2 Травня 2024
Новини

Найголовніші новини 2 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 2 ТРАВНЯ 2024 РОКУ

Триває 799 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Протягом доби зафіксовано 106 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 2 ракетних та 58 авіаційних ударів, здійснив 89 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Як повідомили в Харківській обласній військовій адміністрації, російські окупаційні війська вдарили керованою авіабомбою по Дергачах. Постраждали восьмеро дітей та 75-річний чоловік. Усі потерпілі госпіталізовані.

За даними поліції, бомба влучила в спортивний клуб.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Однією з найскладніших ділянок фронту залишаються околиці міста Часів Яр на Донеччині.

Як повідомили в оперативно-стратегічному угрупованні військ "Хортиця", ворог продовжує штурмувати місто й навколишні населені пункти, триває велика боротьба за контроль логістичних маршрутів.

«У ворога успіхів немає. Ворог продовжує вже котрий тиждень штурмувати місто. Ситуація контрольована. Противник продовжує знищувати Часів Яр та навколишні населені пункти і авіацією, і артилерією. Окупанти всілякими способами намагаються роздобути ці панівні висоти, на яких є Часів Яр, щоб вийти на подальшу боротьбу за території і обстрілювати вже далі Костянтинівку, Дружківку, Слов'янськ, Краматорськ».

При цьому російські окупанти не рахують своїх втрат ні в особовому складі, ні в техніці.

Загарбники проводять дуже багато "м'ясних" штурмів. Удень це мобільні вогневі групи на гольфкарах, квадроциклах, кросових мотоциклах. Водночас тактичного успіху в цих населених пунктах ворог не має. Інформація про те, що росіяни нібито прорвалися до каналу Сіверський Донець - Донбас, не відповідає дійсності.

  • Ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснив 3 безуспішні атаки на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу та 1 зенітно-ракетному комплексу противника.
  • Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 складах боєприпасів, 1 артилерійській системі та 1 зенітно-ракетному комплексу противника.

 

Станом на ранок 2 травня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 470 870 (+1 030) осіб,
  • танків – 7 332 (+20),
  • бойових броньованих машин − 14 096 (+29),
  • артилерійських систем − 12 044 (+20),
  • РСЗВ − 1 053,
  • засобів ППО − 784 (+4),
  • літаків − 348,
  • гелікоптерів − 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 9 561 (+23),
  • крилатих ракет − 2 126,
  • кораблів/катерів − 26,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 16 224 (+49),
  • спеціальної техніки − 1 988 (+8).

 

  • У мережі опублікували супутникові знімки Planet Labs, на яких видно наслідки ракетних ударів ЗСУ по російському військовому аеродрому "Джанкой" у тимчасово окупованому Криму в ніч на 30 квітня.

Супутник зафіксував пошкодження військової техніки на аеродромі – найімовірніше, це була російська система протиповітряної оборони С-300/С-400, що складається з пускових установок та РЛС.

  • Президент Володимир Зеленський повідомив, за квітень 2024 року проти мирних українців росія випустила понад 300 ракет різних типів, майже 300 дронів-камікадзе Shahed і більше 3200 керованих авіабомб.

«Наші міста і громади від Сумщини до Одещини, Дніпровщина, Харківщина, Донеччина, Миколаїв, Херсон щодня й щоночі страждають від цього свідомого та підлого терору».

Глава держави зазначив, що тисячі життів українських людей були врятовані завдяки допомозі лідерів та країн, які вже підтримали наш повітряний щит і які тиснуть санкціями проти російської воєнної машини. Водночас багато життів, на жаль, окупанти забрали цими ударами.

Володимир Зеленський закликав світ посилити тиск на рф та допомогти Україні збільшити кількість ППО.

  • У ніч на 2 травня дрони атакували кілька областей росії. Зокрема, вибухи прогриміли в Брянській, Орловській, Курській, Бєлгородській, Воронезькій, Ростовській і Смоленській областях, а також у Краснодарському краї на Кубані.

У Міноборони рф традиційно заявили про перехоплення і знищення БПЛА. Водночас російські Telegram-канали повідомляють, що в Орловській і Курській областях дрони вдарили по залізничній інфраструктурі.

Губернатор Смоленської області Василь Анохін заявив, що безпілотники атакували об'єкт енергетичної інфраструктури в регіоні, через що сталася пожежа.

Про пошкодження енергетичної інфраструктури також заявили губернатор Орловської області Андрій Кличков і губернатор Курської області Роман Старовойт.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача та доручив ужити всіх можливих заходів для скорочення строків надходження зброї від міжнародних партнерів на фронт і на захист цивільної інфраструктури.

«Була доповідь міністра оборони Рустема Умєрова щодо графіків надходження зброї від партнерів у межах оприлюднених пакетів допомоги. Доручив ужити всіх можливих заходів для скорочення строків. Особливо це стосується постачання засобів ППО для захисту людських життів та енергетичної інфраструктури».

Глава держави заслухав великий звіт щодо ступеня готовності фортифікаційних рубежів у прикордонних регіонах та на напрямках активних бойових дій.

Головком Олександр Сирський доповів про поточну ситуацію на фронті та організацію ротації підрозділів для відновлення. Сторони обговорили темпи та потреби при комплектуванні нових бригад.

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін відзвітував щодо поточних темпів виробництва дронів і засобів РЕБ та забезпечення ними фронту, а також засобів радіоелектронної боротьби для прикриття важливих об'єктів.

  • Мінагрополітики повідомляє, що з початку року 6 360 агрогосподарств отримали 40,9 млрд гривень банківських кредитів на розвиток.

Найбільший обсяг кредитів за різними програмами отримали аграрії Київської, Кіровоградської, Тернопільської, Львівської та Дніпропетровської областей.

З них за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» – 3 725 господарств профінансовано на 16,6 млрд гривень.

  • Командування Військово-Морських Сил присвоїло двом переданим Естонією катерам назви "Ірпінь" − на честь українського міста-героя та "Рені" − на честь міста, порт якого найближчий до Естонської Республіки.

Ці катери виконуватимуть бойові завдання у тому числі із захисту цивільного судноплавства.

Сьогодні на цих суднах підняли військово-морські прапори ЗСУ.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російський монополіст «Газпром» за 2023 рік отримав рекордний чистий збиток у 629 млрд рублів (майже 6,7 млрд дол).

За перший квартал 2024 року «Газпром» отримав збиток від продажів у розмірі майже 47 млрд рублів проти прибутку в 125,4 млрд рублів роком раніше.

  • Як повідомляє Reuters, путін у травні планує відвідати Китай, щоб просити Сі Цзіньпіна вирішити проблеми банківських платежів між державами.

Бізнес чекає, що ситуація з транзакціями через китайські банки може покращитись. Наразі не проходять навіть звичайні платежі.

З початку року кредитні організації КНР почали закривати рахунки російським і білоруським компаніям, а також різко посилили перевірки платіжних операцій, змушуючи бізнес використовувати підпільні схеми з безліччю посередників у третіх країнах.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Міністерство фінансів США запровадило санкції проти майже 200 фізичних і юридичних осіб, які сприяють військово-промисловому комплексу росії та допомагають їй ухилятись від обмежень.

Пакет санкцій спрямований на російську військово-промислову базу, а також фізичних і юридичних осіб у третіх країнах, які допомагають рф купувати компоненти для виробництва зброї або оборонної продукції.

Щодо країн, які допомагали росії обходити західні санкції, США запровадили обмеження проти підприємств з Туреччини, Китаю, Словаччини, Бельгії та Киргизстану.

Мінфін США запровадив обмеження для двох російських компаній, які беруть участь у будівництві газової інфраструктури в росії: "Нефтегазстрой" та "ВНИПИгаздобыча".

  • Президент Франції Емманюель Макрон сказав, що не змінив свою думку про введення західних військ в Україну, та вважає такий підхід правильним.

«Я нічого не виключаю, тому що ми маємо справу з тим, хто нічого не виключає. Ми, безсумнівно, проявили надмірну нерішучість, окреслюючи межі нашої реакції тому, у кого вже немає "червоних ліній" і хто є агресором».

Макрон наполягає, що ненадання супротивнику повного розуміння, яких дій можна очікувати або точно не варто очікувати, також є інструментом стримування.

«В іншому разі ми послаблюємо самі себе, а це і є "рамка", у якій ми діяли до цього часу. І насправді багато країн у наступні тижні сказали, що зрозуміли наш підхід, погодилися з нашою позицією і що вона правильна».

Президент Франції зауважив, що його країна в нещодавній історії мала досвід військових інтервенцій, зокрема в Африці для протидії тероризму – на запит відповідних суверенних держав.

«Якби росіяни прорвали фронт і якби було прохання України – а зараз це не так – ми б легітимно поставили собі таке запитання. Тож я думаю, що виключати такий сценарій – це б означало, що ми не вивчили уроки останніх двох років».

Макрон додав, що агресивна реакція з Москви на його перші заяви довела, що вони мали бажаний ефект і донесли меседж «не думайте, що ми зупинимося тут, якщо ви не зупинитеся».

  • ЄС спільно з Україною проведе перший форум з питань оборонної промисловості. У заході візьмуть участь понад 350 представників.

У Єврокомісії повідомили, що метою форуму є зміцнення співпраці між європейською та українською оборонною промисловістю й допомога Україні в отриманні можливостей у пріоритетних галузях, яких країна потребує найбільше: протиповітряна оборона, боєприпаси, ракети та безпілотники.

Форум стане першим конкретним кроком у реалізації Європейської оборонно-промислової стратегії.

  • Естонія повернула Україні незаконно вивезені скіфські та римські прикраси.

274 предмети археології, з них 115 – монет, які незаконно вивезли з України. Їх затримали на кордоні естонські прикордонники й повернули цінності на батьківщину. Ідеться про прикраси скіфського часу, монети візантійських імператорів, середньовічні знахідки: парадна кінська упряж та прикраси.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему