5 Травня 2021
Новини

Чому штучні квіти на могилах – то гріх проти Бога і проти людей

Чому штучні квіти на могилах – то гріх проти Бога і проти людей

Щороку в період Великодніх свят біля кладовищ виростають цілі гори отрути. І виростають вони не самі по собі, а «стараннями» місцевих жителів. Ідеться про штучні квіти й вінки, старі композиції яких опиняються на смітнику, а нові – на могилах, аби через рік знову сформувати цілу гору отрути. Скажете, перебільшую щодо отрути? Аніскільки!

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір". 

Пластик, із якого виготовляються надгробні композиції, розкладається в землі 100 – 180 років. Та, навіть розклавшись на мікрочастинки, він не перегниває, як усі природні матеріали, а лишається отруювати землю, через підземні води потрапляє у наші криниці та водойми, а звідти – в організм людей і тварин.

Отруюються всі, хто живе в радіусі 25 км

Аби кудись подіти гори могильних вінків, люди нерідко спалюють ці штучні квіти. Проте ціною такого «порядку» стають мільйони отруйних мікрочастин, які разом із повітрям потрапляють у воду, яку ми п’ємо, у рослини, які їмо, у наші легені, звідки поширюються організмом і провокують утворення ракових клітин!

Особливо не безпечними для здоров’я елементами, що утворюються внаслідок згорання пластику, вважаються діоксини. Вони здатні роками накопичуватися в організмі. Хоча навіть у мінімальній кількості пригнічують роботу імунної системи, а цим самим провокують появу алергії, кашлю, безпліддя, розвиток патологій, переродження доброякісних пухлин у злоякісні.
Під час експерименту діоксин у ґрунті та воді виявляли в радіусі 25 км від місця спалювання пластику. Мало того, діоксин нікуди не зникав із довкілля, а мігрував із землі в рослину, з рослини – у тварину й людину, з води – в рибу, а з рибою – знову ж людину. Діоксин виявляли навіть у грудному молоці. А, отже, він безперешкодно отруював немовля. Тож згубні наслідки впливу діоксину можна тільки уявити.

Надихався диму, а потім онко!

Під час спалювання штучних вінків у повітря вилітають мільйони мікроскопічних частин таких важких металів, як свинець і ртуть, а ще – сірка, феноли, оксид азоту та багато інших токсичних речовин. Вони мають властивість зависати в повітрі, а, отже, тривалий час вдихаються нашими легенями, отруюючи організм.
Серед ознак отруєння – кашель, чхання, нудота, головний біль, дискомфорт у горлі та в очах. Хоча іноді отруєння минає безсимптомно і дає про себе знати згодом, коли розвивається те чи інше захворювання, в тому числі й онко.

Не псуйте природи, дарованої нам Господом

Експерти порахували, що одне міське кладовище щороку назбирує близько 45 т пластику! А за десять років? А всі міста й села? Уявляєте, скільки людей будуть отруєні через спалювання вами куплених вінків? У скількох із них діагностують серйозні захворювання? І скільки людей через ці захворювання помре?

Отож, цього року, коли будете наводити лад на кладовищі, відмовтеся від шкідливих вінків і надайте перевагу або живим квітам, вазонам, або тим штучним квітам, які розкладаються в ґрунті (такі тепер теж продаються).
До речі, із закликом не прикрашати могили штучними вінками вже не перший рік до нас звертається духовенство. Лідер Вселенського Православ’я – Його Всесвятість Патріарх Варфоломій – не втомлюється нагадувати: Бог дарував нам природу в її первозданній чистоті, тож нехтувати цим даром і своїми вчинками чинити зло, отруюючи природу і нас, дітей Божих, – то великий гріх як перед людством, так і перед Господом.

Та й саме прикрашання могил – традиція, яка походить від язичництва. Адже, за догмами християнської церкви, душа праведника після смерті піднімається на небеса. Тож основне, чого потребує небіжчик, – молитви.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: квіти, кладовище
В тему