17 Грудня 2019
Новини

Графік зорепадів у грудні 2019: як загадувати бажання

Графік зорепадів у грудні 2019: як загадувати бажання

Усі ми з трепетом дивимось на зірки, адже вони несуть у собі одвічну таємницю з глибини небес. Фактично, кожного місяця на небі видно кілька зорепадів - метеорних потоків.

Загалом вченим відомо про 64 таких моментів, коли падають зірки. Хоча, за попередніми підрахунками - їх близько 300.

У грудні є кілька метеорних потоків, про які ми детальніше поговоримо у цьому матеріалі - це Гемініди, Беренициди, Лео-Минориди та Урсиди. Як можна здогадати з латинського походження назв цих зорепадів, метеори «вилітають» (принаймні спостерігачу з Землі так здається) із відповідого сузір’я - Близнюків, Волосся Вероніки, Малого Лева та Малої Ведмедиці.

Гемініди

Найцікавиш та найяскравішим з цих метеорних потоків вважається Гемініди, які стартували на початку грудня. Його заслужено називаються найбагатшим метеорним потоком північної півкулі.

Зірки «летять» з місця поблизу яскравої зірки Кастор - одного з сузір’я Близнюків.

Додайте до цього рій дрібних часточок, які викидає Фаєтон і ми отримаємо сотні зірок, що падають у грудні. Адже саме Фаєтон, а не комета, як зазвичай, є «батьком» цього метеорного потоку. Це щось середнє між кометою і астероїдом, а вчені назвали його так, бо серед усіх комет він найближче підходить до Сонця, наче герой давньогрецького міфу.

Щоправда, зовсім нещодавно зійшла Повня, яка буде трішки заважати спостерігати за метеоритним потоком своїм світлом.

Проте саме у грудні сузір’я Близнюків добре видно над горизонтом, починають з 22 години за Києвом і до світанку. Найкращий час для спостереження за метеорним поток - друга ночі, тому романтики, готуйтеся.  Якщо вирушуте в похід за зірками, то оберіть безхмарну ніч.

Але оскільки Гемініди - це потік-гігант, то «вполювати» якусь зорю, що падає, вам таки вдасться. Метеори в цьому потоці не дуже швидкі, яскраві та білього забарвлення.

Інші метеорні потоки

Якщо хтось таки проґавить потік Гемінід, то шанс загадати бажання все таки зостанеться. Записуйте. З 12 по 23 грудня полетять Береніціди у кількості три штуки на годину. Тривалим метеорним потоком є Лео-Міноріди, які летітить з 5 грудня і аж до 4 лютого 2020 року. Цей потік даватиме по п’ять зірок щогодини.

Цікавим є і метеорний потік Урсіди, які розпочнуться 17 грудня і продовжаться до 26 грудня. Спостерігачі з Землі зможуть побачити по 10 метеорів на годину.

«Матір’ю» цього метеорного потоку є комета Таттл і хоча зірок вона дає небагато, але пік її зорепаду припадає на зимове сонцестояння. Тим паче, що Місяць у цб пору вже буде в останній чверті, тому темне небо буде ідеальним фоном для яскравих спалахів метеорів.

Як спостерігати за зорепадами 

Для спостереження за зорепадами не потрібно спеціальної оптики, дивно, але неозброєним оком, як і багато століть тому, можна краще роздивитися метеорні потоки, ніж з телескопом, адже метеори летять широким потоком.

Захотіть з собою зоряну карту, наприклад, на телефоні, якщо ви точно не знаєте, де розміщене те чи інше сузір’я. Захопіть з собою теплий спальний мішок, бо спостерігати за зірками, які падають, найкраще лежачи, а також візьміть термос з гарями напоями, щоб не замерзнути.

Як загадувати бажання

Є три основні правила для загадування бажань. По-перше, загадувати бажання слід у теперішньому часі, наче ваше бажання вже збулося. По-друге, небеса не чуть частки «не», то намагаємося формулювати речення про бажання без цієї частинки. По-третє, загадуємо та щодуху відпускаємо своє бажання у Всесвіт, забуваючи про нього.

Гарного вам зорепаду!

Олена Кузьмич, журналістка, дослідниця ритуалів

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: астрономія, космос
В тему