Поради

Інсульт: симптоми, фактори ризику і профілактика

Інсульт: симптоми, фактори ризику і профілактика

Щороку інсульт «розбиває» 111 тисяч українців. Кожен третій випадок закінчується летально. Хто в зоні ризику і чи можна попередити захворювання?

Про це у розмові з неврологом, кандидатом медичних наук Ольгою Шульгою.

– Що таке інсульт і яким він буває?

– Інсульт – гостре порушення мозкового кровообігу, що спричиняє ушкодження тканин мозку і розлади його функцій, які утримуються більше ніж 24 години. Інсульт призводить до інвалідності та забирає життя більше як 6 мільйонів людей на рік. Розрізняють два основні види інсульту: ішемічний та геморагічний. Ішемічний (або інфаркт мозку) становить близько 80% всіх інсультів: це закупорка тромбом артерій, які постачають мозок. Геморагічний інсульт – це крововилив у мозок, що виникає у старших людей із підвищеним артеріальним тиском, а в молодих осіб і дітей – на фоні розриву аневризми (розширеного просвіту артерії).

Тонометр — медичний прилад для здійснення вимірювань артеріального тиску — тиску крові, що подається серцем в артерії. Придбавши автоматичні тонометри в інтернет магазині, ви зможете швидко і оперативно слідкувати за своїм тиском.

– Як розпізнати  інсульт?

– Типові ознаки ішемічного інсульту: слабкість половини тіла, асиметрія обличчя, зміна вимови, головокружіння, порушення свідомості. При крововиливі в мозок у людини раптово виникає сильний різкий головний біль, який може супроводжуватися блювотою, запамороченням або порушенням свідомості.

– За появи цих симптомів якими мають бути першочергові дії?

– Якщо ви помітили в себе чи своїх родичів будь-яку з вказаних вище ознак, навіть якщо вона змінюється або зникає, негайно викликайте екстрену медичну допомогу. У випадку інсульту кожна хвилина на рахунку. Не чекайте, навіть якщо симптоми хвороби починають зникати. Чим пізніше почати лікування інсульту, тим більша ймовірність пошкодження мозку та виникнення інвалідності. Щоб забезпечити максимальну ефективність лікування недуги, необхідно доставити хворого в лікарню протягом 60 хвилин від появи перших симптомів, а за можливості й раніше. Лікування ішемічного інсульту – це перші 4,5 години від початку симптоматики. Чим швидше розпочати введення тромболітика – тим кращі результати для пацієнта.

Інсульт

– Чи реально запобігти інсульту?

– Як і більшість хвороб, розвиток інсульту можна попередити. Фактори ризику інсульту поділяють на 2 групи: контрольовані – ті, на які ми можемо якось вплинути; неконтрольовані – ті, які, на жаль, скорегувати не вдасться. До першої групи належать підвищений артеріальний тиск, високий рівень холестерину у крові, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, куріння і зловживання алкогольними напоями, ожиріння, відсутність регулярних фізичних навантажень, хронічний стрес. До другої групи факторів ризику належать стать, вік та спадковість. Так, у представників чоловічої статі ризик інсульту вищий, ніж у жінок. Після 55 років ризик розвитку інсульту збільшується з кожним роком.

– Як уберегти себе від небезпечної хвороби?

– Існує кілька основних правил, дотримуючись яких можна істотно знизити ризик виникнення інсульту. Найчастіше жертвами інсультів стають люди, які страждають на артеріальну гіпертензію. Тому для гіпертоніків дуже важливо завжди контролювати артеріальний тиск. Винуватцем інсульту виступають холестеринові бляшки, що відкладаються на стінках кровоносних судин. Для попередження появи холестеринових бляшок рекомендовано частіше вживати жирну морську рибу, оливкову і лляну олії. У цих продуктах містяться омега-3 і омега-6 поліненасичені жирні кислоти, які знижують рівень «поганого» холестерину в крові.

Також варто контролювати рівень цукру. Цукровий діабет збільшує ймовірність розвитку інсульту в 2,5 разу! Важливо також стежити за здоров’ям свого серця. Навіть якщо воно ніколи не турбувало, слід щорічно проводити обстеження. Це дозволить виявити захворювання на ранній стадії.

Надмірна вага сприяє іншим факторам ризику розвитку інсульту, таким як високий кров’яний тиск, серцево-судинні захворювання і діабет. Втрата ваги може знизити кров’яний тиск і поліпшити рівень холестерину в крові. Куріння підвищує ризик інсульту для курців і некурців, що піддаються пасивному курінню. Припинення паління знижує ризик через кілька років після відмови від куріння.

Помірні фізичні навантаження можуть знизити кров’яний тиск, підвищити рівень «хорошого» холестерину, а також покращити загальний стан здоров’я кровоносних судин і серця. Це також допомагає втратити вагу, контролювати діабет і знизити рівень стресу, який виступає потужним фактором усіх захворювань. 30 хвилин діяльності – ходьба, біг, плавання або їзда на велосипеді – дають хороший результат. Благотворний ефект дає збільшення споживання овочів і фруктів, багатих клітковиною і вітамінами.

Краще хворобу попередити, ніж потім її лікувати. Тому насолоджуйтесь кожною хвилиною життя, любіть себе і рідних, піклуйтеся про своє здоров’я і будьте щасливими!

Спілкувався Петро Герасименко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Інтерв'ю
В тему

Останні матеріали