Люди

Допомагає жінкам долати страхи, пов’язані з керуванням авто

Допомагає жінкам долати страхи, пов’язані з керуванням авто

Тетяна Могилецька – особлива жінка із дивовижною енергетикою і цілеспрямованим бажанням змінювати цей світ на краще. Бізнес-леді, віце-президент Європейської академії науки та бізнесу, організаторка та ведуча численних тренінгів та семінарів, спрямованих на розвиток особистості. А новою ідеєю Тетяни, яка успішно втілилася в життя, стало створення автоклубу «Леді Трек», в якому кожна жінка може подолати свої страхи відносно керування автомобілем і здобути професійні навички водіння авто.

– Тетяно, чому у Вас виникла ідея створити автоклуб для жінок?

– Я, як і більшість людей на цій планеті, прагну робити щось корисне для суспільства. Дуже важливо, щоб жінка розвивалася, любила себе та світ, наповнювала життя радістю та енергією. А керування автомобілем, ті навики, які ми здобуваємо, навчаючись їзді, ті можливості, які приходять завдяки водінню свого авто, позитивні емоції від поїздок та подорожей – усе це є однією зі сходинок в особистісному рості жінки.

Крім того, у нашій країні жахлива ситуація на дорогах. Ми на першому місці в Європі зі смертності в ДТП. Причому 50% загиблих у дорожніх пригодах – не автомобілісти. Ми, жінки, не можемо спокійно спостерігати за цією ситуацією. Саме тому вирішили створити громадське об’єднання жінок за кермом, завдання якого: підвищувати майстерність і відповідальність водіїв за допомогою теорії та практики шляхом залучення найкращих інструкторів з водіння; сприяти  удосконаленню знання ПДР не тільки водіями, але й усіма іншими учасниками руху (велосипедистами, пішоходами); ознайомлювати та поширювати інформацію про зміни в законах, у міру можливості брати участь у розробленні законопроектів; надавати юридичну  та психологічну підтримку жінкам-водіям; брати участь у соціальних проектах, які покликані покращувати ситуацію на українських дорогах.

– Яка Ваша власна історія водіння авто?

– Коли я, майже двадцять років тому, сіла за кермо, жінку-водія тоді можна було побачити не часто, і я не раз чула від чоловіків щось типу «жінка за кермом, наче мавпа з гранатою». Роки йшли, і я вважала, що наші гендерні упередження вже давно в минулому, але ще й зараз іноді їх спостерігаю. І, до речі, не тільки від чоловіків. Я дуже багато подорожую по країні та за її межами і користуюся системою «blablacar». Так ось, днями зі мною забронювала поїздку одна дівчина, потім зателефонувала до мене і сказала, що вона, мабуть, не поїде, бо боїться. Я запитала: «Чого ви боїтеся?», – на що почула у відповідь: «Ви жінка, а я не довіряю жінкам-водіям». Спробувала заспокоїти її тим, що маю 20-річний стаж кермування, що за плечима в мене майже півмільйона успішно пройдених кілометрів без жодної серйозної ДТП, але вона так і не наважилася поїхати зі мною. Звісно, у мене свого часу теж виникали певні складнощі при освоєнні керування автомобілем. Але всіх їх долає практика з допомогою професійного автоінструктора.

– Чи маєте вже позитивні результати занять?

– Результати занять завжди позитивні. Я постійно спостерігаю, як дівчата приходять на заняття одними, а виходять з них зовсім іншими – впевненими в собі, з життєвою енергією, з підвищеною самооцінкою. Це неймовірні трансформації! Я навіть замислююся над створенням такого напрямку, як «водієтерапія».

Норвежець запитав: «Купуючи права дружині, він хоче вбити її?»

– Як проходять Ваші заняття і тренування? Це практика чи більше теорія?

– Зараз в основному це практичні заняття паралельно з теорією. Дуже багато дівчат, на жаль, має посвідчення водія, а їздити не вміє. Коли, будучи в Норвегії, я розповіла, що в Україні трапляються випадки, коли чоловіки «купують» водійські посвідчення своїм дружинам, у відповідь було велике здивування, і враження від почутого не давали спокою норвежцям ще довго. Один з них навіть запитав: «Він що, може, хоче вбити свою дружину, бо ненавидить її?». Свідомість нашого суспільства потрібно розвивати.

– Розкажіть найцікавіші історії про учасниць клубу, яким Вам вдалося допомогти.

– Недавно я навчала керуванню паралельно і маму, і сина – це було дуже цікаво, в них виникло невелике суперництво і азарт (у якому був задіяний, звичайно, і тато), і після закінчення практичних занять учениця-мама, обійнявши мене, сказала, що син став знову близьким і відкритим із нею, що їхні стосунки змінилися на краще.

– Ви пишете книгу, орієнтовану на жінок-водіїв, розкажіть, якою вона буде?

– Я маю мрію написати серію книг для жінок-водіїв. Перша книжка, над якою зараз працюю і яку планую видати вже цієї весни, орієнтована на жінок, котрі хочуть навчитися водити автомобіль, але не наважуються. Її назва звучить так: «Кермуй до свідомого життя, або Щотижневик майбутньої водійки». Вона для тих, хто бажає бути вільною, жити тут і зараз, отримувати задоволення від життя, відкривати нові можливості та драйвувати.

– Якими ще видами діяльності Ви займалися раніше?

– До 2017 року я очолювала власний бізнес у сфері дизайну та реклами – це був досить успішний досвід протягом 17 років. Наша компанія зуміла пережити кризу 2008 року, нарощувати обсяги та створювати нові робочі місця. Все було добре, але душа почала все більше прагнути допомагати нашому  суспільству, і рік тому я наважилася продати бізнес і почати, як то кажуть, із чистого аркуша. Стала робити перші кроки – опанувала професію автоінструктора, навчила керувати автомобілем уже кілька десятків жінок, заснувала автоклуб для жінок-водіїв. Це громадське об’єднання ще тільки починає своє становлення, але його ідея вже набирає обертів. Зараз мене запросили стати учасницею проекту «Яскрава ідея в її руках», який організовує центр соціальних ініціатив «АТОМ» за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва SDC. Метою проекту є підтримка жінок в Україні у перетворенні власного досвіду, що набутий під час волонтерської діяльності, в майбутній успішний проект або бізнес. Це буде навчання в трьох модулях у Львові та Києві, після закінчення якого кожна учасниця матиме бізнес-план для втілення власної ідеї, а кращі бізнес-плани отримають фінансову підтримку.

В нашій країні існують великі можливості для жінок, головне – вірити в себе і робити кроки на шляху до своєї мрії.

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Ольга Федоренко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Інтерв'ю
В тему