27 Жовтня 2018
Новини

Українці ловіть: стала відома формула розрахунку тарифу на газ та коли наступне здорожчання

Українці ловіть: стала відома формула розрахунку тарифу на газ та коли наступне здорожчання

Україна ще не оговтались від першого підняття цін на газ з 1 листопада, як стало відомо, коли і на скільки піднімуть тарифи вдруге, і втретє.

Постанову про те, що ціни на газ для населення зростатимуть у три етапи Кабінет міністрів опублікував на своєму порталі. З документом можна ознайомитися за посиланням.

Отже, підвищення тарифу на газ в Україні з 1 листопада на 23,5%  - тільки перший крок на шляху до ринкових цін. Уже в наступному році, згідно із домовленостями з МВФ, блакитне паливо може подорожчати ще на 20-30%  і становити 80% від ринкового. Нині це приблизно 10,5 грн за куб.

Згідно з розрахунками, з 1 травня 2019 року по 31 грудня 2019 року ціна на газ для населення повинна становити приблизно 9851,66 гривні за 1 тис куб м.

А далі, з 1 січня 2020 року «ринкова» ціна на газ для населення може встановитися на рівні приблизно 12313,85 гривні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гройсман мучиться докорами сумління, але піднімає ціну на газ ще на четверть 

«У МВФ погодилися на поетапне підвищення цін до ринкових. У наступному році це буде приблизно 80% ринкової ціни, зараз — більше 60%. Тобто населення в цьому році купуватиме газ за ціною приблизно на 40%, а в наступному — на 20% нижчою, ніж ринкова», — розповіло джерело obozrevatel.

Формула поетапного розрахунку за газ

У «Положенні про покладення спеціальних обов’язків», текст якого є в розпорядженні «Економічної правди» зазначено, що з 1 листопада 2018 року по 31 грудня 2019 року НАК «Нафтогаз України» повинен здійснювати продаж/постачання природного газу для потреб населення за ціною, що розраховується за такою формулою:

  • Ц = (Цбаз х Кд), де
  • Ц — ціна продажу/постачання природного газу;
  • Цбаз — середня арифметична ціна продажу природного газу «Нафтогазу» для промислових споживачів, що діяла з 1 липня 2018 року по 30 вересня 2018 року.
  • Кд — коефіцієнт дисконту.

Також вказано, що показник Цбаз дорівнює 8981 гривні за 1 тис куб метрів.

Показник Кд становитиме:

0,6943 — для розрахунку ціни природного газу з 1 листопада 2018 року;

0,8 — для розрахунку ціни природного газу з 1 травня 2019 року.

Надалі, з 1 січня 2020 року ціна придбання природного газу не може бути вищою за середню арифметичну ціну продажу природного газу для промислових споживачів, тобто буде наближеною до ринкової.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Абсурд по-українськи: субсидії зменшили, але підвищення цін на газ не вплине на населення

А тепер зрозумілою стає обіцянка прем'єр-міністра України Володимир Гройсман про те, що ціна на газ для населення в нинішньому опалювальному сезоні не буде підвищуватися.

«Я чув про те, що починають зараз говорити, що або в цьому році, або в цьому опалювальному сезоні ще буде підвищена ціна газу в країні на 35%. Я хочу абсолютно чітко сказати - ні в цьому році, ні в цьому опалювальному сезоні більше ціна на газ підвищуватися на буде. Крапка. Це рішення, яке є абсолютно твердим», - запевнив Глава уряду.

Звісно, у цьому ні, але відразу по його завершенню українців чекає знову здорожчання, а потім знову.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: економіка, Україна
В тему