29 Квітня 2024
Новини

Найголовніші новини 29 КВІТНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 29 КВІТНЯ 2024 РОКУ

Триває 796 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби зафіксовано 93 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 4 ракетних та 35 авіаційних ударів, здійснив 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури.

  • Головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський повідомив, що наші воїни встановили контроль над островом Нестрига на Херсонському напрямку.

Острів безпосередньо входить до дельти Дніпра і тривалий час залишався сірою зоною. Це важлива локація, що не дозволить ворогу наблизитися до позицій Сил оборони.

Загалом ситуація на півдні, у Херсонській та Запорізькій областях, залишається напруженою. Зокрема російські військові досі сподіваються вибити підрозділи Сил оборони з Кринок, але наші воїни дають гідну відсіч окупантам, розбиваючи всі хвилі атак.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 5 районах зосередження особового складу противника.
  • Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 району зосередження особового складу противника.

 

Станом на ранок 29 квітня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 467 470 (+1 320) осіб,
  • танків – 7 285 (+6),
  • бойових броньованих машин − 14 007 (+16),
  • артилерійських систем − 11 985 (+37),
  • РСЗВ − 1 051 (+1),
  • засобів ППО − 778 (+2),
  • літаків − 348,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 9 528 (+21),
  • крилатих ракет − 2 124,
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 16 109 (+44),
  • спеціальної техніки − 1 974 (+3).

 

  • Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявило, що серед окупаційної армії росії зростає рівень дезертирства: загалом у бойових підрозділах округу самовільно залишили службу понад 18 000 російських військових.

За даними ГУР, близько 12 000 утікачів припадає на восьму загальновійськову армію ЗС рф, яку ворог постійно залучає у бойові дії на сході України. Орієнтовно 10 000 з них призвані Москвою через мобілізацію, а решта 2000 ? контрактники.

У 58 загальновійськовій армії, що також входить до Південного округу армії держави-агресора, рівень дезертирства становить близько 2500 осіб.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • До Києва з неанонсованим візитом прибув генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, він зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським. Це вже третій візит в Україну від початку повномасштабного вторгнення росії.

На спільній пресконференції Володимир Зеленський розповів, що Україна та Північноатлантичний альянс досягли найбільшого рівня відносин за увесь час незалежності.

Основні тези Президента:

  • сторони обговорили ініціативу генсека НАТО щодо створення спеціального фонду фінансової підтримки української оборони обсягом 100 млрд євро терміном на 5 років;
  • «оперативність у постачанні буквально означає стабілізацію фронту. Артилерія, 155-міліметрові снаряди, далекобійна зброя та ППО, передусім системи Patriot, - те, що є у партнерів і має зараз працювати тут, в Україні, для знищення російських терористичних амбіцій. Російська армія готується до подальших наступальних дій, і ми разом маємо зірвати цей наступ»;
  • «Україна буде в НАТО, бо неможливо уявити безпеку Європи та Євроатлантичної спільноти без дієвої участі України і гарантування такої безпеки. Саме нашу державу, наших людей, наш потенціал росія прагне зробити своїм плацдармом для подальшої дестабілізації всього європейського та євроатлантичного простору. Тому саме тут, у захисті нашої держави - відповідь на запитання про надійну й довготривалу спільну безпеку»;
  • Україна вже працює з країнами Альянсу в багатосторонніх форматах. Засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн", у якому взаємодіють понад 50 країн, довели свою ефективність.
  • «Працює також наша Рада Україна - НАТО, відбуваються засідання, дієві дискусії, і я хочу подякувати Єнсу Столтенбергу за це, адже ця платформа дійсно дієва».
  • стартували обговорення щодо підготовки до цьогорічного саміту НАТО у Вашингтоні. «Можна сказати впевнено, що цей саміт може стати моментом сили для Альянсу або ні. Саме там вирішиться, чи буде у ворога Альянсу можливість накладати вето на посилення Альянсу. І це вирішується саме у питанні щодо України. Україна заслуговує на запрошення в НАТО - і нашою силою, і нашим захистом спільних цінностей, і нашим значенням для майбутнього всієї Євроатлантики».
  • Альянс не повинен боятися власної сили й відступити від своїх правил через бажання рф. Співпраця з союзниками в оборонній галузі досягла системного рівня. Україна діє за стандартами НАТО, зокрема використовує зброю зразків країн Альянсу та керується його принципами й доктринами.
  • «Кожен місяць нашої взаємодії додає ще більше дієвої координації між Україною та Альянсом, між Києвом та на двосторонній основі країнами НАТО. Це наша чітка мета - де-факто бути частиною Альянсу і працювати заради політичної волі визнати цей факт де-юре».
  • Президент України також наголосив, що стабілізація на фронті, потужність української армії, перехоплення ініціативи і контрнаступ залежать від трьох головних пунктів.

Перший пункт – проголосовані фінанси.

Другий пункт – вчасне постачання зброї.

«І третє – що конкретно доїде до України. Я вважаю, що перший пункт, який був дуже складним, він виконаний».

  • Єнс Столтенберг запевнив: НАТО робитиме все, аби Україна стала членом Альянсу.

«Для того, щоб це рішення було прийнято, нам необхідно, щоб всі члени Альянсу з цим погодилися, нам потрібен консенсус. Не більшість, а щоб всі 32 члени Альянсу погодилися. Я не очікую, що такої згоди нам вдасться досягнути на саміті в липні, але я думаю, що ми зможемо продемонструвати, що ми наближаємо Україну до членства, і що цей день настане якомога швидше, коли Україна стане повноправним членом нашого Альянсу».

Столтенберг наголосив, що «заслужене місце України - в НАТО».

«Україна стане членом НАТО. Робота, яку ми зараз виконуємо, ставить вас на незворотний шлях до членства в НАТО, щоб, коли прийде відповідний час, Україна могла стати членом НАТО».

Наразі тривають обговорення щодо способів посилення військової допомоги й постачання тих сил і засобів, які в майбутньому забезпечать місце в Альянсі українським Збройним силам.

Генеральний секретар НАТО також запросив Президента Володимира Зеленського на саміт Альянсу у Вашингтоні.

  • Від початку старту проєкту "Армія відновлення", станом на 29 квітня, до виконання суспільно корисних робіт залучили понад 118 тисяч безробітних.

З 1 жовтня 2022 року, Держслужба зайнятості найбільше видала направлень на виконання суспільно корисних робіт на Харківщині, також серед лідерів Донецька, Київська, Полтавська та Чернігівська області.

Загалом до проєкту "Армія відновлення" долучились 19 регіонів.

  • Збільшення чисельності Державної прикордонної служби України на 15 тисяч осіб зумовлене формуванням нових підрозділів у складі ДПСУ та зміною стратегії охорони кордону.

У ДПСУ наголосили, що збільшення кількості прикордонників – це умова сьогодення. Державна прикордонна служба зараз формує і продовжує підсилювати свої можливості, створюючи підрозділи нового зразка бригадного типу. Тобто, ті підрозділи, які фактично можуть здійснювати бойові дії, маючи на озброєнні артилерію й інші засоби для ураження техніки противника. У подальшому ці підрозділи будуть тримати оборону кордону.

Саме цим і викликано збільшення чисельності штату ДПСУ, бо в

Зараз сформовані дві бригади – "Сталевий кордон" та "Помста", які активно виконують завдання на лінії фронту, і прикордонники продовжують нарощувати кількість таких підрозділів у структурі ДПСУ.

Нова модель охорони кордону передбачає не захист, а саме оборону. Прикордонники, як і раніше, залишатимуться перші на кордоні, тому вони повинні мати потужні засоби для того, щоб у разі небезпеки відбити атаку ворога.

  • Представництво НАТО в Україні повідомляє, що наша держава вперше взяла участь у навчаннях Locked Shields 2024, які відбувались в Таллінні за участю більш ніж 4000 експертів з-понад 40 країн світу.

Locked Shields 2024 – це найбільші у світі реалістичні навчання з кібероборони, що підкреслюють зобов'язання глобальної спільноти боротися з кіберзагрозами. Організовані Об’єднаним центром передових технологій з кібероборони НАТО (NATO CCDCOE) ці щорічні навчання виходять за рамки традиційних кібервправ, залучаючи експертів з різних галузей для протидії кіберзагрозам.

  • У січні-березні 2024 року порівняно із аналогічним періодом 2023-го група Нафтогаз збільшила видобуток газу на 12%.

Досягнуто найвищого видобутку за відповідний період за останні два роки. Це результат запуску нових продуктивних свердловин, а також ефективної роботи зі старим фондом.

При цьому, план з видобутку був перевиконаний як на сході України, та і на родовищах у центрі та на заході.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У Карачаєво-Черкесії озброєні чоловіки напали на пост дорожньо-прикордонної служби. Двоє силовиків загинули і ще четверо зазнали поранень.

Стверджується, що п'ятеро нападників нібито було ліквідовано на місці.

Після початку повномасштабної війни в Україні на території самої рф почастішали випадки нападів на силовиків. З одного боку, це пояснюється збільшенням кількості зброї, що нелегальними каналами надходить із фронту, з іншого – в росії все частіше говорять про зростання популярності радикальних рухів, зокрема ісламістських. 

  • росія продовжує втрачати клієнтів на свої енергоносії. Як стало відомо, Туреччина веде переговори з американською ExxonMobil про укладання довгострокового контракту (можливо, на десятиліття), за яким закуповуватиме до 2,5 млн. тонн скрапленого газу на рік, щоб зменшити свою залежність від російських енергоносіїв. І це в той час, як путін не полишає надій організувати в Туреччині газовий хаб. Стамбул відвертається від Москви й закуповуватиме величезні обсяги у «недружньої» для росії країни.
  • Видання The Financial Times вважає, що путін використав арешт заступника міністра оборони Тимура Іванова, щоб послабити позиції Міноборони та його голови Сергія Шойгу, які зміцнилися після загибелі голови ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина.

За інформацією близького до військового відомства джерел, арешт Іванова у справі про хабар знову порушив питання про корупцію в Міноборони.

Про бажання «принизити» відомство, що нарощує свій вплив, може свідчити те, як проходило затримання Іванова: його заарештували на робочому місці, у формі, одразу після засідання колегії Міноборони, де він сидів через одне місце від Шойгу.  

Зазначається, що екстравагантний спосіб життя Іванова, який явно виходив за рамки його офіційних можливостей, зробив високопосадовця легкою мішенню, хоча путіна не особливо хвилює корупція.

  • росія другий рік поспіль скасовує традиційний пропагандистський захід «Безсмертний полк» до 9 травня. Одна з причин цього – побоювання, що такі заходи можуть бути місцем прояву невдоволення через війну проти України. Про це йдеться у повідомленні британської розвідки.

Річ у тім, що багато так званих «російських патріотів» планували вийти на вулиці з портретами не тільки своїх предків, що брали участь у Другій світовій війні, а й із фото родичів, які загинули вже в розв’язаній путіним війні проти України. Тож російські чиновники побоюються, що навіть за кількістю цих фото люди можуть зрозуміти масштаби втрат в Україні.

Крім того, у Брянській, Псковській, Бєлгородській, Рязанській та Курській областях рф скасували паради до 9 травня. Розвідка припускає, що «росіяни побоюються українських атак

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Латвія передала Україні пакет допомоги з обладнанням для відновлення енергетичної інфраструктури. Зокрема йдеться про трансформатор ТС-250000/330 потужністю 250 МВА, який раніше використовували на Ризькій ГЕС, компресор стисненого повітря GR110 і 60 тонн трансформаторного масла.

З доставкою негабаритного вантажу до місця призначення допомогла латвійська Державна пожежно-рятувальна служба. Транспортні витрати були покриті Євросоюзом.

  • Австралія надасть Україні додаткові 100 мільйонів доларів допомоги. Про це заявив міністр оборони країни Річард Марлз під час візиту до України.

До пакета увійдуть:

  • військова допомога на 50 мільйонів, яка буде надана за підтримки оборонної індустрії Австралії; сюди входять 30 мільйонів доларів на закупівлі безпілотників і ще 15 мільйонів на інше пріоритетне обладнання, зокрема шоломи, надувні жорсткі човни, взуття, протипожежні маски та генератори;
  • 50 мільйонів доларів на системи протиповітряної оборони малої дальності;
  • постачання високоточних боєприпасів «повітря – земля».
  • Японія доєдналася до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, тепер у коаліції перебувають всі країни Великої сімки.

«За такої потужної допомоги міжнародних партнерів ми примножимо зусилля й забезпечимо якісну реалізацію четвертого пункту Української формули миру «Звільнення полонених і депортованих осіб». Коаліція започаткована в Києві 2 лютого 2024 року. Це спільна ініціатива України та Канади. Загалом нас підтримує вже 36 країн!» - зазначив омбудсмен Дмитро Лубінець.

  • Сьогодні у пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» на кордоні з Польщею поновився рух вантажівок. Після 10:00 за київським часом польські фермери припинили блокування руху.

Оформлення та пропуск через кордон вантажівок у двох напрямках здійснюється у звичайному режимі.

Таким чином усі пункти пропуску на кордоні з Польщею наразі розблоковано.

У Держприкордонслужбі України зазначають, що на цей час з боку суміжної держави накопичення вантажівок не спостерігається, на виїзд з України ваговози рухаються за е-Чергою.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему