21 Серпня 2022
Новини

Супутник для Збройних Сил України: Притула пояснив, чому це настільки важливо

Супутник для Збройних Сил України: Притула пояснив, чому це настільки важливо

Відомий український шоумен і волонтер Сергій Притула, який очолює благодійний фонд для допомоги українській армії, розказав усі деталі  щодо угоди про покупку супутника.

 «Я дізнався, що в Україні є сотні експертів у сфері космічної галузі! Вони ніколи не запускали ракети в космос, вони ніколи не купували супутників, але рівень їхньої експертизи зашкалює так, що не дочекавшись розширеного пресрелізу по угоді, вони наввипередки побігли шукати зраду у насправді історичному для держави кейсі.

Я не дивуюсь півнику Шарію, який тупо бреше у кожному слові, у нього робота така – працювати на російську аудиторію і нівелювати здобутки українського волонтерського руху. Але коли подібні меседжі у суспільство несуть ті, хто, наче як позиціонує себе патріотами, то я не зовсім розумію, для кого ви стараєтесь?» – написав він.

Для чого Україні і ЗСУ супутник?

Володіння супутником компанії ICEYE дозволяє Україні отримувати ексклюзивні знімки безперервно, гарантовано та у режимі 24/7 за будь-яких погодних умов, попри дощ, сніг, туман, задимленість і пил, вдень та вночі. Ці знімки допомагають краще планувати операції, а отже, ефективніше нищити ворога.

То це покупка чи оренда?

Згідно з угодою, українська сторона отримує і супутник, і доступ до бази даних сузір’я супутників.

Коли спливе оплачений термін доступу до бази даних, цей супутник залишається у повній власності України — аж до закінчення терміну його функціональності на орбіті.

Передбачена подальша перереєстрація супутника у відповідних реєстрах на Україну. Це юридична процедура, яка займає певний час, адже потребує дотримання необхідних норм, внесення змін до реєстрів тощо.

Власником супутника є Україна, і саме українська сторона визначає, що і коли він знімає, а також в якому форматі та спектрі ми отримуємо дані. Тобто ми повністю володіємо, розпоряджаємося і користуємося знімками цього супутника.

Згідно з угодою, супутник застрахований. Якщо з ним щось станеться до завершення гарантованого строку експлуатації, компанія-продавець зобов’язується надати українській стороні ідентичний супутник.

Як це працює?

На відміну від оптичного супутника, який може працювати тільки вдень та у чистому небі, SAR супутник діє як ліхтар — він “підсвічує” поверхню землі власними радіохвилями. Тому для зйомки неважливі перешкоди, ніч, хмари, дощ, туман, задимленість. SAR супутник “пробиває” все своїми радіохвилями.

Періодичність прольотів

Супутник пролітає над нашою територією двічі на добу. Супутникові знімки території нашої країни отримує лише українська сторона як власник супутника, тому доступ є ексклюзивним. Коли супутник не летить над територією України, ми можемо отримувати дані завдяки доступу до сузір’я SAR супутників компанії ICEYE.Таким чином забезпечується безперервне отримання даних.

Роздільна здатність

Від 0,5 метра до 1 метра залежно від площі охоплення знімка. Один знімок може охоплювати площу до 225 квадратних кілометрів.

Швидкість отримання даних

Іноземні партнери дійсно забезпечують Україну супутниковими знімками, але із затримкою.

Завдяки тому, що Україна викупила супутник, процес передачі даних від моменту знімка до моменту отримання його безпосередньо військовими підрозділами скорочується до кількох годин. За умов війни швидкість отримання інформації – це суттєва перевага.

«Ще раз уклінно дякую компанії-продавцю супутника ICEYE, команді EOS Data Analytics за експертизу і особисто Максу Полякову за сприяння нашому проєкту», – написав Притула

Нагадаємо, наприкінці червня фонд Сергія Притули спільно з блогером Ігорем Лаченковим оголосив про початок збоку коштів на безпілотники «Байрактар». Українці зібрали 600 млн грн. Однак компанія Baykar вирішила надати три безпілотники Bayraktar TB-2 безкоштовно. Таким чином волонтери отримали можливість спрямувати зібрані кошти на купівлю супутника.

За 600 млн грн, які українці збирали на безпілотники «Байрактар», фонд Сергія Притули купив супутник і доступ до бази даних супутникових знімків для української армії.

В Управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ пояснили, що супутники ICEYE, один із яких купив фонд Сергія Притули на зібрані українцями кошти, дадуть низку суттєвих переваг для українських військових. Відомство також оприлюднило приклад знімків, які може давати цей супутник.

Водночас критики покупки, здійсненої Фондом Притули, висловили своє обурення тим, що кошти, які збиралися на «Байрактари», були витрачені за іншим призначенням.

Вдень, вночі і через хмари

Україна закуповувала супутникові знімки і до повномасштабного вторгнення Росії.

На це виділялося приблизно 30-35 млн грн на рік, розповідає колишній радник голови Державного космічного агентства Андрій Колесник.

"Тоді ми використовували китайські та ізраїльські супутники. Цих даних на той момент нам вистарчало. Після повномасштабної агресії нам знадобилося більше інформації з більшою періодичністю", - пояснює експерт-аналітик з питань космічної галузі.

Після 24 лютого Україна почала отримувати інформацію американських компаній, таких як Maxar Technologies та Planet Lab.

Ця інформація здебільшого йшла з оптичних супутників, які можуть давати знімки у світлу частину доби та безхмарну погоду, що обмежує можливості.

На відміну від традиційних супутників спостереження, супутники фінської компанії ICEYE можуть формувати зображення ділянок Землі з високою роздільною здатністю вдень, вночі та через хмари.

Зйомка ведеться за допомогою синтезованої радіолокаційної апертури (SAR).

Як працює технологія SAR

Супутники фінської компанії ICEYE працюють з іншим інструментом спостереження Землі з космосу - так званим радаром, пояснює Андрій Колесник. Це технологія SAR, яка дозволяє працювати і вночі, і при бурях та диму від пожеж. При цьому навіть маскування не є ефективним.

"Ця технологія передбачає активне спостереження. Радар надсилає сигнал на поверхню Землі, він відбивається від об'єктів і повертається в космос. Його вловлює спеціальна антена, яка й називається синтезованою апертурою", - розповідає експерт.

Ці дані опрацьовуються за допомогою спеціального системного забезпечення й ідентифікуються об'єкти, які відбили цей сигнал на поверхні Землі.

Таким чином радар дозволяє ідентифікувати багато речей, які не може ідентифікувати оптика більшості комерційних супутників, додає експерт.

Обмежені можливості

Водночас, за словами ексрадника голови Держкосмосу, технологія SAR має певні обмеження.

На сьогодні оптика дозволяє бачити краще просторову розрізненість, тоді як радарні технології поки що не досягли таких показників, пояснює Андрій Колесник.

Зображення Кримського мосту з супутника компанії ICEYE. Це фото компанія додала до новини про угоду з Фондом Притули

Водночас експерт припускає, що фінські супутники можуть дати кращу просторову розрізненість.

"Вони застосовують передові технології. В окремих випадках можуть дати 50 см на піксель при зйомці ділянки 5 на 5 км. Хоча компанія твердить, що в окремих умовах можуть 25 см", - пояснює Колесник.

А Сергій Притула, відповідаючи на численні запитання щодо угоди з фінською компанією, розповів, що роздільна здатність знімка, зробленого супутником компанії ICEYE буде від 50 см до 100 см залежно від площі охоплення. Один знімок може охоплювати площу до 225 квадратних кілометрів.

Чому купили супутник?

У Міноборони пояснюють рішення придбати супутник і доступ до сузір'я супутників розумінням того, що Україна не зможе перемогти Росію кількістю, а лише якістю.

Міністр Олексій Резніков нагадав, що після того, як з червня Україна почала отримувати далекобійну високоточну зброю, виникла потреба у розвідданих, щоб ефективно влучати в цілі.

"На цей час ми отримуємо інформацію з супутників від партнерів. Але ці дані переважно з оптичних супутників, які мають свої технологічні обмеження щодо роботи вночі, коли хмарно, поле бою затягнуте димом, іде сніг чи є інші перешкоди. Крім цього ці відомості надходять з певною затримкою та не з усіх напрямків, що в той чи інший момент важливі для наших військових", - пояснив міністр оборони.

Тепер, наголосив міністр, українська армія отримуватиме відомості "швидко, тоді, коли потрібно, і звідти, звідки потрібно".

За угодою, українська сторона отримує і супутник, і доступ до бази даних сузір'я супутників, пояснює Сергій Притула, благодійний фонд якого підписав угоду з фінською компанією ICEYE.

"Коли спливе оплачений термін доступу до бази даних, цей супутник залишається у повній власності України — аж до закінчення терміну його функціональності на орбіті", - написав волонтер у фейсбуці.

За його словами, згодом супутник можна буде перереєструвати у відповідних реєстрах на Україну.

"Власником супутника є Україна, і саме українська сторона визначає, що і коли він знімає, а також в якому форматі та спектрі ми отримуємо дані. Тобто ми повністю володіємо, розпоряджаємося і користуємося знімками цього супутника", - додав Притула.

Розширені можливості спостереження

Власний супутник дає Україні ширші можливості спостереження, зокрема, за межі території нашої країни.

"У допомозі від країн-партнерів, зокрема і супутникових знімків, ми обмежені територією України. При використанні ресурсів фінської кампанії ми можемо замовляти собі знімки інших ділянок, зокрема, і на території країни-агресора", - каже Андрій Колесник.

Україна також зможе використовувати архівні дані компанії ICEYE, а це десятки тисяч знімків.

"Тобто ми значно розширюємо можливості нашої розвідки для того, щоб спостерігати, аналізувати і надавати нашим військовим інформацію, яка буде корисна при плануванні та проведенні військових операцій", - впевнений фахівець.

Ця розвідувальна інформація дозволить відстежувати рухи залізницею, автомобільними дорогами та розміщення об'єктів на території Росії.

Періодичність прольотів і швидкість отримання

Іноземні партнери забезпечують Україну супутниковими знімками, але із затримкою.

Експерт Андрій Колесник каже, що дані комерційних супутників, яких є близько 200, не обмежувалися у часі, ми могли їх отримувати продовж 15-30 хв. А от з точніших військових супутників Україна отримувала оброблену та узагальненішу інформацію.

З придбанням супутника процес передачі даних від моменту знімка до моменту отримання його безпосередньо військовими підрозділами скорочується до кількох годин, пояснює Сергій Притула, а в умовах війни - це суттєва перевага.

За його словами, супутник пролітає над територією України двічі на добу. У цей час Україна може отримувати дані завдяки доступу до сузір'я SAR супутників.

Андрій Колесник переконаний, що придбання супутника Україною - це однозначно велика перемога.

"Вона розширює можливості спостереження за межами України. Ми отримуємо цілодобовий доступ до супутника, який бачить і в темряві. І це узгоджено з українськими військовими, чого не враховувала раніше наша космічна програма", - каже ексрадник голови Держкосмосу.

Для розвідки це значно підвищить можливість проведення та планування операцій. Тому природно, що Росія намагається зараз дискредитувати придбання Україною супутника, додав співрозмовник ВВС.

Що відомо про компанію ICEYE

ICEYE - це фінська компанія, заснована у 2014 році. У 2018 році компанія запустила перший супутник вагою менш як 100 кг ICEYE-X1, який був оснащений радаром із синтезованою апертурою.

У жовтні 2019 року ICEYE почала пропонувати комерційний доступ до своїх SAR-знімків із роздільною здатністю 1 метр. А у січні 2022 року компанія вже мала на орбіті 16 супутників.

У пресрелізі ICEYE йдеться, що вона вже успішно запустила 21 космічний апарат і використовує найбільший у світі парк комерційних супутників SAR.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, сергій притула, благодійність, війна з Росією, космос, війна з Росією
В тему