15 Липня 2019
Новини

Пояснили, чому не варто кип’ятити воду більше одного разу

Пояснили, чому не варто кип’ятити воду більше одного разу

Людина складається більш ніж на 70% із води.

Користуючись своїми внутрішніми ресурсами, може протриматися без неї не більше ніж тиждень. І навіть ті, хто вважає, що замість неї можна вживати інші рідини, мають рацію лише частково. Соки, молоко та інші напої насправді сприймаються нашим організмом як рідка їжа, тоді як клітини потребують саме у воді. Але організм може загинути від вживання неякісної води, в якій присутні різні хімічні елементи та мікроорганізми, пише Жіночий світ.

Саме тому людина навчилася очищати воду. І найпростішими та ефективними засобами її очищення є хлорування (що відбувається з водою, перш ніж пустити її у водогін) і кип’ятіння. Але наука рекомендує не проводити кип’ятіння більше одного разу. Чим же кип’ячена кілька разів вода шкідлива для організму?

Концентрована вода

Кип’ятіння супроводжується частковим випаровуванням рідини. Але, як відомо, повністю позбутися від мінеральної складової (якщо це, звичайно, не дистилят) неможливо. У процесі тривалого кип’ятіння і випаровування концентрація мінералів може значно збільшитися. І це не завжди той мінеральний склад, який несе користь. Але і шкідливість сирої води може бути значно більшою.

Вода та атоми

У воді, крім іншого, присутні в розчиненому вигляді атоми кисню і водню. Під час випаровування рідини ці атоми, а також ізотопи тритію і дейтерію осідають. Щільність води збільшується, що теж аж ніяк не приносить користь здоров’ю людини.

Хлорована вода

Для знезараження води повсюдно використовується хлор. Він міститься у водопровідній воді, яку ми використовуємо в побуті, і добре справляється зі своїм завданням, підтримуючи мікрофлору на безпечному для людини рівні. Разом з тим при кип’ятінні хлор вступає в хімічну реакцію з наявними у складі води мінеральними речовинами. Деякі реакції цілком нешкідливі, інші ж можуть бути потенційно шкідливі для організму.

Що саме виходить в результаті кип’ятіння, може показати тільки відповідний аналіз в лабораторних умовах. А оскільки склад води непостійний і проводити такий складний науковий моніторинг вдома неможливо, то неясно, наскільки шкідлива кип’ячена вода. А ось зменшити кількість канцерогенів та діоксинів, що утворюються в результаті кип’ятіння, реально, якщо не давати можливості хімічним елементам, які є у воді, повторно вступати в реакцію, тобто не кип’ятити воду двічі.

Дистильована вода

В умовах, коли й сира, й кип’ячена вода може нести потенційну небезпеку, здавалося б, ідеальним рішенням пити дистильовану воду, очищену штучним шляхом від всіх домішок. Але насправді все набагато складніше. І дистилят може виявитися зовсім не таким безпечним, як здається на перший, неосвічений погляд. Річ у тім, що в ньому відсутні необхідні клітинам нашого тіла хімічні речовини, кисень у вільній формі та PH-середовище. Тому її постійне вживання може загрожувати порушеннями електролітного і водно-сольового обміну на рівні клітини.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, вода, здоров'я
В тему

Останні матеріали