3 Червня 2019
Новини

Спокуслива ягідка: як смакувати полуницями з користю

Спокуслива ягідка: як смакувати полуницями з користю

Із приходом літа настав сезон полуниць.

Усім відомо, що у ній багато вітамінів, мікроелементів та антиоксидантів. Вісім полуниць містять більше вітаміну С, ніж цілий апельсин зі шкіркою. Його вміст не зменшується, якщо зірвані полуниці зберігати в холодильнику, – повідомляють у МОЗ.

«Згідно з дослідженнями, полуниця має антиоксидантну, протизапальну, нейропротекторну дію. Антиоксиданти запобігають окисленню ліпопротеїнів крові та стінок судин, тож полуниця знижує ризик серцево-судинних хвороб. Її компоненти також підвищують чутливість клітин до інсуліну, покращують стан пацієнтів з метаболічним синдромом і навіть знижують ризик раку ротової порожнини, стравоходу та простати», – запевняють медики.

Як їсти полуницю з користю для здоров’я

Медика кажуть, що ягоди слід неодмінно мити, навіть якщо вони виглядають чистими. Це позбавить їх збудників хвороб та зменшить кількість пестицидів. Найкраща науково обґрунтована порада — залити водою з содою (10 г на 1 літр), лишити на 10 хвилин і відкинути через друшляк.

Наразі немає доказів, що органічні полуниці значно кращі за вирощені з використанням засобів захисту рослин та дозованого внесення комплексних добрив. Навіть вони можуть містити залишки пестицидів, хоча і меншою мірою. Сертифікована органічна продукція і вирощене на городі — це різні речі, пам’ятайте про це.

Якщо ви бачите зіпсовані ягоди — знайте, що фунгіциди більше не діють, і така партія полуниці відносно безпечна. Тільки не забудьте помити і викинути всі зіпсуті полуниці.

Якщо у вас схильність до атопічного дерматиту, чи ви даєте полуницю дитині вперше та переймаєтеся — приготуйте полуничне пюре і прокип’ятіть його 10 хвилин чи поставте в мікрохвильовку. Вітамін С та біологічно-активні сполуки за цей час повністю не зруйнуються. Навпаки бланшування чи обробка парою овочів та фруктів потрібна перед заморожуванням на зиму. Це спиняє ферменти, які б руйнували вітаміни чи антиоксиданти.

Чи від полуниці справді «обсипає»?

Так, інколи. Але варто розрізняти алергію на полуницю та атопічний дерматит, кажуть у МОЗ.

Алергія — це миттєва або відкладена реакція імунної системи на певні молекули, в даному разі — полуниці. Через це ми маємо свербіж, почервоніння чи набряк. Харчові алергії часто спричиняють також почервоніння та біль язика, губ, слизової рота або біль в животі. Алергію діагностують за реакцією на споживання (за допомогою харчового орального тесту). Антитіла не завжди є надійним маркером алергії.

Алергія на полуницю є приблизно в 6-8% дітей та 9% дорослих. Алергія небезпечна тим, що алерген може викликати анафілактичний шок — масивну імунну реакцію, яка призводить до ускладнення дихання. Якщо ви знаєте, що маєте алергію на певний продукт, не їжте його.

Вміст алергену в полуниці не залежить від того, вирощували полуницю в теплиці, на городі чи відповідно до стандартів органічного виробництва.

Атопічний дерматит — це хронічне запальне висипання на шкірі, яке з’являються в дитинстві. Спричинити атопічний дерматит можуть грибки, бактерії, сухе повітря, стрес чи харчові продукти. У дітей до 5 років атопічний дерматит найчастіше провокують продукти, а в дорослих — те, що ми вдихаємо.

Про «забрудненість» полуниці і «полуничні» хвороби

У всьому світі полуниця очолює перелік забруднених продуктів — це так звана «брудна дюжина». Полуницю обробляють фунгіцидами та інсектицидами, які стають на заваді появи плісняви та хвороб рослин.

Засоби захисту рослин — це не абсолютне зло, як прийнято вважати. Якщо не захищати рослини та врожай, залишаться лише збанкрутілі фермери і порожні прилавки. Але важливо користуватися безпечними, сертифікованими, визнаними в усьому світі фунгіцидами та інсектицидами. Засоби захисту рослин слід вносити в належний час та в правильному дозуванні. Пестициди з часом руйнуються, і в кінцевому продукті їх буде менше.

В Україні вільно продаються канцерогенні, нейротоксичні, отруйні чи шкідливі для гормональної системи засоби захисту рослин, як-то метил йодид, метилбромід, хлорпікрин (відомий як іприт), піраклостробін. У США їх намагаються усунути з ринку та заборонити.

Насправді полуниця небезпечна не лише алергенами. Ягоди можуть бути джерелом паразитарних інфекцій та гепатиту А, якщо виросли на забруднених фекаліями полях чи якщо їх збирали хворі на гепатит А люди.

Тому ще раз: полуницю слід вирощувати з використанням сертифікованих засобів захисту та добрив і завжди ретельно мити перед споживанням.

Читайте також:

Які ягоди допомагають схуднути

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, полуниця, здоров'я
В тему