18 Квітня 2018
Новини

Продукти, які найбільше підроблюють в Україні

Продукти, які найбільше підроблюють в Україні

У це складно повірити, проте приблизно 10 % продуктів, що продаються в магазинах – підробка.

Найчастіше фальсифікують мед, сир, сметану та молоко, як і значно дорожчі продукти – червону ікру, копчену рибу, оливкову олію, гранатовий сік.

Експерти вирішили з’ясувати, де шукати підступ і як його визначити, інформують eizvestia.

Читайте також: Смачного, українці: м’ясо з антибіотиками, а в молоці - технічний жир

У цій статті міститься список найбільш популярних підробок в Україні.

Оливкова олія

Під виглядом чистої оливкової олії першого віджиму продають суміш оливкової та інших сортів: кукурудзяної, соняшникової, арахісової, соєвої або пальмової.

Щоб виглядало натуральніше, підфарбовують хлорофілом. Справжня нефільтрована оливкова олія extra virgin при температурі 3–4 °C (як у холодильнику) густіє і стає мутною. Можливий осад. Продукт, в якому є інші олії, зокрема рафінована оливкова, – замерзає при більш низькій температурі.

Копчена риба

Те, що має коптитися природним способом, давно досягається застосуванням спеціальної рідини – «рідкого диму», який у всьому світі визнаний найсильнішим канцерогеном.

Відрізнити натуральне копчення легко – м’ясо копченої природним способом риби має жовтуватий відтінок, а в ділянці шлунка збирається жир такого ж кольору.

Сметана

Сметанний продукт відрізняється від сметани тим, що тваринні жири в ньому замінюють на рослинні, а молочний білок – на соєвий.

Якщо ви покладете ложку натуральної сметани в окріп, вона повністю розчиниться. Фальсифікат просто опуститься на дно.

Молоко

Щоб збільшити прибуток за тих самих витрат, недобросовісні виробники розбавляють молоко пальмовою олією, меламіном, додають соду або крохмаль.

Єдиний спосіб уникнути підробки – купувати продукт відомих марок з доброю репутацією.

Сир

Натуральний сир – дуже корисний продукт, проте підроблений не має з ним нічого спільного.

Для створення підробки виробники використовують пальмову олію замість молока і додають до неї величезну кількість харчових барвників.

Читайте також: Скільки продуктів можна купити за мінімалку українця?

Варто звертати увагу на зовнішній вигляд сиру: справжній найчастіше матиме блідий колір, тоді як підробка – насичений жовтий або помаранчевий, а про наявність рослинних жирів розкажуть крапельки на поверхні сиру.

Мед

Натуральність меду можна перевірити кількома способами. Підроблений мед має присмак паленого цукру.

Його рекомендують зберігати в холодильнику (натуральному меду він не потрібен).

Якщо вдома є хімічний олівець, опустіть його грифель у мед. Якщо продукт забарвиться синім, це свідчить про те, що його розбавили цукровим сиропом або водою.

Червона ікра

На підроблянні червоної ікри люди наживають статки. Її можуть фарбувати або робити з водоростей.

Натуральна ікра під час стискання лопається й має гіркуватий присмак, а підробка просто розжовується.

Читайте також: Чим катастрофічно небезпечний хліб з магазину?

У натуральній ікрі ікринки повинні бути цілими, рідини має бути зовсім небагато.

Гранатовий сік

Гранатовий сік розбавляють яблучним, виноградним або грушевим, змішують із цукровим або кукурудзяним сиропами, підфарбовують екстрактами буряка, ягід бузини або чорноплідної горобини.

Відмітна риса натурального соку – осад на дні – частинки плодової м’якоті. На смак справжній гранатовий сік швидше кисло-терпкий, аніж солодкий.

На упаковці відсутні слова «нектар» або «соковмісний напій».

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему