Люди

Що розповів зять Степана Бандери про свого легендарного тестя

Що розповів зять Степана Бандери про свого легендарного тестя

26 жовтня Андрій Куцан мав би зустрічати свої 90 років. І міг би багато розповісти і про тестя, Степана Бандеру, і про його доньку Наталію. Проте цього місяця Андрій Куцан відійшов у засвіти. По собі він лишив спогади і щирі зізнання про життя легендарної родини.

Про це пише газета "Твій вибір".

Із майбутньою дружиною познайомився в «Пласті»

Перш ніж стати зятем Степана Бандери, Андрій Куцан із батьками переїхав до Німеччини із села Микулинці Теребовлянського району Тернопільщини.

Коли закінчилася Друга світова війна, Андрієві було 12 років. Хлопець із родиною проживав у місті Мюнхені. Ще підлітком він вступив до лав Організації українських націоналістів, був членом української скаутської організації «Пласт» і згодом очолив підрозділ організації – курінь.

Ця посада передбачала, що Андрій має в патріотичному дусі виховувати молодше покоління пластунів. Серед тих, у кого він був виховником у літніх таборах, виявилася і дівчинка Наталка. Вона була молодшою за Андрія на вісім років і зростала в дуже особливій сім‘ї. Хоча в якій саме – не знав ні Андрій, ні навіть самі діти цієї сім′ї.

У 24 роки Андрій переїхав до Мадрида, де протягом чотирьох років опановував економіку. Після цього в Римі вивчав богослов'я та здобув ступінь бакалавра. А після того в Австрії студіював теологію – «науку про Бога». 1955-го, ще коли був студентом, Андрій Куцан познайомився зі Степаном Бандерою.

«Він приїжджав на пластові табори. Я мав нагоду з ним провести пів години і пізнати цю людину. Степан Бандера зробив на мене як молодого студента колосальне враження. Він був ласкавий, скромної вдачі, але від нього променіли велика мужність, доброта. Під час розмови з ним я побачив: Степан Бандера не такий, як його представляв Радянський Союз, – нібито він фашист, колаборант, різун. Це все не відповідало правді, – ділився потім спогадами Андрій Куцан. – Як розказувала Наталка, Степан Бандера був глибоко віруючий і так виховував своїх дітей. За своєю природою Бандера був добряк. Мав хороше почуття гумору. Але коли йшлося про добро України, в цих питаннях він був безкомпромісний. Між іншим, до останніх років був активним пластуном і належав до стрийського куреня «Червона калина».

Убивча рука кремля

У ту ж пору, що й родина Куцанів, жила в Мюнхені й родина Бандер. Щоправда, провідник ОУН офіційно мав ім'я Стефан Попеля. Його діти навіть не здогадувалися, ким насправді є їхній батько. Лише згодом і цілком випадково для них розкрилася правда.

15 жовтня 1959 року в Мюнхені агент КДБ убив Степана Бандеру. Страх за життя дітей змусив удову вже 1960 року вивезти до Канади молодших сина та доньку. Всі троє оселилися в місті Торонто (до слова, молодша з доньок, Леся, так переживала через смерть батька, що в дівчинки не витримала психіка, через що Леся мусила постійно приймати ліки). А 18-річна Наталка залишалася в Німеччині, таки дочекалася суду над убивцею і 1962 року навіть брала слово під час судового процесу над агентом Сташинським. Щоправда, підтримати Наталку Андрій Куцан не міг фізично, адже перебував на навчанні в Іспанії.

Життя обірвав рак

Аж дев'ять років минуло від тих трагічних подій, перш ніж Наталка та Андрій почали зустрічатися. І лише 1970-го старша дочка Степана Бандери стала дружиною свого давнього друга, пластового наставника, інтелектуала і патріота України Андрія Куцана.

Вони взяли шлюб 22 липня. Розписалися в німецькому Регінсбурзі, де на той час проживали батьки нареченого. Того ж року подружжя полетіло до Торонто, де мешкали рідні нареченої – мама, сестра Леся і брат Андрій.

3 жовтня в Канаді пара повінчалася. Весілля було гучне, адже постать Степана Бандери була дуже відома в країні і серед усієї української діаспори.

Згадуючи ті події, Андрій Куцан жартував: «Тоді мені було майже 37 років, а дружині – 29. На той час я уже навіть трохи полисів. І був кумедний момент. Коли я приїхав до Торонто, теща дуже сердечно мене прийняла і каже: «Вуйку (тобто дядьку, пане), а як ви маєтесь?»

Після весілля молодята повернулися до Мюнхена. У шлюбі, який тривав 15 років, пара виховала двох дітей. Донька Софія народилася 1972-го. Ще через три роки на світ з'явився син Орест.

Утім вивести дітей у доросле життя Наталці Куцан-Бандері не пощастило. В жінки діагностували рак. Вона боролася з хворобою. Але у віці 44 роки померла. Це сталося 13 січня 1985-го (до речі, роком раніше, у віці 38 років, помер у Торонто і молодший брат Наталки, Андрій).

Працював у кабінеті свого тестя

Після смерті дружини Андрій Куцан лишився жити в Мюнхені. Був програмістом на підприємстві «Мессершмітт», адміністратором німецького інституту освітньої політики, працював у тому ж приміщенні й кабінеті, що колись і його знаменитий тесть, а також опікувався музеєм Степана Бандери. До цих історично вагомих для України приміщень Андрій Куцан щороку запрошував українців, проводив їм екскурсії та докладав усіх зусиль, аби земляки пройнялися незламним духом борців за самостійність України.

Друга дружина пана Андрія, Іванна Куцан, теж усіляко підтримувала пам'ять та засади Організації українських націоналістів. Тим паче, що вона корінна українка, в минулому – вчителька.

Саме Іванна Куцан і повідомила днями сумну звістку: цього місяця в Мюнхені, де доживши 23 дні до свого 90-річчя, Андрій Куцан відійшов у засвіти. Він помер тоді ж, коли й повінчався з Наталкою Бандерою, – 3 жовтня. І в той день, коли перед Богом вони дали обітницю бути разом, вони ще й возз'єдналися на небесах…

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: історія
В тему

Останні матеріали