26 Грудня 2019
Новини

Чи подешевшає з грудня опалення

Чи подешевшає з грудня опалення

В Україні обіцяють з грудня зменшити вартість опалення – про це заявив президент Володимир Зеленський і при тому розкритикував Кабмін за високі тарифи.

Причина – значно подешевшав за рік природний газ, який використовується підприємствами теплокомуненерго для вироблення тепла. Не виключено, що навіть перерахують платіжки заднім числом – за жовтень і листопад. Сайт "Сьогодні" розібрався з цією ініціативою влади і з'ясував: все не так райдужно, як кажуть з високих трибун.

Чому тепло має подешевшати

Як роз'яснив прем'єр Олексій Гончарук, головна причина того, що вже в грудні ціни на опалення знизяться- те, що газ за рік подешевшав на 30,5%. У грудні 2018 року тисяча кубометрів газу коштувала для комунальників 7482 грн, рік по тому – 5132 грн. За словами прем'єра, в тарифі на опалення 75% становить ціна газу.

"Тому тарифи на тепло можуть бути вже в грудні знижені на 23%, – підрахував прем'єр. – Раніше не було механізму, що дозволяє зробити такий перерахунок, тепер він є. Уряд ухвалив постанову, що дає таке право органам місцевої влади. Відсьогодні постачальники тепла можуть перерахувати платіжки, всі відповідні інструменти ми надали".

Прем'єр звернувся до представників місцевої влади в регіонах України з проханням не створювати штучних перешкод для зниження ціни на тепло. За словами Гончарука, уряд сподівається на сумлінне виконання постанови Кабміну на місцях – мерами і органами місцевого самоврядування.

Тобто, постанова Кабміну носить не обов'язковий, а рекомендаційний характер. А вже на місцях мають вирішити, наскільки подешевшає гігакалорія. Адже за рік газ подешевшав, а, наприклад, зарплати працівників теплокомуненерго збільшилися. На цій підставі споживачам можуть скинути не 23% від ціни гігакалорії, а, припустимо, 13%.

Що виходить у цифрах

Прем'єр оцінив, що зниження цін на газ вже здешевило обігрів для 65% користувачів, що мають індивідуальне опалення, перш за все в селах і в приватному секторі міст. Залишилося 35% користувачів, які проживають в багатоповерхівках, також це лікарні, школи та інші установи.

Олексій Гончарук також підрахував, що вартість середньої платіжки повинна впасти на 300-400 гривень. Якщо прийняти, що середня ціна обігріву квадратного метра житлоплощі становить 30 грн, а буде в грудні на 23% менше або 23,1 грн, то нескладний розрахунок показує: здешевлення платіжки на 300 грн можливо для квартири площею близько 45 кв. м, на 400 грн – площею близько 60 кв. м. Відповідно, для малометражек економія виявиться меншою, для "хором" – більшою.

Наведемо приклад: у листопаді в Києві за опалення 45-метрової квартири прийшли рахунки на 1300-1400 грн. Тобто, економія виходить істотна.

Міністр регіонстроя Альона Бабак підтвердила розрахунки прем'єра, згадавши, що ініціювати перерахунки повинні постачальники тепла. Також Бабак зазначила, що українці стали краще платити за комуналку.

За словами Бабак, до неї вже зверталися представники місцевих органів влади з проханням використати частину зекономлених коштів не на зниження тарифів, а на підвищення зарплат. Але міністр роз'яснила, що ці питання будуть вирішуватися не раніше травня 2020 року, після закінчення опалювального сезону. Тоді ж можливий і перерахунок тарифів на тепло за жовтень і листопад 2019 року. Переплату споживачам не повернуть, а зарахують в рахунок оплати за наступний період.

Експерти: це перехід на ручне управління

Втім, експерти давно і наполегливо говорили, що тарифи можна зробити нижче. Фахівці в комунальній сфері говорять, що питання складніше, ніж здається. Отже, ще не факт, що тарифи перерахують заднім числом.

"Рішення влади правильне, але запізнилася мінімум на три місяці, треба було зайнятися тарифами ще у вересні, коли був сформований новий Кабмін, і стало відомо, що газ коштує не 8500 грн за 1000 куб. м, виходячи з якого розраховані тарифи, а 6160 грн, – сказав нам енергоексперт Валентин Землянський. – Їм треба було в вересні зафіксувати ціну газу на весь отопсезон, про що попереджали експерти. Тоді Нацкомісія з регулювання енергетики та компослуг (НКРЕКУ), на підставі постанови Кабміну, встановила б законодавчо нові, більш низькі тарифи на тепло для кожного теплокомуненерго. І не довелося б тепер Кабміну переходити на ручне управління, приймати постанову, що має рекомендаційний характер, а прем'єру – умовляти мерів "Христа ради" виконати цю постанову, щоб зменшити суми за тепло в платіжках ".

Землянський також нагадав, що з січня 2020 року в нас почне діяти енергоринок, і ціна газу, зафіксована в листопаді Кабміном на весь отопсезон, стане 6960 грн за 1000 куб. м. Тоді як бути? Приймати нове рекомендаційний постанову, щоб комунальники не понесли збитки?

Поки експерт прогнозує, що перерахують лише суми в платіжках за грудень, і то не факт, що плата за тепло зменшиться на 23%. Що буде в січні і далі – не ясно. І навряд чи можливий перерахунок "заднім числом" за жовтень і листопад. Зробити це не дозволяє ні законодавство, ні фінанси, так як всі "зайві" гроші з рахунків Комуненергія йдуть на погашення їх боргів перед "Нафтогазом" за спожитий раніше газ.

Більш оптимістичний член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

"Нарешті-то влада згадала про те, що нормативно встановлена Кабміном ціна газу виявилася майже на 1000 гривень вище, ніж ринкова, – сказав нам Пендзин. – Очікуємо зниження ціни на тепло вже в грудні і, сподіваюся, що і далі. Але на скільки – поки неясно. Адже тарифи в невеликих містах встановлюють місцеві органи, НКРЕКУ регулює їх тільки для ліцензованих теплокомуненерго в великих населених пунктах, але зможе це зробити тільки після закінчення отопсезона ", – роз'яснив Пендзин.

А як же з гарячою водою?

Експерти звернули увагу на те, що ні президент, ні прем'єр, ні міністр регіонстроя нічого не сказали про зміну цін на гарячу воду, але ж її теж гріють подешевшали газом.

"Це нелогічно, адже якщо мова йде про справедливі тарифи, значить повинна подешевшати і гаряча вода, – дивується Пендзин. – Можу припустити, що це питання не настільки актуальне для влади, адже в багатьох містах, за винятком Києва та, можливо, ще пари міст-мільйонників, люди не користуються гарячою водою через те, то вона насправді ледь тепла, а оплату виставляють як за гарячу. Масовою альтернативою стали електричні бойлери ".

Залишається сподіватися, що після Нового року влада згадають і про цю проблему і "вмовлять" комунальників розв'язати цю проблему. Як то кажуть, "в ручному режимі, так в ручному режимі", аби подешевшало.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, опалення, тарифи
В тему