30 Листопада 2021
Новини

Як безхатько Славік наробив шухеру у світовій індустрії моди

Як безхатько Славік наробив шухеру у світовій індустрії моди

Законодавець паризької моди розбагатів на образах, що їх придумав безпритульний львів’янин

Як Славік опинився на вулиці – таємниця за сімома печатями. Так само нікому не розповів чоловік, де він жив. Але що Славік – людина неординарна, підтвердить кожен, хто бодай раз зустрів цього безхатька на вулицях Львова.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

 

Перевдягався по два рази на день

Славік – ром. Але ні з ким із ромської народності він не товаришував. На відміну від своїх «родичів по нещастю», цей чоловік не порпався в контейнерах із відходами (або якщо порпався, то так, аби ніхто не бачив). Славік не зловживав алкоголем і культурно поводився.

Попри відсутність житла й елементарних зручностей, чоловік ретельно стежив за своєю зовнішністю: голив не тільки бороду, а й під мишками.

Та головна «фішка» Славіка – вміння постійно змінювати свій «вуличний образ». Для цього чоловік ладен був по два рази на день змінював зачіску та одяг.

Щоправда, замість дорогих «луків», у безхатька – вживаний одяг. У тому числі й жіночий. Бо головне тут – екстравагантність та епатаж.

 

Колекція а-ля Славік викликала фурор

Десять років тому цей яскравий безхатько привернув увагу львівського фотографа Юрія Дячишина. Зачарований такою «вуличною екзотикою», митець влаштував справжнє полювання на Славіка: впродовж двох років він, щойно зустрічав бездомного в новому образі, – відразу знімав на камеру. І ось так у колекції фотографа назбиралися сотні світлин, на кожній із яких Славік – у новій екстравагантній оздобі.

Якоїсь миті у Юрія Дячишина виникла думка представити ці роботи на міжнародній виставці у Кракові. І вийшло, як у народному прислів’ї, – «Чим страшніше, тим модніше». Адже харизматичного Славіка та його луки побачили всесвітньо відомі дизайнери. А один із них – Демна Гвасалія – випустив під брендом «Vetements» цілу колекцію одягу а-ля Славік.

2016-го Гвасалія із захопленням розповідав, хто його надихнув на творчі експерименти. А от у колекції-2022 дизайнер навіть словом не обмовився ні про автора луків, ні про фотографа, який зафіксував цей креатив.

 

Одяг – сміття, тому бережіть здоров’я

Така позиція не могла не обурити Юрія Дячишина. Адже авторам ідей, відповідно до міжнародних норм, передбачається гонорар, і немаленький. А тут сплагіатили і не спромоглися навіть просте «дякую» сказати.

Та самого Славіка така ситуація, найімовірніше, не чіпає. Якось на запитання, скільки речей має у своєму гардеробі, чоловік відповів: «Одяг – це ніщо. Он його скільки на смітниках – бери не хочу! Але ще жодна людина не викинула на смітник здоров’я і жодна, втративши його, не знайшла нового. Так що головне – берегти здоров’я і внутрішній спокій».

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Модні тренди
В тему