Поради

Якість зору можна перевірити вдома

Якість зору можна перевірити вдома

Через постійну занятість нам бракує часу перевірити власний зір. Якщо ніяк не дістанетеся поліклініки, то можете перевірити зір удома самостійно. Головне – знати, як правильно це зробити.

Медики попереджують: кому за 40 років, тим рекомендується відвідувати офтальмолога один раз в рік; молоді від 17 до 40 років треба перевірятися в окуліста раз на два роки; дітям від 6 до 17-ти – два рази на рік, а малюкам до 6 років рекомендується щорічне обстеження…

Існує кілька способів, для яких потрібно виготовити спеціальні таблиці.

 

Таблиця Сивцева

Її можна побачити в кожному кабінеті офтальмолога. Принцип діагностики базується на читанні літер різних розмірів і товщини. Для самостійних перевірок слід придбати таблицю Сивцева в магазині або роздрукувати готовий варіант на комп’ютері. Щоби самому виготовити таблицю, треба запастися білим матовим (не глянцевим) папером. Далі встановлюємо альбомну орієнтацію і роздруковуємо на комп’ютері три аркуші таблиці у форматі А4. Потім акуратно з’єднуємо їх.

Щоби ліпше використовувати таблицю, її варто підвісити в добре освітленому місці. Кут огляду мусить бути таким, щоб десятий (найнижчий) рядок таблиці знаходився на рівні очей людини.

Відійдіть від таблиці на 5 метрів і читайте літери зверху вниз. Правильно перевіряйте ока по черзі. Слід прикрити одне око аркушем паперу або долонею і, не замружуючись, називати літери. На розпізнавання однієї літери повинно йти не більше трьох секунд.

Якщо добре бачите перші 10 рядків із 12-ти, то у вас нормальний зір. Коли ж чітко не бачите 10-й рядок або попередні зверху вниз, то останній нижній рядок, який ви змогли прочитати, буде визначником гостроту вашого зору. Поруч із кожним рядком є позначення гостроти зору, який справа визначається цифрами від найліпшого V-2,0 до V-0,1, а зліва: від D-2,5 до D-50,0.

Якщо не бачите бодай чотири рядки, то варто звернутися до окуліста. Він вивчить анатомічні особливості очей, перевірить рефракції зору, огляне очне дно і видасть діагноз.

 

Таблиця Орлової

Таблиця Орлової визначає гостроту зору подібно до таблиці Сивцева, однак на відстані 2,5 метра і виключно для дітей, які ще не знають алфавіту. На 12-ти рядках таблиці зображені різні геометричні форми, фігури тварин і силуети рослин.

 

Таблиця Головіна

У цій таблиці використовується літера «Ш», яка немов «дивиться» в різні сторони. Зір перевірятися на відстані 2,5 метра. Якщо людина може розрізнити поворот літери «Ш», то із зором усе гаразд.

 

Таблиця Снеллена

Її застосовують переважно за кордоном, особливо в США та Канаді. Літери великого розміру – у верхніх рядках і їх розмір зменшується донизу таблиці.

Якщо в людини 100-відсотковий зір, то вона може прочитати кожен рядок із відстані 60, 36, 24, 18, 12, 9, 6 і 5 метрів (що дорівнює 100, 70, 50, 40, 30, 25 і 20 футів відповідно) аж до червоної лінії.

Для діагностики обстежуваного садовлять на дистанції 6 метрів (20 футів) від плакату. Просять закрити одне око, а іншим читати літери. Нижній ряд, який пацієнт зможе розрізнити, й буде вказувати на рівень гостроти зору. Норма дорівнює 6/6 (або 20/20). При цьому обстежуваний може прочитати й рядок із відстані 6 метрів (20 футів). Якщо він бачить тільки 5 рядків, то гострота зору за шкалою Снеллена дорівнює 6/12 (20/40). У цьому випадку, щоби прочитати 5-й рядок, йому потрібно підійти до плакату на відстань 6 метрів (20 футів). Хоча обстежуваний із хорошим зором побачить цей рядок із 12-ти метрів (40 футів). Якщо з відстані 6-ти метрів людина бачить тільки перший рядок, то, скажімо, в США цього пацієнта визнають «формально сліпим».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему