Поради

Болить спина? Неправильно спите!

Болить спина? Неправильно спите!

Багато хто вранці страждав від болю у спині та відчував утому. А все тому, що, неправильно лягаючи у ліжко, ви перенапружуєте м’язи спини, через що деформується хребет і перетискаються нервові закінчення.

Як же потрібно спати, щоб прокидатися здоровим і бадьорим?

Спіть на боці

Спати потрібно на спині або на животі? Такі положення призводять до деформації хребта, зокрема шийного відділу, та його перенапруження, від чого виникає біль. Найбільш підходяща анатомічна поза для сну – на боці із затиснутою між колінами подушкою. Така поза розвантажує хребет і сприяє розслабленню м’язів.

Восьмигодинний сон

Норма сну для дорослої людини становить 7 – 8 годин на добу. Нервовій системі та м’язам цього часу вдосталь, аби відпочити. Більше сну – нашкодить. Зокрема, після довгого спання деформуються міжхребетні диски і виникає тиск на нервові закінчення, що провокує біль. Для того, щоб суглобові тканини повернулися на місце, знадобиться не менше ніж година зарядки.

Матрац

Кілька років тому вважали: спати на твердому матраці – корисно. Але тверда поверхня створює додаткове навантаження і надлишковий тиск на окремі ділянки тіла, зокрема стегна і плечові кістки. А занадто м’який матрац не дає хребту сформувати природний прогин.

Ідеальний варіант – ортопедичний матрац, особливо для тих, у кого викривлений хребет. Він розвантажує спину, приймаючи форму вигинів тіла, завдяки чому людина повноцінно відпочиває.

Подушка

«Ні» об’ємним подушкам! Правильна подушка повинна бути не ширшою за 30 – 40 см, тонкою і м’якою. Це дозволяє шиї під час сну прийняти правильне положення – на одній лінії із хребтом. Якщо ж ви спите на животі, обов’язково підкладайте одну подушку під живіт, щоб не порушувався прогин хребта. Під час сну на спині подушку варто покласти під коліна – це зніме напругу із хребта.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему