Життя

Богородиця: дізнавшись про вагітність Діви Марії, люди могли закидати Її камінням ганьби

Богородиця: дізнавшись про вагітність Діви Марії, люди могли закидати Її камінням ганьби

Викладач Львівської православної богословської академії ПЦУ, прот. Іван Голуб зібрав дуже цікаві відомості про Діву Марію та її офіційного чоловіка Йосипа-обручника, які, власне, й виховувала Сина Божого Ісуса Хиста.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

Але давайте спробуємо подивитися на життя Святої Родини під іншим ракурсом, вловити деталі, на які, можливо, не звертали уваги. І сьогодні побесідуємо ось про що…

– Отче, нещодавно ми відзначали Різдво Богородиці. А чи зберігся до наших днів опис зовнішності Пресвятої?

– За переказами, які зібрав церковний історик Никифор Калліст (XIV ст.), Матір Божа «була середнього зросту, як інші кажуть, трохи вище від середнього; волосся золотаве; очі швидкі, із зіницями ніби кольору маслини; брови дугоподібні і помірно чорні, ніс довгастий, уста квітучі, сповнені солодких промов; лице не кругле і не гостре, але трохи довгасте; кисті рук і пальці довгі… Вона в бесіді з іншими зберігала благопристойність, не сміялася, не обурювалася, особливо ж таки не гнівалась; була безкорислива, проста. Вона нітрохи про Себе не думала і, далека від зніженості, відрізнялася повним смиренням. Щодо одеж, які носила, Вона задовольнялася їхнім природним кольором, що ще і тепер доводить Її священний головний покров. Коротко кажучи, у всіх Її діях виявлялася особлива благодать». Никифор Калліст запозичив свій опис у святителя Єпіфанія Кіпрського.

Одного разу, коли Пресвята Діва Марія молилася, перед Нею з’явився Ангел Божий – Архангел Гавриїл і сказав їй: «Радуйся, Благодатна, Господь з Тобою!» Пресвята Діва Марія збентежилась, побачивши Ангела перед Собою і почувши таке Його привітання. Тоді Архангел Гавриїл сказав їй, що Бог бачить Її побожність та чистоту серця і послав Його сказати їй, що «Дух Святий зійде на Тебе і сила Всевишнього осінить Тебе; тому і народжене Святе наречеться Сином Божим» (Лк.1, 35).

Пресвята Діва ще більше збентежилась від того, але покірно відповіла посланцеві Божому – Архангелу Гавриїлу: «Я – раба Господня. Нехай буде Мені за словом Твоїм» (Лк.1, 38).

– Чим займався Йосиф, аби прогодувати сім’ю?

– Відомості про Йосифа містять Євангелія від Матфея і від Луки в оповіданнях про народження і дитинство Спасителя. Йосиф, згідно з євангельською розповіддю, по прямій лінії походив з роду царя Давида, але жив у бідності в глухому містечку Назарет. З Євангелій також відомо, що Йосиф був теслею (Мф. 13:55) і навчив цьому ремеслу Ісуса Христа (Мк. 6:3). Але на той час Йосифова професія описується в Євангелії від Матфея грецьким словом «τ?κτων», яке у вузькому значенні перекладається як «тесля», а в ширшому – «будівельник».

– Якою була реакція Йосифа, коли він, покликаний оберігати цноту Марії, дізнався про її вагітність?

– За євангелістом Матвієм, Йосиф і Марія були заручені, але через певний час після Благовіщення, «…перш ніж зійтися (συνελθε?ν – «вступити в шлюбні відносини») їм, виявилося, що Вона має в утробі від Духа Святого» (Мф. 1:18). Йосиф, не знаючи істинної причини вагітності своєї нареченої, був збентежений. Будучи проте людиною праведною і не бажаючи її знеславити, він вирішив не розголошувати це, щоб не нашкодити Марії (адже за це її цілком ймовірно побили б камінням), і «хотів потайки відпустити Її» (Мф. 1:19). Це явне свідоцтво доброти цього надзвичайного чоловіка, бо він міг публічно розголосити про вагітність своєї нареченої, щоб звільнитися від обов’язку далі піклуватися про неї, але, натомість, хотів тихо відіслати її в безпечне місце, де вона могла б народити дитину.

Проте Йосифове розгублення тривало недовго. У відповідь на ці помисли до нього уві сні з’явився Ангел Господній (припускають, що це був Архангел Гавриїл) і сповістив особливу святість, і месіанське призначення Немовляти, Яке народиться в Марії: «Йосифе, сину Давидів! Не бійся прийняти Марію, жону твою, бо зачате в Ній є від Духа Святого. Народить же Вона Сина, і наречеш Йому ім’я Ісус, бо Він спасе людей Своїх від гріхів їхніх» (Мф. 1:20, 21). Йосиф чинить відповідно до слів ангела, і від того часу став вірним опікуном і Матері й Дитятка, захищаючи їх і постачаючи їм все потрібне для життя аж до самої своєї смерті.

– Чому пологи Діви Марії відбувалися не в домі Йосифа?

– Справа в тім, що незадовго до терміну пологів кесар Август оголосив про загальний перепис населення. Для цього людям належало самостійно з’явитися до Вифлеєму. Йосиф і Марія вирушили в дорогу. Марії і Йосифу довелося їхати приблизно 90 миль (близько 150 км) від Назарету до Вифлеєму для того, щоб узяти участь у переписі населення (про це розповідається в Євангелії від Луки). Йосиф разом із сім’єю відправився у Вифлеєм, щоб узяти участь у переписі населення (Лк. 2:4 – 5), оскільки був родом звідти. Саме у Вифлеємі (Мф. 2:1), у стайні, через нестачу місць у готелях, і народився Ісус.

Згідно з Євангелієм від Луки, до Святого сімейства по народженні Спасителя прийшли пастухи, які отримали одкровення від ангелів, що «нині у місті Давидовому народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь» (Лк. 2:11).

Після восьми днів було здійснено обрізання Немовляти, а на сороковий Йосиф і Діва Марія принесли Новонародженого в Єрусалимський храм, де зробили встановлену законом подячну жертву Богові за первістка (Лк. 2:21 – 24). Там і сталася зустріч із старцем Симеоном і з Анною-пророчицею, які визнали в Немовляті майбутнього Месію. Згідно з Євангелієм від Матфея, Новонародженого відвідали східні мудреці, які «бачили зірку Його на сході і прийшли поклонитися Йому” (Мф. 2:2). Варто звернути увагу, що згадані євангельські події, відбувалися в абсолютно різний час. Щоб у цьому упевнитися варто уважно прочитати уривок з Євангелія від Матфея: «Побачивши зірку, вони зраділи радістю вельми великою. І, увійшовши в дім, побачили Немовля з Марією, Матір’ю” (Мф. 2:10 – 11).

– Якими були стосунки в сім’ї після народження Сина Божого?

– Аби дати відповідь на це питання, наведу декілька красномовних фактів. Коли східні мудреці захотіли побачити Месію, то прийшли в дім, а не стайню. У цьому домі Ісус з Марією і Йосифом жив вже близько двох років (дітей саме такого віку наказав убити Ірод, відлічуючи від часу появи зірки). Тому, швидше за все, Йосиф, зрозумівши зі слів Ангелових, що Дитина Марії – обіцяний Богом Цар-месія, вирішив переселитися з Назарету у Вифлеєм, місто царя Давида, щоб Ісус ріс ближче до Єрусалиму, і навіть купив там будинок, у який і прийшли волхви.

Коли Йосифу після народження Ісуса ангел Господній з’явився уві сні, попередив про загрозу для життя Немовляти з боку царя Ірода і звелів тікати в Єгипет (Мф. 2:13 – 14), Йосиф виконує це веління і залишається в Єгипті з Марією і Ісусом до смерті Іродової. По суті, він відмовився від свого нерухомого майна, можливо, усього, що нажив.

Потім, уже в Єгипті, ангел повідомляє про те, що небезпека минула і можна повернутися на батьківщину: «Устань, візьми Немовля і Матір Його та йди в землю Ізраїлеву, бо вже померли ті, що шукали душу Немовляти” (Мф. 2:20). Прийшовши до Палестини, Йосиф дізнається, що замість Ірода в Юдеї править його син Архелай, і з обережності віддаляється з родиною в Галилею, оселившись у Назареті (Мф.2:23), де й минуло Ісусове дитинство.

Останнє згадування Йосифа в євангельському тексті відноситься до того часу, коли Ісусу виповнилося 12 років (Лк. 2:41 – 52). Йосиф і Марія, які щорічно здійснювали пасхальне паломництво в Єрусалим, узяли в той раз із собою на свято Сина. Повертаючись додому, вони виявили зникнення Ісуса, Якого «через три дні знайшли… в храмі, де Він сидів серед учителів, слухав їх і розпитував» (Лк. 2:46). На слова Своєї матері: «Чадо! Що Ти зробив з нами? Ось батько Твій і Я, вболіваючи, шукали Тебе» Ісус відповів: «Навіщо вам було шукати Мене? Хіба ви не знали, що Я маю бути в тому, що належить Отцю Моєму?» (Лк. 2:48, 49).

Ісус, отже, не вважав Йосифа своїм батьком у повному сенсі цього поняття?..

Відповідь на це питання шукайте в наступному номері газети

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія
В тему