В центрі уваги

Тарас Кравчук: «Наш планетарій дарує людям незабутні емоції!»

Тарас Кравчук: «Наш планетарій дарує людям незабутні емоції!»

Понад 30 років лучанин Тарас Кравчук цікавиться небесними світилами. З появою інтернету став просто поглинати звідти силу-силенну інформації про зірки та галактики, комети і планети.

Щоб наблизитися до космосу, побував у найбільшій обсерваторії світу з найбільшими на планеті телескопами, що розташована в Чилі в найсухішому місці на Землі, пустелі Атакама, на висоті більше як 2600 метрів, збирав інформацію про небесні світила у 70 країнах світу. А тепер усім побаченим і почутим ділиться під куполом власного планетарію. Тож запросив і нас…

Тарасе, коли виникла ідея створити планетарій?

— Поштовхом став коронавірус. Адже до того я працював на круїзних лайнерах, подорожував. З початком епідемії ковіду повернувся до Луцька. Ось тоді і виникла мрія створити щось таке, чого місто ще не мало і що могло би стати його туристичною родзинкою.

Щоб утілити свій задум, скільки планетаріїв перед тим відвідали, у скількох країнах світу?

— Я побував у планетаріях України — в Києві, Вінниці. Бачив планетарії в Польщі, Південній Африці, Австралії. Одні мені видавалися доволі маленькими, інші — дещо застарілими, але затишними. Але в кожному з них я віднаходив цікаві ідеї, які можна було б використати для свого майбутнього планетарію.

Чи таким його уявляли на етапі планування?

— Не зовсім. Мені хотілося створити планетарій, купол якого мав би в діаметрі метрів десять-дванадцять. Але коли я порахував його ціну, додав вартість обладнання, приплюсував супутні витрати, то в кінцевому розрахунку отримав приблизну суму в сотні тисяч — і аж до мільйона доларів. Така інвестиція виявилася надто великою для мого бюджету (сміється, — авт.). Тому мрії та реальність дещо відрізняються.

Розкажіть про єдиний на Волині креативний планетарій. Які його площа, висота, кількість місць?

— Він є частиною культурного простору «Ангар» (адже я не лише астроном-любитель, а й актор театру «Гармидер»). Діаметр купола планетарію — 7 метрів, висота — 4,2 метра. У глядацькому залі в нас спеціальні крісла-лежаки, щоб зручно було споглядати зоряне небо над собою. За один сеанс планетарій може вмістити 30–35 гостей.

Найчастіше хто до вас приходить?

— Звичайно, що діти. Але їх супроводжують дорослі. Тому сценарій сеансів складаємо такий, аби було цікаво людям різного віку.

Наймолодші і найстарші ваші відвідувачі?

— Я був приємно здивований, але навіть піврічний малюк з цікавістю спостерігав за зоряним небом. Правда, десь через пів години вже почав крутитися і шукати нових емоцій на Землі. Найстарші наші гості — бабусі й дідусі, які приходять за компанію з онуками. Але основна наша цільова аудиторія — діти віком від 5 до 15 років.

Чи легко їм усидіти, чи-то пак, влежати той час, скільки триває екскурсія зоряним небом?

— Сеанс триває приблизно годину. Але то ціле дійство, яке передбачає інтерактив з відвідувачами, часто театралізований (цікаві конкурси, ігри, питання-відповіді). Потім ми заходимо в купол, де відбувається показ фільмів, після чого проводиться власне екскурсія зоряним небом. Тобто ми застосовуємо всі засоби і методи, щоб дітям не було нудно.

Чи використовуєте спецефекти, музику, особливу тональність розповіді?

— Обов’язково! Я ж актор театру. Тому з перших секунд намагаюся створити ефекти загадкової, навіть містичної атмосфери. У гостей виникає відчуття переміщення у просторі та часі. А скільки емоцій, коли завдяки сучасному обладнанню ми створюємо ефект польоту космосом! Або коли в якусь мить з’являється ілюзія, наче зараз відбудеться зіткнення з планетою чи астероїдом. Це все настільки реалістичне, що діти намагаються вхопити їх руками або збити ногами (сміється, — ред.)!

Чи багато гостей після сеансу зізнаються, що не очікували отримати стільки емоцій?

— Ділитися своїми емоціями люблять не всі. Але я завжди спостерігаю за реакцією залу, за виразом очей глядачів. Саме це дозволяє розуміти, що найбільше подобається дітям. Після кожного сеансу гості підходять, дякують. Особливо розчулюють дітки, які підбігають і кажуть: «А можна, я вас обійму?». Тут уже, як-то кажуть, до сліз.

А як працюєте над сценарієм, аби інформація була цікава і дошкільнятам, і підліткам?

— Найкраще, звичайно, коли відбувається групове замовлення. Тоді ми наперед дізнаємося, який це буде клас, і підбираємо відповідний контент. Бо навіть під час сеансу гості, залежно від віку, задають питання різної складності. Приміром, першокласників цікавить, чому Місяць світиться або чи реально долетіти до Марсу. А школярі третього-четвертого класу вже розпитують про галактики, плями на Сонці і його температуру.

Ви працюєте лише третій місяць, але у вас, знаю, побувало доволі багато людей. Звідки їх приїжджає найбільше?

— Звичайно, що з Луцька та довколишніх селищ і сіл. Але вже ми приймали гостей із Ковеля, Любомля, сусідніх областей. Був навіть чоловік зі США! Правда, через незнання української мови він не розумів змісту розповіді, але з того, що побачив під куполом планетарію, отримав позитивні емоції. Тож на прощання дякував і казав: «Дуже добре. Дуже добре».

Який ключовий принцип у роботі планетарію?

— Головне для нас — викликати в людей емоцію, дати яскраві враження, відкрити їм щось нове, розширити кругозір і навіть змінити світосприйняття! Як каже українська мудрість, не весь той світ, що у віконці. От ми й помагаємо людям побачити, наскільки необмежений світ і наші можливості в ньому. Крім того, хочу додати Луцьку більше культурно-розважальної вагомості, щоб тут було куди піти, і люди менше хотіли виїхати за кордон.

Чи плануєте до Різдва дивувати гостей чимось новеньким?

— Насправді в нас різнотематичні програми. Ми проводимо сеанси, наприклад на тему «Задивлені в небо», «Таємниці Сонця», «Загадки темної матерії», «До межі Всесвіту», «Рідне небо» (тут якраз поєднуємо астрономію з українськими віруваннями і традиціями) та інші, власне для дітей. Тож постараємося здивувати і до Різдва, і після.

А коли й куди до вас приходити на екскурсію зоряним небом?

— Наш планетарій працює в Луцьку за адресою: вул. Залізнична, 9. А всі деталі краще узгодити зі мною за телефоном 097 326 14 45, а також на наших сторінках:

 в інстаграмі planetarium_svitlozorium https://www.instagram.com/planetarium_svitlozorium/

та фейсбуці: «Світлозоріум-Svitlozorium» https://www.facebook.com/profile.php?id=61550975764016

І в різдвяно-новорічний період якраз буде чудова нагода подарувати собі та рідним незабутні емоції!

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, луцьк, космос
В тему