Поради

Малюк неуважний? А може, це проблеми зі слухом?

Малюк неуважний? А може, це проблеми зі слухом?

Ваш малюк неуважний? Не відповідає на запитання та ігнорує прохання? Хворіє на ГРЗ, ГРВІ і отит? Дитина почала пізніше розмовляти, а такі прості букви, як «Т», «К», «Г», «Д», вимовляє нечітко? Час бити на сполох і перевіряти слух.

Обстеження слуху в дітей дошкільного та молодшого шкільного віку не вимагає застосування складної апаратури. Ви зможете провести його самостійно.

Як перевірити слух у дитини до 3 років?

Аби перевірити слух дитині до трьох років, вам знадобиться кімната, де не буде сторонніх шумів. Перевірку проводять дві людини – спостерігач і асистент. Асистент стоїть за спиною дитини і подає мовний матеріал. Спостерігач реєструє реакцію на звукові сигнали – поворот голови або очей у бік джерела звуку.

Початкова відстань між підопічним та асистентом – шість метрів. Перевіряючи слух, заручіться підтримкою людини, яка знайома вашому чаду, адже малюки упереджено ставляться до незнайомців, а відсутність довіри може дати нечіткі результати дослідження. Звуки повинні бути дуже простими. Краще імітувати гавкіт собаки чи нявчання кота. Також можна пошепки кликати дитину на ім’я. Якщо малюк не реагує, то відстань поступово скорочують. Реакція на шепіт так і не виникла? Простежте за тим, чи реагує дитина на звичайну гучність голосу. Чує? Тоді мовні сигнали подаються голосом звичайної гучності, а потім знову пошепки.

В разі коли такий метод обстеження не дав хороших результатів, варто пройти обстеження аудіометром.

Якщо дитина розуміє не тільки слова, а й короткі фрази, то можна попросити її показати, де у ляльки носик чи де у собачки хвостик. Дитина зі здоровим слухом, навіть з відстані шести метрів, виконає завдання. Якщо в ході обстеження малюк не відреагував на жоден зі стимулів, то повторіть процедуру через кілька днів. Реакція, що виникає лише на один зі стимулів, може свідчити про зниження слуху. В цьому випадку дитину необхідно направити на спеціальне аудіологічне обстеження.

Як перевірити слух у дитини 4 – 7 років?

Аби самостійно обстежити слух дітей дошкільного та шкільного віку, обирайте знайомі малюку слова у довільному порядку.

Попередньо підготуйтесь і складіть допоміжний список із назв іграшок, наприклад: лялька, конструктор, зайчик, кіт, машина, пірамідка, кубики. Тоді пошепки попросіть малюка показати картинку чи іграшку, яку ви називаєте. Відстань повинна сягати шести метрів, а слова треба промовляти в різній послідовності. Якщо дитина не повторює слова, сказані пошепки, після того, як ви вимовили їх двічі, слід скоротити відстань.

У кінці обстеження повторіть слова, з якими малюк мав труднощі. На обстеження до лікаря ведуть дітей, які не сприймають частину слів, вимовлених пошепки.

Пам’ятайте, самостійний огляд не може забезпечити достовірний аналіз. Тому в разі будь-яких підозр на проблеми зі слухом у дитини необхідно відвідати лікаря.  

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему