Поради

Як вибрати світлодіодну (LED) лампу?

Як вибрати світлодіодну (LED) лампу?

Купівля світлодіодних ламп - це не просте завдання, як може здатися. Величезний асортимент, який сьогодні пропонують магазини, вводить покупця в замішання. На які параметри варто звертати увагу, що дійсно важливо, а що ні - ці та інші питання розглянемо в цій статті.

Ще кілька років тому заміна лампочки у себе вдома була абсолютно тривіальним завданням. При покупці лампи ми орієнтувалися на її потужність. Це був головний критерій вибору даного товару. Сьогодні ситуація змінилася - Ви можете заощадити на рахунку за електрику, купивши світлодіодну лампу, яка разом з економією принесе в Ваш дім економію, вишуканість і затишок. Як вибрати енергозберігаючу світлодіодну лампу?

Потужність світлодіодної лампи

У старому типі лампочок кількість ват на упаковці відразу ж повідомляло нам про яскравість лампи (100 Вт, наприклад, давало дуже яскраве світло). В енергозберігаючих світлодіодних лампах це старе правило більше не працює. Більш того, слідуючи цьому, ви можете потрапити в пастку виробників лампочок, які знають про цей маркер. Багато з них розміщують інформацію на упаковці своєї продукції, типу X ВТ в одній лампі, потім Y ВТ на інший. Кожен з них розраховує по-своєму, але завжди, щоб збільшити свій дохід і не обов'язково дотримуватися реальних технічних параметрів.

Світловий потік - найбільш важливий параметр светодіондної лампи

Цей параметр виражається в люменах (абревіатура lлм). Саме цей параметр (а не кількість ват), підкаже вам, чи буде обрана вами лампочка дати вам сильне або тьмяне світло. В усіх світодіодних лампах, які лежать на прилавках магазину, на упаковці зазначено значення світлового потоку. Варто пам'ятати ті значення, які відповідають найпопулярнішим лампочкам:

  • лампа потужністю 40 Вт - промінь світла: 415 лм
  • лампа потужністю 60 Вт - промінь світла: 710 лм
  • лампа потужністю 75 Вт - промінь світла: 935 лм
  • лампа потужністю 100 Вт - промінь світла: 1380 лм
  • лампа потужністю 150 Вт - промінь світла 2160 лм.

Тому, якщо ви хочете купити лампочку, яка дає сильне світло, виберіть ту лампу, чий промінь світла дорівнює або перевищує 1380 лм. Якщо Вам потрібне більш "м'яке" світло, орієнтуйтеся на потік світла близько 710 лм і т.д

Параметри світодіодних LED ламп

Колір світла і індекс передачі кольору

Другим за важливістю параметром, на який необхідно звернути увагу при покупці світлодіодної лампи - це колір світла. Вкрай важливо вибрати колір освітлення, який не буде дратувати Вашу нервову систему. Колір світла вимірюється температурою (позначається К). Виділяється три відтінки кольору - теплий (≈2700-3000 К), білий або нейтральний (≈4100 К) і холодний (≈6500 К). Щоб створити максимальний затишок і комфорт у Вашій оселі, необхідно вибирати лампочки з теплим або нейтральним кольором. Тому лампи з кольором тепла 2700-3300 К і індексом світловіддачі 80-100 Ra будуть хорошим вибором. Лампи з більш низьким значенням Ra не підходять для будинку.

Лампи з холодним кольором необхідно купувати для освітлення свого робочого місця, оскільки вони сприяють концентрації і налаштовують на робочу атмосферу. Тому такі лампи Ви можете купити в офіс або робочий кабінет

Розмір різьби світлодіодної лампи

У простих домашніх лампочках використовуються два типи нитки: маленька (позначається символом E14) і велика (E27). Варто пам'ятати про ці параметри, особливо коли ми часто робимо покупки в інтернет-магазинах. Таким чином ми уникнемо можливих помилок.

Виберіть кут розподілу світла

На упаковці кожної лампочки є графічна інформація про кут розподілу світла. Більш вузький кут дозволяє підкреслити вибрані елементи простору. Наприклад, такі лампи можна використовувати для створення локальних зон освітлення і підсвічування конкретних об'єктів.

Лампи з широким кутом розподілу світла використовують для формування рівномірного освітлювального фону приміщень. Такі лампи ідеально підходять для освітлення великих площ, наприклад кімнат у Вашому домі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Поради
В тему