Люди

Яких хвороб треба остерігатися після 50 років

Яких хвороб треба остерігатися після 50 років

Про тріщини прямої кишки люди соромляться навіть говорити. Хоча, як показує практика, нерідко така сором'язливість призводить до вкрай поганих наслідків.

Отож, про найпоширеніші захворювання у проктології, методи лікування – у розмові зі знаним хірургом-проктологом Сергієм Савченком, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Пане Сергію, з якими наріканнями до Вас приходять люди?

– Найчастіша скарга, з якою звертаються пацієнти – це наявність крові під час дефекації або без неї. Напевно, другою за частотою скаргою є біль в ділянці прямої кишки. Звертаються також зі скаргами на появу якихось утворень в періанальній зоні, припухлостей, «гульок», випадіння «тканини». Рідшими є скарги на виділення з прямої кишки – гнійні, серозні, також на свербіж у задньому проході, відчуття дискомфорту та деяких інших. Але треба відмітити, що в нормі взагалі ніяких відчуттів в задньому проході бути не повинно. Тому навіть незначні відхилення від норми можуть свідчити про наявність досить серйозних захворювань прямої кишки.

– Тобто потрібно принаймі раз на рік звертатися до цього спеціаліста, чи це зайве?

– Чітких рекомендацій щодо частоти звернення до проктолога та віку хворих, яким потрібно звертатися, немає. Але є досить багато груп підвищеного ризику, про які треба пам'ятати та звертати на них увагу.  Так, у людей, яким за 50 років, значно підвищується вірогідність захворіти на рак кишківнику. Також до груп підвищеного ризику належать кілька професійних категорій – це працівники, робота яких пов'язана з постійним сидінням, – комп'ютерники, телефоністи, спеціалісти фінансової сфери, професійні водії, особливо далекобійники. Також до цієї категорії належать особи, робота яких пов’язана з підняттям вантажів, наприклад вантажників, спортсменів-важкоатлетів та інших.

Не треба забувати і про спадковість, адже люди, родичі яких мають захворювання судин (варикоз), доброякісні чи злоякісні пухлини кишківнику, хворобу Крона та деякі інші недуги, потрапляють у групу ризику. Всі ці категорії людей повинні «дружити» з проктологом та принаймі раз на рік проходити профілактичний огляд.

– Поширеним захворюванням є геморой. Подейкують, що вилікувати його можна за допомогою картоплі, меду з прополісом. Чи дійсно дієвими є такі народні засоби?

– Геморой – це гіпертрофовані судинні сплетіння підшкірно-підслизового простору анального каналу. Захворюваність на геморой досить поширена. Є навіть такий афоризм: «Геморой у дорослих – кір у дітей». Виходячи з визначення геморою, консервативними, тобто медикаментозними методами, позбавитись від нього не вийде. Таблетки, свічки, мазі, народні методи направлені на те, щоб позбутися на більший чи менший час загострення хвороби, забрати симптоми. Єдиним способом позбутися геморою є оперативні методики, як класичні, тобто шляхом оперативного втручання, так і малоінвазивні: лігування, інфрачервона коагуляція, кріодеструкція тощо.

Вибір методики залежить від стадії хвороби, її проявів, віку хворого, загального стану пацієнта та інше. Я не належу до тих лікарів, які шанують використання народних методів в проктології. Але при гострому геморої доцільно використовувати короткочасні прикладання льоду, при незначних кровотечах можна застосовувати сиру картоплю, як терту, так і вирізаючи з неї щось подібне до свічок. Використання меду та прополісу доцільне при зменшенні чи відсутності скарг для закріплення лікувального ефекту.

– Тріщини в прямій кишці також нерідко лікують народними засобами. Чи припустимо це?

– Таке самолікування є категорично неприпустимим, адже анальна тріщина – це порушення цілісності анодерми анального каналу. Тріщина, яка довго турбує, переходить в хронічну форму. Навіть медикаментозне лікування гострої анальної тріщини не дає 100-відсоткового результату, а лікування народними методами напевно призводить до хронізації процесу, який можна вилікувати тільки оперативним втручанням!

– Що би Ви порадили як профілактику захворювань в домашніх умовах?

– Профілактика захворювань прямої кишки полягає в дотриманні раціонального харчування: збільшення клітковини в денному раціоні людини, тобто вживання овочів та фруктів, таких як буряк, морква, капуста, яблука, сливи, абрикоси та інше. Вживання достатньої кількості рідини – не менше від півтора літра на добу. Обмеження вживання надмірно гострої, солоної їжі, алкоголю.

Варто відмовитись від використання туалетного паперу – його слід замінити підмиванням звичайною водою та промоканням. І, як кажуть у народі, «не брати важкого в руки, дурного в голову». Корисно займатися динамічними видами спорту, бігом, плаванням, футболом, волейболом, фітнесом, танцями та іншим. При роботі, пов'язаній з довгим сидінням, треба часто робити маленькі перерви – кожні 30 – 40 хвилин підійматися від сидіння на дві-три хвилини. Доцільно робити вправу Кегеля: стискання та розслаблення сфінктера прямої кишки.

Також хочу зазначити, що при виникненні будь-яких скарг потрібно звертатися до лікаря і не займатися самолікуванням. Це допоможе виявити хворобу на ранній стадії, запобігти ускладненням та вилікувати захворювання швидше та з меншим залученням коштів та часу, що в нинішніх реаліях досить значимо!

Ксенія Фірковська

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: здоровий спосіб життя
В тему

Останні матеріали