17 Березня 2021
Новини

Чи справді сни можуть бути віщими?

Чи справді сни можуть бути віщими?

Скільки існує людство, стільки воно намагається зрозуміти, що таке сон. Скептики кажуть, що видіння, які ми бачимо у стані сну, – це ніщо інше, як вивільнення інформації з нашого головного мозку. Проте більшість людей усе ж таки вірять: сон – це щось більше, ніж просто наша зайва інформація. Особливо коли сняться покійні родичі.

Про це пише газета "Твій вибір".

Відтак ми нерідко шукаємо тлумачення символів, побачених уві сні. Особливо зараз, у період пандемії. А статистика запитів на пошукових платформах інтернету доводить: користувачі вдвічі частіше стали  цікавитися інформацією про дивні сни.

Отож, як сни пов’язані з нашим реальним життям? Яку зашифровану інформацію приховують? І що про все це думає наука?

Чому докучають кошмари?

– З погляду психології, сон – це найпростіший шлях до підсвідомого, – каже фахівчиня із психоаналітики Анна Кушнерук. – Тобто сни – це та інформація, яка намагається крізь товщу наших особистих та суспільних заборон пробитися до свідомості і стати почутою. Ось чому саме сон дає найбільш об’єктивну відповідь, чого насправді ми хочемо, до чого прагнемо, про що мріємо.

На запитання, а чому ж тоді нас можуть переслідувати кошмари, про які ми не мріємо, Анна Кушнерук відповідає:

– Наш мозок працює завжди. Він ні на мить не перестає думати. Різниця тільки в тому, що під час сну він дістає інформацію з нашої підсвідомості і переносить її у свідомість – тобто той рівень пам’яті, коли ми можемо повторити інформацію, відкласти її в пам’яті, проаналізувати. Так-от, кошмарні сни – це бар’єр, що його встановлює наш організм, аби завадити нашим потаємним бажанням проникнути в нашу свідомість.

Як приклад, Анна Кушнерук наводить варіант зі сном, у якому ми перебуваємо в боротьбі з якимось чудовиськом чи іншим видом ворога.

– Такі сни зазвичай ми бачимо тоді, коли в реальному житті маємо стосунок із неприємною особою і на підсвідомому рівні хотіли б її вбити чи просто відімстити. Наша свідомість враховує суспільні заборони і каже нам: убивати не можна, бо це зло, за яке ми понесемо покарання. Тож, аби звільнитися від негативного ставлення до певної реальної особи, ми свою агресію перекидаємо на уявного негативного персонажа вві сні.

Нерідко ми прокидаємось у холодному поту від того, що уві сні втікаємо від ворога чи зазнаємо смертельної небезпеки. Такі сни теж мають пояснення, зазначає фахівчиня із психоаналітики:

– Вони допомагають людині відчути себе жертвою і завдяки цьому зняти із себе відповідальність за певні слова та вчинки, відчути себе хорошими на фоні поганців. Якщо людині сниться, що вона помирає, таке сновидіння спонукає людину уявляти, як інші жалкують через її смерть, а жалкують – значить, люблять і шкодують. Тобто насправді наші сни розкривають дуже багато моментів про людину, її внутрішні бажання або страхи.

Як за ніч отримати правильне рішення складного питання

Аби сновидіння приносили нам якомога більше позитивних емоцій, Анна Кушнерук радить спрямовувати роботу мозку у вигідне нам русло. А для цього – стимулювати в ньому появу потрібних нам думок.

– Перед сном оточіть себе приємною музикою, приємною інформацією, приємним голосом. Заплющуючи очі, думайте про щось хороше. І потім, коли наша свідомість відключиться й ми поринемо в сон, мозок продовжить думати про те, на що ми його спрямували, – переконана фахівчиня із психоаналітики.

До речі, народна мудрість про те, що «ранок від вечора мудріший», теж має наукове підґрунтя.

– Нерідко так стається, що ми маємо зробити якийсь серйозний вибір у житті. Але сумніваємося, варто чи ні: змінювати роботу, продовжувати стосунки, наважитися на вагітність, подати на розлучення тощо. Аби знайти відповідь на важливу для нас тему, раджу лягти з нею спати – і навіть коли ми поринемо в сон, мозок продовжить проводити аналіз плюсів та мінусів наших подальших кроків, а зранку, щойно ми прокинемося, мозок запропонує нам правильне, за його міркуваннями, рішення.

А що ж робити людям, які не бачать снів?

– Таких людей насправді не існує, – переконана Анна Кушнерук. – Просто, коли організм дуже втомлений (фізично, психічно, психоемоційно), в нього надто малий запас енергії, щоб інформацію сну переробити в картинки і перекинути їх із підсвідомої до свідомої частини нашого мозку. Тобто, якщо людина прокидається і не пам’ятає жодного сновидіння, це означає, що її мозок потребує відпочинку та відновлення.

Про що сигналізують повторні сновидіння

Не оминула Анна Кушнерук і теми еротичних снів. Адже й вони, як виявляється, дуже навіть корисні.

– Кожній людині, не залежно від її віку, необхідні відчуття любові, уваги, потрібності, бажаності. Бо що таке ерос? У перекладі це «бажання до життя». Тобто еротичні сни емоційно перезаряджають нас, наповнюють енергією до життя. В підлітків еротичні сни – це взагалі постійне явище. Адже організм фізіологічно дозрів і бодай уві сні може отримати бажане. Хоча й у зрілому віці еротичні сни – це класно. Адже ми даємо собі свободу (хай і віртуальну) робити все, чого насправді хочемо.

Щодо снів, які регулярно повторюються, то це, на думку Анни Кушнерук, потужний сигнал від нашого мозку, аби ми не просто звернули увагу на інформацію, отриману вві сні, а й правильно її зрозуміли та виконали необхідні дії.

– Спробуйте інакше потрактувати свій сон – і він, як правило, припинить вам надокучати, – радить фахівчиня із психоаналітики.

А от щодо віщих снів, то Анна Кушнерук не сумнівається: кожен сон – це інформація, яку мозок нам хоче донести. Тільки треба вміти її розшифрувати. Бо далеко не завжди образи, символи, події, слова зі сновидінь трактуються буквально.

– Якщо фахівець розкладе ваш сон на частини, то кожна деталь може відкрити багато часом навіть несподіваних фактів про людину, її страхи і бажання, – наголошує Анна Кушнерук. – Крім того, не варто забувати, що кожна людина наділена інтуїцією – тобто можливістю проаналізувати весь свій минулий досвід, аби на його основі спрогнозувати події майбутнього. Тому цілком може статися, що коли ми занедужали, то уві сні побачили назву лікарського засобу, прокинулися, купили його, він нам допоміг. Чи можна цей сон вважати віщим? До певної міри так. Хоча насправді ми просто отримали результат аналітичної роботи нашого мозку в той час, доки наша свідомість відпочивала.

Отож, переконана фахівчиня, у так звані віщі сни можна і треба вірити. Головне – аби вони дарували нам віру в краще.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Сонник, психологія
В тему