Поради

Повсякденні дії, які шкодять вашим зубам

Повсякденні дії, які шкодять вашим зубам

Здоров’я зубів – це не лише правильний догляд, регулярні візити до лікаря, а і розумні дії. Стоматологи знають, що шкодить зубній емалі.

Лід у напоях

Різкий перепад температур провокує утворення мікротріщин. Тому відмовитися від занадто гарячої або холодної їжі (напоїв) варто навіть тим, хто не страждає від підвищеної чутливості зубів.

Сухофрукти

Родзинки, сушені журавлина, вишня, чорнослив, курага, ананас у помірній кількості корисні для організму, але завдають шкоди зубам. М’якоть налипає на зуби й пошкоджує емаль. Тому дантисти рекомендують полоскати рот чистою водою після кожного перекусу сухофруктами.

Вино

Зубчикам найбільше шкодить вино з кислих сортів винограду. Сомельє, аби розкрити весь букет напою, рекомендують набрати вина в рот, потримати і прополоскати зуби, а вже після цього проковтнути. Одначе така дегустація негативно позначається на зубній емалі.

Чай і кава

Чай і кава призводять до потемніння емалі. До речі, експерти стверджують, що чай сильніше зафарбовує зуби, ніж кава. Не слід захоплюватись і гарячою водою з лимоном. Такий напій сприяє утворенню кислого середовища у ротовій порожнині, що може викликати ерозію зубної емалі.

Басейн

Для очищення води у басейнах використовується хлор, який спричиняє руйнування емалі. Експерти запевняють, що зуби псуються вже після 34-го тижня регулярних відвідувань басейну. Плаваючи, намагайтеся тримати рот закритим.

Жорстка щітка та часте чищення

Жорсткою щетиною можна краще очистити зуби? Ні! Вона пошкоджує ясна і призводить до підвищеної чутливості зубів (особливо у літніх людей). Щодо чищення, то стоматологи рекомендують брати до рук щітку двічі на день. При цьому чистити зуби слід через годину після їди.

Фрукти

Фрукти корисні, якщо ними не зловживати. Кислота, яка міститься у фруктовому соку, створює кисле середовище, яке провокує розвиток ерозії зубної емалі.

Пірсинг

Будь-який метал, контактуючи із зубною емаллю, нашкодить їй.

Зуби замість інструменту

Зриваєте зубами цінники? Розкушуєте нитки? Відкорковуєте пляшки? Ці дії призводять до виникнення тріщин або відколів стінок зуба. Для таких цілей під рукою повинні бути ножиці або відкривачка.  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему