8 Грудня 2020
Новини

У Запорізькій області кладовище розорали під посів

У Запорізькій області кладовище розорали під посів

У Гуляйполі Запорізької області фермер розорав старий єврейський цвинтар.

Про це повідомляє Укрінформ у вівторок, 8 грудня.

При цьому поліція відкрила кримінальне провадження не за фактом наруги над могилами, а за самовільне захоплення землі.

"25 листопада слідчі Гуляйпільського ОП відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 197-1 (самовільне зайняття земельної ділянки, вчинене особою, раніше судимою за кримінальне правопорушення, передбачене цією статтею, або групою осіб, або щодо земельних ділянок особливо цінних земель, земель в охоронних зонах, зонах санітарної охорони, санітарно-захисних зонах чи зонах особливого режиму використання земель) Кримінального кодексу України. Карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на строк до двох років", - пояснили в поліції.

Земельна ділянка, площею близько 0,5 га, є старовинним єврейським цвинтарем. Деяким похованням там більш як 150 років. Тепер же частина з них знищена, а поле - всіяне кістками.

"У нас є ціла папка звернень. Починаючи з 2017 року, ми писали листи і місцевій владі, і поліції. Однак правоохоронці не хотіли вносити інформацію в ЄРДР. Через суд ми таки змусили їх це зробити, але справу відкрили за фактом захоплення землі, а де справа про наругу над могилами?" - заявила депутат Гуляйпільського ОТГ Олеся Шингур.

У свою чергу, в поліції запевняють, що ОТГ не має документів на кладовище, а отже, це просто земельна ділянка, яку самовільно захопив фермер. Місцева ж влада стверджує, що ніяких дозволів на оранку кладовища не давала.

"Кладовище - це патогенна зона і, наскільки мені відомо, навіть після його закриття, воно не може бути відведено під сільгоспугіддя. У нас є старий і новий генплани міста, і в них чомусь змінені межі кладовища. У новому генплані взагалі немає частини кладовища", - пояснила Шингур.

Наразі поки поліція займається розслідуванням, місцеві жителі збирають кістки на полі і намагаються зберегти хоча б надгробки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: запоріжжя, кладовище, кримінал
В тему