Поради

А чому ви боїтесь іти до стоматолога?

А чому ви боїтесь іти до стоматолога?

Навіть у США, Німеччині, Ізраїлі – країнах із розвиненою медициною – до 80% людей бояться ходити до дантистів. Як же зважитись і піти на прийом і чому в сучасних людей виникають такі страхи?

Боязнь стоматолога називається «дентофобією». Існує ще одна назва цього страху – «стоматофобія». Дентофобія отруює життя як мінімум 10% людей у всьому світі.

Якщо ви неохоче йдете до стоматолога, спробуйте чесно відповісти на це запитання, чого саме ви боїтеся. Так вам буде набагато легше впоратися із ситуацією.

Лікувати зуби боляче

Цей страх приходить після негативного досвіду. Майже всім людям хоч би раз довелося відчувати біль у кабінеті в зубного. Раніше не було хорошої анестезії, тому доводилося терпіти. Тож у підсвідомості відклалося: «Стоматолог – це боляче».

Сходіть на консультацію: ви можете навіть не відкривати рот у перший візит, а просто розпитати про методи знеболювання. Розкажіть про свій страх і домовтеся з лікарем про умовний сигнал, який ви подасте, якщо вам буде неприємно.

Повірте: жоден нормальний дантист не хоче завдавати вам болю, навпаки – сьогодні стоматологи приділяють питанням знеболювання максимум уваги. Адже відсутність болю у пацієнта – це комфортна і легка робота. А від цього залежить результат.

Соромно йти до стоматолога

Такий страх зазвичай переслідує людей-перфекціоністів і соціофобів, які прагнуть викликати в інших тільки позитивне враження. Вони бояться, що лікар подумає про них погано, засудить, що так запустили стан зубів… Почнемо з того, що лікар-стоматолог учився 6–8 років. Він прочитав сотні підручників, переглянув тисячі рентгенівських знімків і фотографій. І там були не тільки зіпсовані зуби, а набагато страшніші речі: остеомієліт, флегмона, абсцес, вроджені та набуті патології, грибкові захворювання. Карієсом, згнилим коренем, гноєм або флюсом ви лікаря не здивуєте.

Боюся йти до дантиста, тому що видалять усі зуби

Страх почути від спеціаліста такий висновок заважає вирушити на прийом, а ситуація продовжує погіршуватися.

Зуб – єдиний людський орган, який не відновлюється самостійно. Якщо емаль вражена карієсом, до неї не повернеться колишня цілісність. Усе, що можна і потрібно зробити, – поставити пломбу, інакше зуб продовжуватиме псуватися.

Жоден лікар не стане видаляти зуб, який можна врятувати. Навпаки, лікарям вигідно лікувати навіть, здавалось би, безнадійні зуби.

Стоматолог – це дорого

Стоматологія коштує не дешево. Проте якщо ви не підете до лікаря сьогодні, завтра лікування і протезування обійдуться набагато дорожче. Що складніша ситуація, то більш вартісним буде лікування й усунення дефектів.

Сходіть на консультацію в декілька клінік, зробіть рентгенівські знімки, попросіть скласти план лікування з вартістю робіт. Оцініть підхід лікарів, кінцеву вартість і виберіть ту клініку, яка вам найбільше підходить і за пропонованим лікуванням, і за ціною.

Поясніть лікареві, що у вас немає фінансової можливості для частих візитів. Дантист вас зрозуміє і почне працювати з тими зубами, які вимагають уваги якомога швидше.

Не дозволяйте дитячим страхам отруювати ваше життя! Будьте сильнішими за них і пам’ятайте, що хороші лікарі бажають вам тільки добра.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему