13 Лютого 2024
Новини

Польща хоче ввести обов’язкову перевірку українського зерна

Польща хоче ввести обов’язкову перевірку українського зерна
Польща збирається ввести обов’язкову перевірку всього українського зерна, що потрапляє в країну транзитом.

Про це заявив заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак, пише hromadske з посиланням на видання Polska Agencja Prasowa.

Посадовець заявив, що нинішні процедури перевірки українського зерна «заслуговують осуду», і що він «не довіряє жодному експортеру чи імпортеру з-за кордону». Тому, за його словами, перевірятимуть усе українське зерно — як на сухопутному кордоні, так і в морських портах.

«Сьогодні будуть чіткі вказівки, що ми будемо перевіряти все зерно на кордоні, яке підлягає опломбуванню, експорту і є транзитним», — заявив Колодзейчак.

За словами посадовця, коли таке зерно потрапляє, наприклад, до Німеччини, і після експертизи воно виявляється неякісним, то у «99% воно повертається до Польщі» за європейськими цінами.

Він також зазначив, що особисто планує лобіювати посилення контролю і не має наміру співпрацювати з тими посадовцями, які виступатимуть проти нововведення, адже це питання «бути чи не бути Польщею».

Нагадаємо, в польському Дорогуську, що на кордоні з Україною, вчора, 11 лютого, після оформлення до Польщі в’їхали три вантажівки, якими керували громадяни України. Учасники протесту, польські фермери, заблокували їм рух. В один момент вони відкрили причепи, через що частина зерна висипалася на дорогу. 

У поліції додали, що бійок чи небезпечної ситуації не було, а українські водії повернули назад у бік України. Також правоохоронці зазначили, що з’ясовують усі подробиці події та встановлюють учасників акції, які розсипали зерно по дорозі. 

Як писав портал farmer.pl, аграрії нібито відібрали проби висипаного зерна та планують передати їх на дослідження на вміст заборонених речовин.

Яка ситуація на кордоні?

Кордон України з Польщею наразі заблокований для вантажівок на чотирьох контрольно-пропускних пунктах: «Ягодин — Дорогуськ», «Рава-Руська — Гребенне», «Зосін — Устилуг» та «Долгобичув — Угринів».

Зранку 12 лютого на пунктах «Ягодин — Дорогуськ» та «Рава-Руська — Гребенне» у бік України на території Польщі в чергах сукупно було 1050 вантажівок.

Для порівняння: якщо до блокади через «Ягодин» за добу могли проїжджати 1200-1400 вантажівок в обох напрямках, то 10 лютого їх було лише 160.

Чому протестують поляки?

9 лютого 2024 року польські протестувальники почали блокувати рух транспорту в напрямку пункту пропуску «Шегині» (з польського боку — «Медика»). 

Згодом почалося блокування КПП «Гребенне — Рава-Руська» та «Дорогуськ — Ягодин». Польські аграрії також заявили, що будуть перешкоджати перевантаженню українських сільськогосподарських товарів на залізничній станції поблизу кордону з Україною. 

У Мінагрополітики України кажуть, що польські фермери протестують через бажання отримати пом?якшення європейського «зеленого курсу», а також отримувати більше субсидій, дотацій та компенсацій. 

Також міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявив, що в деяких сферах буде необхідне повне блокування імпорту з України, як у випадку із зерновими. На його думку, протести фермерів на кордонах з Україною прийнятні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: польща, митниця, Україна
В тему

Останні матеріали