8 Листопада 2023
Новини

Чи відчувають люди, які хворіли на COVID, задишку або втому

Чи відчувають люди, які хворіли на COVID, задишку або втому

Задишку, втому, втрату пам'яті вдвічі частіше відчувають люди, які перехворіли на COVID-19, у порівнянні з тими, хто ніколи не інфікувався коронавірусною інфекцією.

Відповідні висновки науковці опублікували в журналі BMC Infectious Diseases, - пише 24 канал. Дослідження проводили норвезькі дослідники.

Вони порівняли ймовірність наявності 17 різних постковідних симптомів залежно від того, перенесла людина коронавірус, чи ні. Робота охоплює дані близько 54 тисяч людей, у яких був лабораторно підтверджений COVID-19 у період з лютого 2020 року по лютий 2021 року.

Також у досліджені врахували дані понад 485 тисяч людей, які ніколи не хворіли на коронавірус. Зауважують, що більшість учасників дослідження на той час не були вакциновані проти COVID-19.

Результати показали, що люди, які перехворіли COVID-19, вдвічі частіше відчувають задишку або втому, а також частіше стикаються з проблемами запам'ятовування та пригадування. Ба більше, вони частіше скаржаться на головний біль у порівнянні з людьми, які ніколи не хворіли на COVID-19.

Також у результатах дослідження вказують, що тяжкий перебіг хвороби значно підвищує ризик тривалих симптомів COVID-19: задишки, втоми та втрати пам'яті.

Щодо того, наскільки точним є дослідження та чи варто опиратись на виявленні факти, учені зазначили, що в Норвегії реєструють не всі симптоми, про які повідомляють під час візиту до лікаря загальної практики. А тому, у перспективі слід провести додаткові дослідження, аби достеменно зрозуміти взаємозв'язок постковідних станів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: коронавірус, Здоров'я
В тему

Останні матеріали