Поради

Весняна депресія провокує голод

Весняна депресія провокує голод

Фахівці зазначають, що в кінці зими та на початку весни відчуття голоду посилюється. Але із чим це пов’язано та як притупити голод та не нашкодити своїй фігурі?

Голод напряму пов’язаний з рівнем глюкози в організмі людини. Якщо глюкоза в крові падає, мозок починає «вимагати» щось з’їсти. А в холодну пору року, за словами експертів, людина постійно відчуває звірячий апетит.

У науковій літературі явище, що викликає, зокрема, підвищення апетиту, описане під ім’ям сезонного афективного розладу (seasonal affective disorder – SAD), або просто зимово-весняної депресії. Пізно світає вранці, рано темніє ввечері, а між цими двома точками тягнуться похмурі вогкі дні, постійне відчуття голоду і відчуття, що шлунок порожній. До прикладу, в північних штатах США від такого розладу страждає близько 20% населення (у 2% з них SAD набирає важкої форми, що вимагає кваліфікованої допомоги).

Та незалежно від континенту, нестачу тепла і зниження рівня серотоніну люди компенсують походами до холодильника. Дослідження показали: мозок імітує відчуття щастя при поглинанні висококалорійної, жирної їжі. Правда, відчуття голоду слабшає лише на декілька годин, а ось наслідки «ощасливлення», які вимірюються кілограмами, зберігаються надовго. При цьому людина вибере їжу, яка швидко засвоюється і, отже, здатна в найкоротші терміни зігріти – солодощі, вуглеводи, жирне, – змушуючи забути про те, що шлунок нібито порожній.

Аби не набрати зайвих кілограмів, старайтеся перебувати в теплі, одягайтеся по погоді та носіть головний убір. Якщо ж вам часто доводиться бувати на свіжому прохолодному повітрі, то краще перекушуйте переліченими нижче продуктами.

Читайте також: У вас депресія? Тоді вам потрібно з’їсти…

Фрукти, овочі, ягоди і горіхи

У таких продуктах містяться речовини, які засвоюються досить повільно, що сприяє стабілізації рівня глюкози. Голод зникне, якщо з’їсти яблуко, грушу, банан, апельсин, грейпфрут, персик, 4–5 абрикосів або склянку ягід, навіть розморожених. Інший варіант – 20 г будь-яких несолоних горіхів.

Продукти з високим вмістом білка

Аби втамувати голод, потрібно їсти здорові продукти з високим вмістом білка і жиру, які надовго забезпечують відчуття ситості. Віддавайте перевагу курячій грудинці, індичці, курячим яйцям. Довго не захочеться їсти, якщо перекусити бобовими, горіхами, йогуртом і кисломолочними продуктами. Ситість забезпечать оливкова олія, авокадо, жирна риба.

Продукти, багаті на клітковину

Інший спосіб продовжити процес травлення і тим самим надовго придушити свій апетит – це вживання продуктів, багатих на клітковину. Волокна клітковини покращують травлення, допомагають позбутися запорів і нормалізувати мікрофлору кишечника. Корисними для вас будуть ячмінь, овес, бобові (горох, квасоля), зелень, свіжі овочі та фрукти зі шкіркою.

Нагадуємо, 5 ознак депресії, які небезпечно ігнорувати

Вкрай важливо їсти повільно, не відволікаючись на подразники. Тому намагайтеся не обідати дивлячись у комп’ютер або телевізор. При першому позиві голоду дослідники рекомендують не бігти до холодильника, а випити трохи теплої води. До речі, регулярне пиття води – хороший спосіб схуднення. Експеримент з участю жінок з надмірною вагою показав, що щоденне вживання 1,5 л води протягом двох місяців сприяє значному зменшенню апетиту.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Харчування і дієти
В тему