Поради

Переваги та недоліки мінеральної вати

Переваги та недоліки мінеральної вати

Мінеральна вата – це ефективний неорганічний волокнистий утеплювач, який буває декількох різновидів. Якщо ви вирішили утеплювати дах мінеральною ватою, вам потрібно знати плюси та мінуси цього матеріалу.

Переваги мінеральної вати

Переваги мінеральної вати визначили її високу популярність і затребуваність на ринку теплоізоляційних матеріалів. Слід виділити такі позитивні характеристики мінеральної вати:

  • Високі показники теплоізоляції. У мінеральної вати один з найнижчих показників теплопровідності, що дозволяє її використовувати практично повсюдно, незалежно від кліматичних умов. Матеріал не потребує додаткової ізоляції.
  • Водонепроникність. Якісна скловата і базальтова вата відмінно пропускають пару і не насичуються водою. Завдяки цьому будова надійно захищена від вогкості.
  • Стійкість перед впливом хімічних речовин. Якісна мінеральна вата не схильна до руйнування при контакті з різними лугами і кислотами.
  • Хороший повітрообмін. Утеплювач забезпечує циркуляцію повітря, конструкція «дихає», що гарантує формування оптимального мікроклімату всередині приміщення. При цьому немає необхідності в додаткових вентиляційних пристроях. Ризик появи конденсату низький.
  • Хороша звукоізоляція. Пружна структура мінвати наділила її акустичними властивостями. У приміщенні, утепленому цим матеріалом, ви не будете чути звуки з вулиці.
  • Вогнестійкість. При пожежі мінеральна вата не підтримуватиме горіння і поширення вогню. Окрім того, утеплювач не виділяє диму при контакті з вогнем.
  • Тривалий термін експлуатації. Утеплювач практичний і довговічний. Середній термін використання становить 25 – 50 років. Гризуни не ушкоджують мінеральну вату, а мікроорганізми не розмножуються в цьому матеріалі.
  • Екологічність матеріалу. На його виготовлення витрачається в 100 разів менше енергетичних ресурсів, аніж їх економиться за період експлуатації. Крім того, мінвата від надійних виробників не виділяє в повітря шкідливих сполук навіть при нагріванні.

Також відзначимо, що деякі різновиди мінеральної вати відрізняються гарною міцністю волокон і можуть витримувати сильне статичне навантаження. Вони не схильні до усадки й деформації.

Серед основних мінусів мінеральної вати: значна втрата властивостей при намоканні, високий рівень запилення та виділення парів фенолформальдегідних смол.

Що стосується недоліків мінеральної вати, то вони досить неоднозначні. Сучасні виробники якісного утеплювача практично звели нанівець усі мінуси, які були притаманні матеріалу спочатку.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему