Поради

Як швидко заснути вночі? Прості та дієві поради

Як швидко заснути вночі? Прості та дієві поради

Прокидаєтеся серед ночі і не можете знову заплющити очі? М’яка подушка, тепле ліжко, втомленість не спонукають до сну? Отже, ви робите щось неправильно.

Ходите до туалету

Безумовно, якщо вже дуже хочеться, то терпіти не варто. Але ходити до туалету, лише тому що прокинулися і не спиться – не слід. Чому? Навіть просто перевести тіло у сидяче положення на ліжку призведе до змінити ритму серця у порівнянні з тим, який був під час сну (приблизно 60 ударів у хвилину). Коли ви піднімаєтеся і йдете в іншу кімнату, ритм стає ще частішим. Повернутися до серцебиття з ритмом до 60 в хвилину вийде не відразу, навіть якщо ви будете дуже спокійні.

Ви перевіряєте час

Доктор Майкл Бреуса, який багато років вивчає сни, вважає, що не легко заснути і тим, хто, відкриваючи очі, інстинктивно дивиться на екран телефона. Світло монітора збуджує мозок і змушує його виходити з фази спокою. Відтак, замість того щоб дивитися на телефон, спробуйте розслабитися і відключити розум.

Лічите години до підйому

Багато людей не висипається тільки через те, що страждає від ірраціонального страху поспати менше, ніж потрібно. Тому, прокинувшись серед ночі, вони починають вираховувати час, що залишився до дзвінка будильника – і в результаті зовсім не можуть заснути. Таким чином ви активізуєте свій мозок, а усвідомлення того, що спати залишилося всього якихось дві годинки, вводить вас у додатковий стрес.

Відповідаєте на повідомлення

Якщо ви взяли до рук смартфон або відкрили ноутбук, виникне велика спокуса перевірити соціальні мережі. А раптом хтось щось написав вам? Проте якщо хочете і далі солодко спати, робити цього не слід, за винятком, якщо прокинулися ви саме через те, що чекаєте важливий електронний лист.

Відписуючи на повідомлення, ви будите емоційну ділянку мозку, яка в активному стані бадьорить не гірше від кави.

Лежите у ліжку, якщо не можете заснути

Часто прокидаються уночі ті, хто, лягаючи у ліжко, зовсім не хоче спати. Встаньте, походіть кімнатою, виконайте просту роботу в тиші і при тьмяному освітленні. Можна почитати книгу чи прибратися у шафі. Повертайтеся у ліжко, тільки коли відчуєте сонливість.

Правильна модель поведінки для тих, хто випадково прокинувся занадто рано: заплющте очі, поверніться на інший бік, відключіть думки. Це допоможе знову міцно заснути.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему