішою серед конкурентів для облаштування будинку. Серед них виділяють такі:

  • Екологічність. До складу кахлів входять гіпоалергенні та нетоксичні природні матеріали;
  • Міцність. Завдяки методиці виготовлення матеріалу він здатний витримувати значні навантаження.
  • Стійкість до зношення. Завдяки своїм властивостям керамічна плитка є дуже довговічним матеріалом. Захисне покриття дає стійкість до подряпин, поверхня не затреться із часом та збереже естетичний вигляд.
  • Практичність. Керамічну плитку легко прибирати за допомогою води та миючого засобу.
  • Вогнестійкість. Кахлі не розплавляться та не втратять форми при підвищеннях температури.
  • Вологостійкість. Щільна структура не пропускає та не накопичує вологи, тож на такому покритті практично ніколи не розвивається грибок.
  • Доступність. Ціни на цей матеріал лояльніші, ніж на той же керамограніт чи кварцвінілову плитку.
  • Простота обробки. Розібратися із вкладанням плитки досить просто, зробити це можна самостійно.

    керамічна плитка досить стійка до пошкоджень
    керамічна плитка досить стійка до пошкоджень

Водночас, керамічна плитка має й декілька недоліків. Однак вони не є дуже значними, а деякі із них легко нівелювати:

  • Холодна поверхня. Матеріал має високу теплопровідність, тому його поверхня завжди прохолодна для ніг. Та в літню пору це не слід вважати недоліком, а для зими радять встановити теплу підлогу.
  • Ламкість. Плитку, яка проявляє свою міцність під час експлуатації, легко пошкодити при перевезення чи вкладання. Також тріщини на плитці імовірно з’являться після падіння дуже важких предметів.
  • Слизькість. Підлога із матеріалу стає потенційно небезпечною, коли на неї потрапляє вода, адже за необережності на поверхні легко підсковзнутися та впасти. В цьому аспекті керамічна плитка програє конкурентам, та цей момент теж легко згладити – вибирати покриття із високим коефіцієнтом тертя. 

    Читайте також-2

Характеристики керамічної плитки

Розглянемо детальніше, що ж треба знати про кахель, коли вибираєш покриття у коридор. Для правильного облаштування підлоги необхідно звернути увагу на технічні характеристики плитки, які допоможуть вибрати найкращий варіант для вкладання. Технічні характеристики позначають з допомогою піктограм на упаковці з матеріалом.

Кахлі залежно від різних показників ділять на класи, поєднання різних властивостей визначає особливості кожного виду.

Міцність керамічної плитки – показник, який фактично визначає, як довго служитиме покриття. Для вкладання у коридорі радять брати плитку із високим показником міцності, адже підлога тут піддається активному механічному впливу. Тож для цього приміщення підійде плитка класу PEI-IV чи V.

Вологостійкість кахлів свідчить, що вони не поглинатимуть воду. Керамічна плитка володіє високими показниками вологостійкості, у коридор краще вибирати плитку не пористої структури. Для коридору рівень поглинання води не має перевищувати 3-6% інакше плитка ризикує втратити привабливий вигляд..

Коефіцієнт тертя – особливо важливий для коридору показник. Щоб не хвилюватися, чи не послизнешся на мокрій підлозі радять обирати варіант із максимальним коефіцієнтом тертя 0,75%.

обирайте стійку плитку із високим коефіцієнтом тертя
обирайте стійку плитку із високим коефіцієнтом тертя

Стійкість до хімічної дії необхідна, аби вберегти матеріал від пливу агресивної хімії, яка входить до складу миючих засобів. Для коридорів варто обрати плитку не нижче В класу, хоча найкращим варіантом стане А чи АА – таку поверхню вона точно не пошкодить.

Сорт визначає якість матеріалу. Виділяють три основні сорти плитки – перший, другий та третій.

  1. Упаковки із покриттям першого сорту маркують червоним кольором. Така плитка має 5% показник якості, тобто на 100 кахлів п’ять можуть мати невеликі дефекти. Це невисокий показник, дефектну плитку радять розмістити в менш помітних місцях.
  2. На упаковках другого сорту стоїть синя чи блакитна позначка. Такий кахель теж має 5% показник якості, однак відрізняється видимість ефекту. Якщо для першого сорту дефекти помітні із відстані в 1 метр, то для другого їх розглядають за 2 метри.
  3. Упаковки із матеріалом третього сорту зазначають зеленим забарвленням. Сюди відносять решту плитки, яка не потрапила у перші два сорти – вона може мати більші дефекти або дещо різнитися за розміром. 

Твердість кахлів забезпечує, що плитка не гнеться під вагою та не деформується навіть за високих навантажень чи температури. Для коридору підходить плитка із 6-7 балів за шкалою Моса.

плитка різних сортів
плитка різних сортів

Розмір керамічної плитки підбирають відповідно до розмірів власне підлоги в коридорі. Універсальний варіант - квадратні кахлі зі сторонами по 30 см, стандартними для коридору вважається плитка від 10 на 10 см до 30 на 30 см. За бажання обирають і більшу плитку, однак варіанти з розміром у понад 60 см розглядати не радять – в невеликому коридорі вони виглядатимуть недоладно.

Колір і фактуру плитки обирають відповідно до інтер’єру та умов експлуатації покриття. Підлога коридору є першим рубежем дому після двору, тому тут найімовірніше з’являтиметься пісок, бруд та вода з взуття. Тому оптимальними вибором стануть матові кахлі із неглибоким рельєфом. Їх відносно легко очищати із допомогою миття та вони не такі слизькі, як кераміка із глянцевою поверхнею. Глянцевий матеріал невигідний для коридору ще й тим, що після стирання глазурі на кахлях можуть з’явитися помітні плями світліших кольорів.

Під час підбору кольорової гами покриття підлоги зверніть увагу на колір меблів та стін коридору. Якщо стіни нейтрального кольору, а меблі – темні, не варто вибирати таку ж темну підлогу, адже вона розсіюватиме природне світло тощо.

З практичної точки зору для коридору краще обирати кахлі не занадто темні та не дуже світлі, адже і на тих, і на других дуже помітний бруд. Щоб не відтирати підлогу у коридорі кожного дня виберіть нейтральніше забарвлення, яке буде простіше поєднати із вже існуючим інтер’єром. Рекомендують обрати спокійні сірі чи пісочні тони, або ж кахлі з ефектом рельєфу.

Чи можна комбінувати покриття в коридорі

Насправді, коли ви шукаєте оригінального рішення, для підлоги у коридорі можна скомбінувати покриття та поєднати різні матеріали. Такий варіант цікавий для інтер’єру та дає можливість поділити коридор на функціональні зони. Наприклад, біля входу покласти пісочні кахлі, а далі – кварцвінілову плитку «під дерево», ламінат, паркет чи навіть ковролін.

комбінована підлога із плитки та ламінату
комбінована підлога із плитки та ламінату

При комбінуванні різних матеріалів рекомендують зону біля дверей монтувати із стійкішого матеріалу (наприклад, керамічної плитки), решту холу – з кварцвінілу. Таке поєднання дає можливість візуально розширити простір. В інтер’єрі буде виглядати гарно, якщо для входу обрати світліші відтінки, а для решти коридору – темніші.

Цікавим варіантом є поєднання матеріалів не по прямій, а, наприклад, ламаною лінією. В такому випадку ефектно виділятимуться елементи інтер’єру коридору. Щоб уникнути перепаду між матеріалами, використовують спеціальні накладки із дерева, алюмінію чи пластику,  які допоможуть створити плавний і гарний перехід.

Пропонуємо вам також фото із варіантами та прикладами вкладання плитки в коридорі:  

скандинавський стиль плитки в коридорікахлі у стилі бохо чудово підійдуть для коридорукласична плитка у коридорідизайн плитки для коридору з кубічним орнаментом та 3D-ефектомпоєднання кількох видів плитки у коридоріфактурна плитка під натуральні каменіплитка для коридору у класичному стилімонохромна шахматка в інтер'єрі коридорунаціональні мотиви - популярний варіант дизайну плитки для коридоруфактурна плитка нестандартної форми для коридоруплитка у коридорі із національними мотивами
дизайн підлоги

Як класти плитку

Принцип облаштування покриття з плитки у коридорі нічим не відрізняється від вкладання в інших приміщеннях. Головне - правильно спланувати процес.

Найперше підлогу готують до вкладання плитки. Зробити це варто заздалегідь, щоб покриття добре висохло. Аби матеріал ідеально влігся потрібна правильна, а головне рівна основа.

перед вкладанням плитки підготуйте основу
перед вкладанням плитки підготуйте основу

Спочатку поверхню очищають від залишків бруду, фарби чи інших матеріалів та підсушують. За допомогою будівельного рівня визначають перепад висоти та за допомогою стяжки вирішують цю проблему. Опісля підлогу заливають тонким шаром ґрунтовки. Наступним етапом є приготування суміші стяжки – як правильно її розводити рекомендовано уточнити на упаковці. Розчин наливають одразу ж після приготування, заливати треба швидко але акуратно. Також врахуйте поради виробника щодо товщини стяжки. Опісля дайте підлозі підсохнути 12 годин. Класти плитку ж рекомендують за 2-3 дні.За цей час потрібно придбати кахлі, якщо у вас їх ще немає, та визначитися із способом укладання.

Припустимо, що площа коридору співпадає із площею кахлів – тоді їх дуже просто вкласти паралельно до стін. Коли ж габарити підлоги коридору не ідеально підходить під розмір плит їх треба буде урізати.

У випадку, коли у коридорі планують поставити меблі, наприклад, з одного боку стіни, доцільно урізати кахлі саме з цієї сторони. Адже предмети інтер’єру приховають обрізану плитку, а з іншого вона лягатиме ідеально. Також як варіант - вкладати плитку із середини та урізати кахлі з обох боків коридору на однакову відстань. Окрім того, покриття можна покласти по діагоналі - такий варіант також призведе до урізання, просто воно виглядатиме більш «геометрично».

вкладати плитку можна по діагоналі
вкладати плитку можна по діагоналі

Перед вкладанням кахлів запасіться інструментами та додатковими матеріалами. Знадобляться:

  • Різак для плитки;
  • Пилка;
  • Клей;
  • Рівень;
  • Олівець;
  • Шпатель;
  • Рулетка;
  • Шкребок з насадкою;
  • Гумка та шматина;
  • Грунтовка;
  • Відро.

Перед початком рекомендують розкласти плитку на підлозі та підрізати кахлі, котрі лежатимуть на краях (якщо є така потреба). Щоб між плиткою були однакові проміжки використовують спеціальні хрестики.

На підлогу шпателем наносять спеціальний клей та рівномірно розподіляють. Рекомендують робити процедуру для площі у квадратний метр за раз. Після цього починаючи від центру кімнати та орієнтуючись на поперечні лінію розпочинають вкладання матеріалу. Щоб краще проконтролювати, чи рівна кладка, рекомендують використовувати натягнуті шнурки та якщо плитка, наприклад, просідає порівняно із сусідньою, варто її зняти та додати розчину.

процес вкладання плитки у коридорі
процес вкладання плитки у коридорі

Після вкладання цілих кахлів беруться до обрізаних. Ось і все – треба дочекатися підсихання і підлога готова. Зазвичай на висихання йде доба, але краще дати покриттю навіть трохи більше часу.

Читайте також

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Ремонт, будинок, Інтер'єр
В тему