Поради

Ворота: відкатні чи розсувні?

Ворота: відкатні чи розсувні?

Плануєте поставити хороший паркан і ворота, але не можете визначитися, відкатні (орні) чи розсувні? Ви не одні такі! Ця тема досить популярна на будівельному форумі. Проте як обрати, якщо обидва варіанти відмінно підходять для використання?

Давайте порівняємо:

  • Відкатні схеми дозволяють при однаковому отворі знизити радіус повороту при в’їзді приблизно на дві довжини від центру переднього колеса автомобіля до крайньої точки бампера. В отвір, що не закритий, проїде авто, довше на 15%, ніж в отвір, забезпечений орними стулками. Відкатні ворота відкритого положення проріз не перекривають узагалі.
  • Мінімальна відстань від крайньої точки автомобіля до відкатної стулки не менша ніж 40 см. У орних конструкцій ця відстань не менша за 2/3 довжини стулки, інакше не вистачить радіуса для закриття.
  • Отвір з орними воротами не дозволяє заїхати під кутом – завадять стулки;
  • Орні ворота не мають обмежень зверху, але сучасні відкатні конструкції (консольні або на монорейці) теж давно позбавлені цього обмеження.
  • Для відкатних воріт потрібен один надійний стовп, а для розсувних – два;
  • Розсувні ворота легше ремонтувати, оскільки в основному виходять з ладу петлі.
  • Правильно виготовлені відкатні конструкції більш довговічні при належному догляді та своєчасному обслуговуванні. Те ж саме можна сказати про автоматизовані варіанти, оскільки механізми працюють з меншими навантаженнями і зносом.
  • Відкатна стулка спочатку вимагає більшої жорсткості, тому перекоси і провисання таким конструкціям не властиві.
  • Відкатні ворота, на відміну від інших, потребують уваги при експлуатації, але не вимогливі до прилеглої території взимку (площа очищення в кілька разів менша).
  • Конструкція відкатних воріт із хвірткою застосовується рідко, оскільки неможливо прибрати нижню балку. Орні ворота дозволяють без проблем вбудовувати хвіртку.

Про що часто забувають, порівнюючи орні та відкатні ворота?

Відкатною стулкою вкрай складно отримати травму чи випадково пошкодити автомобіль. Якщо у Вас звичайні ворота, то незакріплена, неправильно вивішена стулка або сильний порив вітру можуть спричинити купу неприємностей.

Висновок

Решта особливостей у цілому схожі, за винятком фундаменту для деяких типів воріт, вартість якого може бути різною. Орні ворота не вимагають фундаменту взагалі.

Висновок простий: за зручністю в’їзду відкатні ворота кращі, а для вузької вулиці перед в’їздом можуть бути єдиним правильним рішенням. До того ж, на думку експертів, відкатні варіанти все-таки заслужено стають популярнішими, посідаючи в ніші нових воріт уже до 25% ринку.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему