30 Серпня 2019
Новини

Від застуди, похмілля, перевтоми – користь інжиру

Від застуди, похмілля, перевтоми – користь інжиру

Інжир радять їсти при розумовій перевтомі або надмірних фізичних навантаженнях — він знімає напругу і покращує сон.

Неймовірно смачний і корисний інжир (або фіга, або смоківниця звичайна) відноситься до рослин роду Фікус сімейства Тутові. Це одна з найдавніших культурних рослин — спочатку її вирощували в Аравії, а після — в Сирії, Фінікії та Єгипті, пише Новий час.

Користь інжиру

У плодах інжиру містяться вітаміни B1, B3, PP, C, а також величезна кількість мікроелементів: натрій, кальцій, калій, мідь, залізо, магній. Цікаво, що в сушеному інжирі калію майже стільки ж, як і у фініку (за вмістом калію їх перевершують тільки горіхи), а заліза — більше, ніж в яблуці.

 ♦  Інжир відомий своїми жарознижувальними і протизапальними властивостями, тому його рекомендують вживати при застудах або бронхітах.

 ♦  Також інжир корисний після тривалої хвороби — він сприяє швидкому відновленню.

 ♦  Плоди інжиру багаті клітковиною, що допомагає надовго утамувати відчуття голоду. Інжир можна брати на роботу або в школу в якості корисного перекусу.

 ♦  Інжир вважається прекрасним засобом для боротьби з похміллям, так як зменшує нудоту, спрагу, головний біль і загальну слабкість.

 ♦  Інжир рекомендують також вживати жінкам під час критичних днів для зняття хворобливих спазмів. В інжирі міститься велика кількість фолієвої кислоти і вітамінів групи В, що особливо корисно при вагітності.

 ♦  Також інжир корисний при проблемах із шлунково-кишковим трактом, так як має легкий проносний ефект. Через високий вміст калію, інжир рекомендують вживати і людям, страждаючим захворюваннями серцево-судинної системи.

Кому не рекомендовано їсти інжир? Калорійність інжиру

Калорійність сирого інжиру становить 74 кКал на 100 г, а сушеного — 257 кКал, тому при цукровому діабеті інжир (особливо сушений) варто виключити з постійного раціону.

Також інжир не рекомендується їсти, якщо є запальні процеси в шлунково-кишковому тракті і сечостатевій системі. Через наявність щавлевої кислоти, потрібно бути обережним і людям, які мають схильність до утворення каменів.

Гіпотонікам також не рекомендується їсти інжир, так як він може спровокувати різке зниження тиску.

Як правильно їсти інжир?

Початок осені - найкращий час для того, щоб не тільки насолодитися смаком інжиру, а й отримати максимальну користь.

Інжир вживають і в свіжому, і в сушеному, і в консервованому вигляді. З ним роблять салати, варять джеми і готують м’ясо — всі варіанти корисні для нашого здоров’я. Однак, якщо є можливість, краще всього їсти свіжі плоди інжиру. Калорій в них менше, а користі значно більше.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, продукти, здоров'я
В тему