1 Травня 2024
Новини

Найголовніші новини 1 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 1 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Триває 798 день героїчної боротьби українського народу проти широкомасштабної агресії російської федерації.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Російські окупаційні війська в ніч на 1 травня атакували густонаселені райони міста Одеса трьома балістичними ракетами "Іскандер-М".

Ракети були спрямовані на густонаселені райони міста, внаслідок чого загинули та постраждали люди. Це черговий прояв кровожерливого обличчя російського терору.

Такі атаки рф направлені суто на залякування українців і дестабілізацію обстановки.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби зафіксовано 100 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 2 ракетних та 41 авіаційний удар, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • Ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснив 5 безуспішних атак на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 1 пункту управління та по 7 районах зосередження особового складу противника.
  • Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 пункту управління БпЛА та 1 району зосередження особового складу противника.

 

Станом на ранок 1 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 469 840 (+1 120) осіб,
  • танків – 7 312 (+5),
  • бойових броньованих машин − 14 067 (+21),
  • артилерійських систем − 12 024 (+13),
  • РСЗВ − 1 053,
  • засобів ППО − 780 (+1),
  • літаків − 348,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 9 538 (+7),
  • крилатих ракет − 2 126,
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 16 175 (+33),
  • спеціальної техніки − 1 980 (+3).

 

  • У мережі з'явилось відео з безпілотника, на якому зафіксовано ураження табору окупаційних військ, що розташований біля населеного пункту Рогове на окупованій частині Луганської області. Від поточної лінії фронту це близько 80 км.

Ймовірно, для удару були використані ATACMS у касетному споряджені.

Одним ударом накрито скупчення особового складу та певну кількість техніки. Ще одна ракета уразила переправу через річку Айдар, а також замасковану військову техніку.

Наразі точні втрати противника уточнюються.

  • Сьогодні вночі безпілотники атакували Рязанський нафтопереробний завод та НПЗ у Воронезькій області рф. Очевидці в соцмережах пишуть про значні пошкодження. На Рязанському нафтопереробному заводі виникла пожежа.

Рязанський нафтопереробний завод і «Воронєжнєфтєпродукт» перебувають під контролем НК «Роснєфть».

  • У Головному управлінні розвідки Міноборони України повідомили, що найманці з Непалу масово дезертирують з російської армії через величезні втрати окупантів у «м’ясних штурмах» та жорстоке ставлення російських польових командирів.

За даними розвідників, з лав окупантів втекли найманці, які були закріплені за військовою частиною 29328 ЗС рф. Групи росіян проводять активні пошуки втікачів по окупованих українських населених пунктах, зокрема ? на Луганщині, де перебував особовий склад цієї частини.  

Згідно з документами, які оприлюднили розвідники, ватажки російської мотострілецької військової частини в рапортах і доповідях пояснюють дезертирство непальців ймовірним «відбуттям до рідної країни через землетрус».

  • Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що росіяни сповільнили просування і готують резерви, аби спробувати наступати на зі свого виступу на північ від Авдіївки в напрямку Торецька, щоб доповнити російські наступальні операції поблизу Часового Яру.

Часів Яр є оперативно важливим об’єктом, оскільки він стане плацдармом для російських військ для початку наступальних операцій на Дружківку та Костянтинівку, які слугують фортецями для чотирьох великих міст Донецька. Проте російським військам, ймовірно, знадобиться більш тривала пауза для підсилення існуючих підрозділів і передислокації додаткових сил у район Очеретиного, якщо вони вирішать спробувати просунутися на північ до району Торецька.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • У квітні Україна експортувала рекордний обсяг продукції - понад 13 млн тонн, перевершивши показники лютого 2022 року. У грошовому вимірі експорт у квітні сягнув 3,3 млрд дол.

У Міністерстві економіки зазначили, заходи з відновлення та нарощування експорту, які вживає уряд України спільно з міжнародними партнерами, дають чудовий результат.

На зростання показників експорту вплинуло відкриття альтернативного морського коридору влітку минулого року, який дозволяє Україні експортувати, зокрема, зерно та метал. Крім того, позитивно вплинуло на експорт розширення пропускної здатності Ліній Солідарності, передусім з Молдовою і Румунією, а також покращення умов транспортування вантажів залізницею до дунайських портів.

  • 1 травня на Закарпатті в Ужгороді почав роботу новий центр рекрутингу, таких центрів загалом в Україні відкрили уже 19.

У центрах рекрутингу не роздають повістки, їхня функція суто інформативна. Зокрема, у центрах доступні сотні вакансій від підрозділів Збройних сил, Нацгвардії, та Державної прикордонної служби.

Рекрутування також можливе навіть після отримання повістки про уточнення даних.

  • Кабінет Міністрів України виділив додаткові 49 млн гривень на оновлення 16 майстерень на базі закладів професійної освіти в межах проєкту «#100майстерень» — ініціативи, що має на меті допомогти опанувати професію для відбудови країни.

У МОН зазначають, що ремонтні роботи в майстернях профтехів розпочнуть наприкінці весни цього року. У таких майстернях буде можливість навчатися за короткостроковими програмами. Так, за 3-6 місяців кожен охочий зможе опанувати професію «з нуля».

Оновлення профтехів — один із пріоритетів України та її міжнародних партнерів, а тому цьогоріч заклади отримують іще більше нової техніки та сучасного обладнання.

  • У Межигір'ї, колишній резиденції президента-втікача Віктора Януковича, розпочався процес передачі майна у державне управління.

Першим етапом процесу передачі майна в управління держави є перевірка його наявності й огляд. Надалі майном колишньої резиденції Януковича розпоряджатиметься держустанова "Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Межигір'я".

Після офіційного відкриття парку увесь прибуток від роботи Межигір’я надходитиме до державного бюджету.

  • Українці за перший квартал 2024 року відкрили понад 74 тисячі нових ФОПів, що на 33,6% більше, ніж за відповідний період торік.

Лідером за кількістю нових справ залишається столиця. За І квартал у Києві зареєстрували 10 252 нових бізнесів – це 13,8% від загальної кількості. На другому місці Дніпропетровщина: 6,8 тисяч новостворених бізнесів. Замикає трійку лідерів Київська область: 5,7 тисяч нових ФОПів.

Чверть новозареєстрованих ФОПів займаються роздрібною торгівлею – це найпопулярніша сфера, незмінна протягом останніх 4 років.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Видання Politico зазначає, що хвиля ударів безпілотників по нафтопереробних заводах у глибині росії змусила Кремль захищати власну територію, водночас ведучи війну. Але ці атаки також призвели до неймовірного - найбільша нафтова держава світу залишилася без бензину, а місцеві ціни на пальне різко зросли.

Ціни на дизельне паливо для російських споживачів злетіли до небес, піднявшись майже на 10% лише за останній тиждень.

Вартість бензину також досягла шестимісячного максимуму, збільшившись більш ніж на 20% з початку року, оскільки пропозиція скорочується і все більше заводів змушені призупиняти виробництво.

Минулої середи два паливних сховища, що належать російському енергетичному гіганту "Роснефть", приблизно за 500 кілометрів від кордону з Україною, були серйозно пошкоджені безпілотниками, паливо згоріло.

Цього року більше десятка нафтопереробних заводів у дев'яти російських регіонах зазнали ударів.

Москва скоротила експорт палива до майже історичного мінімуму, відвантаживши минулого тижня трохи більше 712 тисяч тонн дизельного палива, порівняно з понад 844 тисячами за той же тиждень у 2023 році.

Для Кремля це і політична, і військова проблема. Крім того, що дешеве паливо необхідне для військових зусиль росії, воно є ключовою частиною компенсації путіна для населення, протиотрутою від відставання зарплат і слабкого рубля.

Politico припускає, що ця тенденція збережеться в осяжному майбутньому.

  • Росіяни так бояться слова «мир», що навіть прибрали його з першотравневих плакатів.

У Петербурзі замість «Мир! Труд! Май!» у метро повісили плакати з текстом «Весна, Труд і Петербург». У Тольятті теж злякалися використовувати слово «мир» і замінили гасло на: «Труд! Родина! Династия!».

Рашистська держава демонструє бажання проливати кров, влаштовувати терор і сіяти ненависть, а не жити в мирі та злагоді з усім світом.

  • Не встигли в росії закінчитися масштабні повені, як деякі регіони охопили пожежі.

Повідомляється, що в семи регіонах Сибіру  зараз горить понад 40 тисяч гектарів лісу. Найскладніша ситуація в Єврейській автономній області (ЄАО) та Хабаровському краї.

Пожежонебезпечний сезон відкрито у 79 суб'єктах росії.

  • Всупереч амбітним планам Кремля й обіцянкам путіна російська економіка в найближчі п'ять років зростатиме повільніше за світову і продовжуватиме втрачати частку в глобальному ВВП. Такий прогноз дає Міжнародний валютний фонд у квітневому блоці макроекономічних проектувань.

До кінця 2028 року, за розрахунками МВФ, на рф припадатиме лише 2,75% світової економіки, а 2029 року лише 2,7%. Це стане мінімумом за всю сучасну історію країни — нижче, ніж дно 1998 року, коли на тлі дефолту частка росії у ВВП світу падала до 2,83%.

  • За даними британської розвідки, російська ФСБ допитала першого заступника міністра оборони рф Руслана Цалікова у справі про корупцію в міністерстві.

Цаліков, ймовірно, є фактично третьою особою в ієрархії Міністерства оборони рф, після міністра оборони Шойгу і начальника Генерального штабу генерала Валерія Герасимова.

Як і Іванов, Цаліков має давні зв'язки з міністром оборони Шойгу.  

Існує також реальна можливість того, що розслідування щодо Іванова може зачепити і міністра фінансів Росії Антона Сілуанова, оскільки деякі джерела стверджують, що будівельні агентства Міноборони побудували будинок для Сілуанова.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Штати нададуть Україні "стільки ракет ATACMS, скільки зможуть", а також звернувся до партнерів із закликом надати системи Patriot.

Остін наголосив, що є країни, які мають системи Patriot. За його словами, він особисто розмовляв з лідерами кількох країн в останні два тижні, заохочуючи їх поступитись більшою кількістю засобів або надати більше засобів Україні.

  • Норвегія виділить додаткові понад 600 млн доларів на підтримку України. З них основна частина піде на ППО.

Політичні партії, представлені у парламенті Норвегії, підтримали пропозицію уряду збільшити підтримку України у 2024 році на 7 млрд норвезьких крон (понад 600 млн доларів).

Загальна сума норвезької допомоги Україні у 2024 році з такими змінами досягне 22 млрд крон прямої підтримки.

  • Новопризначена міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже заявила, що Україна отримала від деяких партнерів західну зброю із дозволом бити по російській території.

Браже пояснила, що у цих випадках про зняття обмежень не говорили публічно.

«Звісно, не все оголошується публічно, і навіть краще не говорити це вголос до певного часу. Головне – вплив на полі бою. Бо тут є вибір: чи говорити про щось голосно, чи просто робити те, що треба».

Міністерка висловила переконання, що якщо є об'єкти, з яких росія атакує Україну, то Україна має право на удар у відповідь, якщо ці об'єкти розташовані на російській території. За словами Браже, таке застосування зброї дозволяє міжнародне право.

  • Сенат США проголосував за проект закону про заборону імпорту збагаченого урану з росії та передав його на підпис президентові Байдену.

Документ забороняє імпорт збагаченого урану з рф через 90 днів після набуття законом чинності з можливістю тимчасових винятків до січня 2028 року.

Раніше Конгрес передбачив виділення 2,7 млрд доларів на розвиток американської уранової галузі за умови, що будуть запроваджені обмеження на імпорт сировини з рф.

  • Комітет міністрів Ради Європи доручив генеральному секретареві розпочати підготовку документів, що сприятимуть консультацій з Україною на тему створення спецтрибуналу щодо злочинів росії.

«Це важливе рішення доручає генеральному секретарю РЄ підготувати необхідні документи для сприяння консультаціям в Ключовій групі з питань трибуналу та потенційного проєкту угоди між Україною та Радою Європи про його фактичне створення», - повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Триває 798 день героїчної боротьби українського народу проти широкомасштабної агресії російської федерації.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Російські окупаційні війська в ніч на 1 травня атакували густонаселені райони міста Одеса трьома балістичними ракетами "Іскандер-М".

Ракети були спрямовані на густонаселені райони міста, внаслідок чого загинули та постраждали люди. Це черговий прояв кровожерливого обличчя російського терору.

Такі атаки рф направлені суто на залякування українців і дестабілізацію обстановки.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби зафіксовано 100 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 2 ракетних та 41 авіаційний удар, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • Ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснив 5 безуспішних атак на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 1 пункту управління та по 7 районах зосередження особового складу противника.
  • Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 пункту управління БпЛА та 1 району зосередження особового складу противника.

 

Станом на ранок 1 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 469 840 (+1 120) осіб,
  • танків – 7 312 (+5),
  • бойових броньованих машин − 14 067 (+21),
  • артилерійських систем − 12 024 (+13),
  • РСЗВ − 1 053,
  • засобів ППО − 780 (+1),
  • літаків − 348,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 9 538 (+7),
  • крилатих ракет − 2 126,
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 16 175 (+33),
  • спеціальної техніки − 1 980 (+3).

 

  • У мережі з'явилось відео з безпілотника, на якому зафіксовано ураження табору окупаційних військ, що розташований біля населеного пункту Рогове на окупованій частині Луганської області. Від поточної лінії фронту це близько 80 км.

Ймовірно, для удару були використані ATACMS у касетному споряджені.

Одним ударом накрито скупчення особового складу та певну кількість техніки. Ще одна ракета уразила переправу через річку Айдар, а також замасковану військову техніку.

Наразі точні втрати противника уточнюються.

  • Сьогодні вночі безпілотники атакували Рязанський нафтопереробний завод та НПЗ у Воронезькій області рф. Очевидці в соцмережах пишуть про значні пошкодження. На Рязанському нафтопереробному заводі виникла пожежа.

Рязанський нафтопереробний завод і «Воронєжнєфтєпродукт» перебувають під контролем НК «Роснєфть».

  • У Головному управлінні розвідки Міноборони України повідомили, що найманці з Непалу масово дезертирують з російської армії через величезні втрати окупантів у «м’ясних штурмах» та жорстоке ставлення російських польових командирів.

За даними розвідників, з лав окупантів втекли найманці, які були закріплені за військовою частиною 29328 ЗС рф. Групи росіян проводять активні пошуки втікачів по окупованих українських населених пунктах, зокрема ? на Луганщині, де перебував особовий склад цієї частини.  

Згідно з документами, які оприлюднили розвідники, ватажки російської мотострілецької військової частини в рапортах і доповідях пояснюють дезертирство непальців ймовірним «відбуттям до рідної країни через землетрус».

  • Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що росіяни сповільнили просування і готують резерви, аби спробувати наступати на зі свого виступу на північ від Авдіївки в напрямку Торецька, щоб доповнити російські наступальні операції поблизу Часового Яру.

Часів Яр є оперативно важливим об’єктом, оскільки він стане плацдармом для російських військ для початку наступальних операцій на Дружківку та Костянтинівку, які слугують фортецями для чотирьох великих міст Донецька. Проте російським військам, ймовірно, знадобиться більш тривала пауза для підсилення існуючих підрозділів і передислокації додаткових сил у район Очеретиного, якщо вони вирішать спробувати просунутися на північ до району Торецька.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • У квітні Україна експортувала рекордний обсяг продукції - понад 13 млн тонн, перевершивши показники лютого 2022 року. У грошовому вимірі експорт у квітні сягнув 3,3 млрд дол.

У Міністерстві економіки зазначили, заходи з відновлення та нарощування експорту, які вживає уряд України спільно з міжнародними партнерами, дають чудовий результат.

На зростання показників експорту вплинуло відкриття альтернативного морського коридору влітку минулого року, який дозволяє Україні експортувати, зокрема, зерно та метал. Крім того, позитивно вплинуло на експорт розширення пропускної здатності Ліній Солідарності, передусім з Молдовою і Румунією, а також покращення умов транспортування вантажів залізницею до дунайських портів.

  • 1 травня на Закарпатті в Ужгороді почав роботу новий центр рекрутингу, таких центрів загалом в Україні відкрили уже 19.

У центрах рекрутингу не роздають повістки, їхня функція суто інформативна. Зокрема, у центрах доступні сотні вакансій від підрозділів Збройних сил, Нацгвардії, та Державної прикордонної служби.

Рекрутування також можливе навіть після отримання повістки про уточнення даних.

  • Кабінет Міністрів України виділив додаткові 49 млн гривень на оновлення 16 майстерень на базі закладів професійної освіти в межах проєкту «#100майстерень» — ініціативи, що має на меті допомогти опанувати професію для відбудови країни.

У МОН зазначають, що ремонтні роботи в майстернях профтехів розпочнуть наприкінці весни цього року. У таких майстернях буде можливість навчатися за короткостроковими програмами. Так, за 3-6 місяців кожен охочий зможе опанувати професію «з нуля».

Оновлення профтехів — один із пріоритетів України та її міжнародних партнерів, а тому цьогоріч заклади отримують іще більше нової техніки та сучасного обладнання.

  • У Межигір'ї, колишній резиденції президента-втікача Віктора Януковича, розпочався процес передачі майна у державне управління.

Першим етапом процесу передачі майна в управління держави є перевірка його наявності й огляд. Надалі майном колишньої резиденції Януковича розпоряджатиметься держустанова "Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Межигір'я".

Після офіційного відкриття парку увесь прибуток від роботи Межигір’я надходитиме до державного бюджету.

  • Українці за перший квартал 2024 року відкрили понад 74 тисячі нових ФОПів, що на 33,6% більше, ніж за відповідний період торік.

Лідером за кількістю нових справ залишається столиця. За І квартал у Києві зареєстрували 10 252 нових бізнесів – це 13,8% від загальної кількості. На другому місці Дніпропетровщина: 6,8 тисяч новостворених бізнесів. Замикає трійку лідерів Київська область: 5,7 тисяч нових ФОПів.

Чверть новозареєстрованих ФОПів займаються роздрібною торгівлею – це найпопулярніша сфера, незмінна протягом останніх 4 років.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Видання Politico зазначає, що хвиля ударів безпілотників по нафтопереробних заводах у глибині росії змусила Кремль захищати власну територію, водночас ведучи війну. Але ці атаки також призвели до неймовірного - найбільша нафтова держава світу залишилася без бензину, а місцеві ціни на пальне різко зросли.

Ціни на дизельне паливо для російських споживачів злетіли до небес, піднявшись майже на 10% лише за останній тиждень.

Вартість бензину також досягла шестимісячного максимуму, збільшившись більш ніж на 20% з початку року, оскільки пропозиція скорочується і все більше заводів змушені призупиняти виробництво.

Минулої середи два паливних сховища, що належать російському енергетичному гіганту "Роснефть", приблизно за 500 кілометрів від кордону з Україною, були серйозно пошкоджені безпілотниками, паливо згоріло.

Цього року більше десятка нафтопереробних заводів у дев'яти російських регіонах зазнали ударів.

Москва скоротила експорт палива до майже історичного мінімуму, відвантаживши минулого тижня трохи більше 712 тисяч тонн дизельного палива, порівняно з понад 844 тисячами за той же тиждень у 2023 році.

Для Кремля це і політична, і військова проблема. Крім того, що дешеве паливо необхідне для військових зусиль росії, воно є ключовою частиною компенсації путіна для населення, протиотрутою від відставання зарплат і слабкого рубля.

Politico припускає, що ця тенденція збережеться в осяжному майбутньому.

  • Росіяни так бояться слова «мир», що навіть прибрали його з першотравневих плакатів.

У Петербурзі замість «Мир! Труд! Май!» у метро повісили плакати з текстом «Весна, Труд і Петербург». У Тольятті теж злякалися використовувати слово «мир» і замінили гасло на: «Труд! Родина! Династия!».

Рашистська держава демонструє бажання проливати кров, влаштовувати терор і сіяти ненависть, а не жити в мирі та злагоді з усім світом.

  • Не встигли в росії закінчитися масштабні повені, як деякі регіони охопили пожежі.

Повідомляється, що в семи регіонах Сибіру  зараз горить понад 40 тисяч гектарів лісу. Найскладніша ситуація в Єврейській автономній області (ЄАО) та Хабаровському краї.

Пожежонебезпечний сезон відкрито у 79 суб'єктах росії.

  • Всупереч амбітним планам Кремля й обіцянкам путіна російська економіка в найближчі п'ять років зростатиме повільніше за світову і продовжуватиме втрачати частку в глобальному ВВП. Такий прогноз дає Міжнародний валютний фонд у квітневому блоці макроекономічних проектувань.

До кінця 2028 року, за розрахунками МВФ, на рф припадатиме лише 2,75% світової економіки, а 2029 року лише 2,7%. Це стане мінімумом за всю сучасну історію країни — нижче, ніж дно 1998 року, коли на тлі дефолту частка росії у ВВП світу падала до 2,83%.

  • За даними британської розвідки, російська ФСБ допитала першого заступника міністра оборони рф Руслана Цалікова у справі про корупцію в міністерстві.

Цаліков, ймовірно, є фактично третьою особою в ієрархії Міністерства оборони рф, після міністра оборони Шойгу і начальника Генерального штабу генерала Валерія Герасимова.

Як і Іванов, Цаліков має давні зв'язки з міністром оборони Шойгу.  

Існує також реальна можливість того, що розслідування щодо Іванова може зачепити і міністра фінансів Росії Антона Сілуанова, оскільки деякі джерела стверджують, що будівельні агентства Міноборони побудували будинок для Сілуанова.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що Штати нададуть Україні "стільки ракет ATACMS, скільки зможуть", а також звернувся до партнерів із закликом надати системи Patriot.

Остін наголосив, що є країни, які мають системи Patriot. За його словами, він особисто розмовляв з лідерами кількох країн в останні два тижні, заохочуючи їх поступитись більшою кількістю засобів або надати більше засобів Україні.

  • Норвегія виділить додаткові понад 600 млн доларів на підтримку України. З них основна частина піде на ППО.

Політичні партії, представлені у парламенті Норвегії, підтримали пропозицію уряду збільшити підтримку України у 2024 році на 7 млрд норвезьких крон (понад 600 млн доларів).

Загальна сума норвезької допомоги Україні у 2024 році з такими змінами досягне 22 млрд крон прямої підтримки.

  • Новопризначена міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже заявила, що Україна отримала від деяких партнерів західну зброю із дозволом бити по російській території.

Браже пояснила, що у цих випадках про зняття обмежень не говорили публічно.

«Звісно, не все оголошується публічно, і навіть краще не говорити це вголос до певного часу. Головне – вплив на полі бою. Бо тут є вибір: чи говорити про щось голосно, чи просто робити те, що треба».

Міністерка висловила переконання, що якщо є об'єкти, з яких росія атакує Україну, то Україна має право на удар у відповідь, якщо ці об'єкти розташовані на російській території. За словами Браже, таке застосування зброї дозволяє міжнародне право.

  • Сенат США проголосував за проект закону про заборону імпорту збагаченого урану з росії та передав його на підпис президентові Байдену.

Документ забороняє імпорт збагаченого урану з рф через 90 днів після набуття законом чинності з можливістю тимчасових винятків до січня 2028 року.

Раніше Конгрес передбачив виділення 2,7 млрд доларів на розвиток американської уранової галузі за умови, що будуть запроваджені обмеження на імпорт сировини з рф.

  • Комітет міністрів Ради Європи доручив генеральному секретареві розпочати підготовку документів, що сприятимуть консультацій з Україною на тему створення спецтрибуналу щодо злочинів росії.

«Це важливе рішення доручає генеральному секретарю РЄ підготувати необхідні документи для сприяння консультаціям в Ключовій групі з питань трибуналу та потенційного проєкту угоди між Україною та Радою Європи про його фактичне створення», - повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему