Поради

Криві зуби можна і треба рівняти не тільки в дитинстві

Криві зуби можна і треба рівняти не тільки в дитинстві

Зазвичай реготати на весь рот мають звичку відкриті, не закомплексовані люди з хорошим почуттям гумору... і рівними зубами. Щербату усмішку або нерівні, криві зуби виставляти напоказ не хочеться. Людина починає комплексувати, прикриває рот долонею або й взагалі намагається рідше бувати на людях.

Іноді докоряє батькам, що в дитинстві не зводили до лікаря. А в чому проблема? Йдіть, рівняйте зуби зараз – в 20, 30, навіть у 60 років. Аби було що рівняти, а до ортодонта звертатися ніколи не пізно.

– Раніше ортодонтія була галуззю дитячої стоматології. Тепер це окрема галузь, завдяки можливості лікувати пацієнтів різного віку, – говорить стоматолог-ортодонт Олена Дубовик. – Якщо зуби нерівні, скупчені або випинають із зубного ряду, при неправильному прикусі (неправильне змикання зубів), якщо одна щелепа недорозвинена, друга – розвинена занадто, – це до нас. Адже річ не тільки в красі – проблеми з зубами утруднюють мову, ковтання, пережовування їжі. Як наслідок – захворювання шлунково-кишкового тракту.

– Чому виникають такі вади?

– Ортодонтична патологія часто передається у спадок. Або може виникнути з часом. Причини різні: травми, часті застудні захворювання, шкідливі звички, які дуже часто спостерігаються у дітей дошкільного віку. Викривлення зубів або нерівномірний розвиток верхньої чи нижньої щелепи може виникнути, якщо дитина часто смокче палець або засмоктує щоки, гризе нігті. Після року в дитини в роті не повинно бути пустушок. Їхнє постійне смоктання затримує прорізування зубів, молочні – розташовуються неправильно. Школярі часто гризуть ручку, комірець і т. д. Попередити хворобу легше, ніж лікувати.

– Коли дитину час вести до ортодонта?

– З того моменту, як з’являються молочні зуби. Звертаючись до стоматолога, батькам варто попросити, щоб дитину оглянув і ортодонт. Бо вже з трьох років можуть бути помітні аномалії, особливо вроджені. І тут відповідальність повністю лягає на батьків. Чим скоріше вони приведуть дитину до ортодонта, тим кращим буде результат.

– Дітям для вирівнювання треба носити брекети?

– Щелепа росте, як правило, до 12 років. До п’яти-шести років навіть за допомогою спеціальних вправ, так званої зарядки для зубів, можна вплинути на правильний ріст й розвиток щелеп і зубного ряду. Із шестирічного віку, якщо потрібне лікування, можна застосовувати трейнери. Це новинка. Трейнери – спеціальні стандартні капи (гумове пристосування, що надягається на зуби). Застосовуються з шести до десяти років. Це знімні апарати, які потрібно ставити на одну годину вдень, і дитина повинна з ними спати вночі. З трейнерами не їдять, не розмовляють, бо щелепи під час дії апарата зімкнені. Із шести-семи років можна використовувати індивідуальні ортопедичні лікувальні апарати. Це знімні пластини. Зазвичай вони мають бути на зубах декілька годин вдень і вночі. Знімаються під час чищення зубів. Але є різні. Деякі знімаються ще й під час їжі, деякі – коли дитина в школі.

– Які бувають брекети?

– Різні. Залежно від матеріалу, з якого вони виготовлені, – металеві, пластикові і керамічні. Сучасні брекети відрізняються не тільки за матеріалом, а й за конструкцією. Є класичні, а є так звані самолігувальні. Вони бувають і металеві, і керамічні. Як усе нове, коштують дорожче від звичайних.

– Брекети можуть пошкодити емаль?

– Тільки якщо людина буде погано доглядати за порожниною рота, не буде приділяти належної уваги гігієні. Самі брекети для емалі не шкідливі.

– Як чистити зуби з брекетами?

– У людей, у яких у роті стоїть незнімна техніка, гігієна повинна займати більше часу. Для цього є спеціальні щітки-йоржики, суперфлос (спеціальна нитка для чищення), ополіскувачі (ними потрібно користуватися після кожного вживання їжі).

– Є обмеження в їжі?

– Нема. Але не можна відкушувати тверду їжу. Яблука, груші, моркву перед вживанням треба різати на шматочки. Не можна також їсти горіхи і сухарики. Але сухарики я б і здоровим їсти не рекомендувала.

– Потім зуби залишаться рівними назавжди?

– Будь-яке ортодонтичне лікування після завершення потребує ретенційного періоду (утримання досягнутого результату). Дітям треба ще деякий час після закінчення лікування одягати пластинку на ніч. Чим доросліший пацієнт, тим довший цей період. Є різні способи ретенції. Існують спеціальні капи, апарати або незнімна ретенція за допомогою шин. Ретенційний період удвічі довший від часу лікування. А взагалі, у дорослих ретенція повинна тривати протягом усього життя.

– Можливо вирівняти зуби, не одягаючи на них брекетів?

– Раніше дорослі пацієнти вирівнювали нерівні зуби за допомогою коронок. При цьому зуби треба було обточувати, як правило, видаляти зі здорових живих зубів нерви, перетворюючи їх на мертві. Іншого способу не було. Хтось і зараз може сказати: «Навіщо чекати рік чи два? Я поставлю коронки і вирівняю зуби за місяць». Що ж, у кожного є вибір: отримати швидку гарну усмішку з «мертвих» зубів, вкритих коронками, чи зачекати і мати красиву, природну, свою усмішку.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему