1 Грудня 2019
Новини

Як у Луцьку торгували взуттям 90 років тому (фото)

Як у Луцьку торгували взуттям 90 років тому (фото)

В інтернеті вдалось виявити цікаві світлини, які розповідають про бізнес та торгівлю у Луцьку.

Нашу увагу привернули фото, на яких був зображений фірмовий магазин взуття європейської марки «Bata». Цей бренд добре відомий сучасним лучанам якість та витривалістю взуття. Проте цікавим є те, що фото вивіски та інтер’єру були зроблені 90 років тому.         

Як виявлось магазин взуття «Bata» (читається як «Батя») знаходився у місті Луцьку за адресою вулиця Ягеллонська, 93, сьогодні це всім відома вулиця Лесі Українки. Для того щоб лучани краще зорієнтувались, в 90-х роках у тому приміщенні знаходилось легендарне кафе «Лакомка». Зараз це орієнтовно будинок з нумерацією Лесі Українки, 59.         

Переглядаючи адресні книги майже столітньої давнини, натрапляємо на ще цікавіший факт, виявляється у 1930-ті роки разом із магазином існувала фабрика взуття бренду «Bata». Прописана фабрика була по тій же Ягеллонській 93. В деяких публікаціях ЗМІ згадувалось, що було кілька магазинів цього бренду, але не в Луцьку, як спочатку помилково вважалось, а в тогочасному Волинському воєводстві, центр якого знаходився у нашому місті. Отож такі магазини були ще Дубно та Рівному.         

Досить цікавою є історія бренду «Bata Shoe». Він з’явився 24 серпня 1894 в місті Злін (Моравія, сьогодні Чехія). Засновником був Томаш Батя, його брат Антонін та його сестра Анна. У компанії на початку працювало 10 штатних працівників із фіксованим робочим графіком і регулярною щотижневою зарплатою. Влітку 1895 року Томаш зіткнувся з фінансовими труднощами. Щоб подолати ці невдачі, Томаш вирішив шити взуття з полотна замість шкіри. Цей вид взуття став дуже популярним і допоміг компанії збільшити кількість співробіників до 50. Перший масовий продукт «Батьовський», був шкіряним та текстильним взуттям для трудящих, він відрізнявся простотою, стилем, легкістю та ціною. До 1912 р. в «Батя» працювало понад 600 штатних працівників.

У 1914 році, з початком першої світової війни, компанія зазнала значного розвитку завдяки військовим замовленням. Пізніше фірмові магазини почали з’являтись по всьому світу і були в нас в Луцьку теж. Відповідно до статистики 1934 року фірма володіла тільки 300 магазинами в Північній Амерці, в Європі їх було кілька тисяч. Компанія «Батя», була першим великим підприємством, яке систематично використовувало літаки для цілей компанії, включаючи швидке перевезення персоналу на бізнес, як доставка технічного обслуговування чоловіків та запасних частин до місця, де це необхідно, з практики здійснення комерційних польотів. Цікаво, чи здійснювались такі польоти тоді на луцький аеродром? Який, до речі, у міжвоєнний час активно функціонував.         

Переглядаючи фото, які ми сьогодні вам підготували зверніть увагу на світлину, на якій можна розгледіти інтер’єр луцького магазину «Bata». Насправді такі кадри є дуже рідкісними, адже колись більше фото робили на вулиці, або в спеціалізованих фотосалонах. Такі ж світлини були ймовірно зроблені для преси чи для буклету про магазин. Також на фото можна побачити напис орієнтований на покупців. Там на польській мові написано «Після того, як покупець відійшов від каси жодні претензії вже не розглядаються». Ось такі гарантії на взуття…

Ніяких вам термінів, чи поміняти на іншу пару. Хоча хто його знає, можливо колись була краща якість взуття?         

Варто зазначити, що сьогоднішній фото екскурс ми розпочали із фото типового волинського ремісника-швеця, яких у Луцьку було багато на початку ХХ ст. і у міжвоєнний період. Проте із появою у Луцьку фабрики «Bata», бізнес дрібних виробників взуття почав занепадати і можна сказати, в місті з’явились монополісти.Фото луцької фабрики взуття поки не вдалось віднайти. Проте про її існування є підтвердження від мешканців міжвоєнного Луцька. Про фабрику та її продукцію розповімо у наступних розвідках.

Джерело фото: https://wojweb.files.wordpress.com, https://polona.pl/

Швець, Волинь, 1914 рік
Швець, Волинь, 1914 рік

Продаж взуття на базарі, Західна Україна, 1930-ті роки
Продаж взуття на базарі, Західна Україна, 1930-ті роки

Інтер’єр магазину «Bata» в Луцьку, 1930-ті роки
Інтер’єр магазину «Bata» в Луцьку, 1930-ті роки

Фасад магазину «Bata» в Луцьку, 1930-ті роки
Фасад магазину «Bata» в Луцьку, 1930-ті роки

Луцькі модники, 1930-ті роки
Луцькі модники, 1930-ті роки

Лучанка з дітьми, 1930-ті роки
Лучанка з дітьми, 1930-ті роки

Реклама взуття «Bata», 1930-ті роки
Реклама взуття «Bata», 1930-ті роки

Реклама взуття, 1930-ті роки
Реклама взуття, 1930-ті роки

Взуттєвий магазин «Bata» на сучасній вул.Лесі Українки, 1930-ті роки.
Взуттєвий магазин «Bata» на сучасній вул.Лесі Українки, 1930-ті роки.

Тетяна Яцечко-Блаженко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Фото, історія
В тему