30 Квітня 2018
Новини

Перший тиждень травня: що віщує народний прогноз погоди

Перший тиждень травня: що віщує народний прогноз погоди

Завтра, 1 травня, стартує третій місяць весни, що насичений святами, звичаями та обрядами. 

А ще у травні спостерігають за погодою, щоб визначити коли садити  овочі та фрукти, аби був добрий врожай.

Ось, що каже народний прогноз погоди: 
1 травня - відзначається день святого Косми, єпископа Халкідонського.  
З цього дня можна активно висаджувати різні овочі. У давнину з цього приводу говорили: «Сій моркву і буряк на Кузьму». 
Також вважалось, що якщо початок травня теплий, то в кінці обов'язково буде холодно, і навпаки. Це час ранніх гроз. На початку травня цвіте в'яз, агруз, зеленіє чорна смородина.
2 травня - вшановується пам'ять преподобного Івана Ветхопещерника. У народі цього святого називали Іваном Воїном, і вірили в нього як захисника від крадіїв. 
У цей день був звичай розстилати на землі полотна, класти пироги. Таким чином наші пращури пригощали весну, щоб вона дала хороший врожай. У цей час зацвітає бузина, жовта акація, польовий клен, осина.


3 травня - відзначається день пам'яті Федора Трихини. Спостерігаючи за погодою наші пращури помітили, що дощ у цей день віщує хороший врожай.
4 травня - вшановується пам'ять святого мученика Іаннуарія, єпископа. У цей час потрібно спостерігати за черемхою: якщо вона рано зацвіла - буде тепле літо. Чим раніше вона починає цвісти, тим спекотнішим буде літо. Саме час садити часник, щоб літом уже зібрати врожай.
5 травня -  вшановується пам'ять апостолів Нафанаїла, Луки, Климента. У минулі часи помітили, що якщо цього дня станеться заморозок, то ще 40 днів вранці буде достатньо холодно. 
6 травня - відзначається день пам'яті великомученика Георгія Побідоносця. У народі його називали Юрій Весняний, і пов'язано це було з приходом весни. За народним повір'ям, Юрій Весняний володіє чарівними ключами, котрими відмикає весняну землю і випускає росу, від чого розпочинається бурхливий ріст трав. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, погода
В тему

Останні матеріали