14 Січня 2021
Новини

Як спілкуватися з підлітком

Як спілкуватися з підлітком

Спілкування з підлітком часто дається нелегко. Батьки звертаються до психологів з різноманітними питаннями: що стосується навчання, послуху або ж сидінню за комп’ютером.

Зрозуміло, що батьки хочуть налагодити стосунки, зробити їх довірливими тощо.

Проте варто пам’ятати, що підліток – це вже не дитина, це людина, в якої формується своє світобачення, що може відрізнятися від вашого. Тому «як раніше» вже не буде, адже ваша дитина не буде слухати вас без будь-яких питань.

І пам’ятайте, якщо ваша дитина не прийматиме рішень сама, то вона не стане самостійною особистістю.

Отож, ми зібрали кілька порад психологів, що можуть вам знадобитися.

  1. Сіра зона

Підліток буде «випробовувати» вас, дивлячись, де закінчуються кордони допустимого. Тому вам потрібно буде створити так звану сіру зону, в якій ви не схвалюєте щось, але готові дозволити. Наприклад, зробити тату. Дитина вчитиметься на своїх помилках, проте вона знатиме, як ви ставитеся до цього. Пізніше в такий спосіб ви зможете «заробити» авторитет.

  1. Дотримуйтеся кордонів

В цьому віці дитина часто хоче ізолюватися, мати власний простір. Важливо це пам’ятати.

  1. Почуття

Зважайте на почуття дитини. Найбільша помилка батьків підлітка — знецінення його почуттів. Навіть якщо для вас ця проблема – дрібниця, зрозумійте, що на цьому етапі це важливо для вашої дитини.

  1. Обійми

За обіймами, ласкою підліток вже сам не підійде, проте це не означає, що вони йому не потрібні. Прояв любові – це завжди важливо. Навіть якщо він буде бубніти, не припиняйте обіймати.

  1. Обговорення

Найпоширеніша помилка батьків – критика. Так ви показуєте своїй дитині, що «зверху». Якщо ви хочете мати дружні стосунки, аби дитина вам довіряла, ділилися, то потрібно сприймати її як рівного собі. Всі питання краще обговорювати, а не критикувати й кричати.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: підлітки, Поради, батьки
В тему