Поради

Як знизити високий тиск?

Як знизити високий тиск?

Артеріальна гіпертонія - одна з найбільш поширених хронічних захворювань сучасності. На сьогоднішній день близько 40% українців страждають на артеріальну гіпертонію.

Підвищення тиску в судинах організму називають гіпертензією (від грецького слова hyper - «понад» і латинського слова tendere - «натягувати») або гіпертонією (від грецьких слів hyper і tonus - «підвищена напруга»). Таким чином, слова «гіпертензія» і «гіпертонія» є синонімами.

Під артеріальною гіпертензією (гіпертонією) розуміють стійке підвищення артеріального тиску більш ніж 140/90 мм.рт.ст., зафіксоване в різний час при декількох вимірах.

У 90-95% випадків артеріальна гіпертензія є самостійним захворюванням - на гіпертонічну хворобу.

В 5-10% випадків артеріальна гіпертензія є наслідком різних захворювань і станів - це так звана вторинна або симптоматична артеріальна гіпертензія. Тільки тоді, коли виключені всі можливі причини вторинної артеріальної гіпертензії, кажуть про гіпертонічну хворобу.

У багатьох пацієнтів артеріальна гіпертонія тривалий час може протікати безсимптомно, не впливаючи на загальне самопочуття. При багаторічному перебігу цього захворювання організм поступово адаптується до високого тиску, і самопочуття людини може залишатися порівняно непоганим. При цьому підвищений артеріальний тиск справляє негативний вплив на кровоносні судини і внутрішні органи: головний мозок, серце, нирки. Це нерідко призводить до таких серйозних ускладнень, як інсульт, ішемічна хвороба серця (стенокардія), інфаркт міокарда, серцева і ниркова недостатність.

Пам'ятайте! Артеріальна гіпертонія - хронічне захворювання, яке постійно і неухильно прогресує при відсутності лікування. Однак цю хворобу можна контролювати! Для ефективного зниження артеріального тиску і ризику серцево-судинних ускладнень важливо регулярно приймати ліки і підтримувати здоровий спосіб життя.

Як боротись з підвищеним тиском?
Як боротись з підвищеним тиском?

Що потрібно робити при виявленні підвищеного артеріального тиску?

При виявленні підвищення артеріального тиску необхідно негайно звернутися до лікаря для виявлення причини захворювання і визначення тактики лікування.

Пам'ятайте! Ні в якому разі не слід займатися самолікуванням. Не можна слухати поради знайомих і родичів, які страждають на артеріальну гіпертонію і вживати для лікування ті ж ліки, які приймають вони. Оскільки причина і перебіг захворювання у кожної людини різні, то і лікування для одних може бути корисним, а для інших марним або навіть шкідливим. Тільки лікар може визначити необхідну тактику лікувальних заходів для кожного хворого.

З чого необхідно починати лікування підвищеного артеріального тиску?

Для того, щоб запобігти виникненню або прогресування вже наявний артеріальної гіпертонії, необхідно знижувати масу тіла, відмовитися від деяких шкідливих звичок, таких як куріння, зловживання алкоголем, надмірне вживання солі.

Народні засоби від підвищеного тиску

Щоб нормалізувати самопочуття і запобігти інсульту, варто скористатися засобами народної медицини.

Якщо тиск підвищується регулярно, то варто відмовитися від вживання в їжу гороху, квасолі і темного м'яса. Також необхідно зменшити кількість здобного хліба, води і багатих жирами продуктів. А ось молоко і молочні вироби повинні бути обов'язково в щоденному раціоні.

Дуже корисні прогулянки на свіжому повітрі повільним кроком. Для цього краще вибирати малолюдні місця, розташовані якомога далі від транспортної магістралі. Не варто нехтувати і спортом - при помірних навантаженнях тиск буде не тільки приходити в норму, але і триматися постійно на нормальному показнику. При гіпертонії в період загострення необхідно робити легку гімнастику - це один з найефективніших засобів.

Однак слід враховувати, що в більшості випадках спорт протипоказаний при гіпертонії. Дане питання обговорюється з лікарем. Якщо артеріальний тиск підвищується максимум до 160, то легка зарядка не зашкодить. При показнику більше цієї норми ризикувати не варто.

Відмова від куріння - це перший крок до нормалізації тиску. Всього одна викурена сигарета здатна призвести до гіпертонічного кризу, не кажучи про регулярне вживання нікотину.

Відмовитися краще і від міцного алкоголю, зокрема - від вина. Воно підвищує тиск, як і інші спиртовмісні напої, і призводить до поганого самопочуття.

Чай підвищує тиск, як і кава. Але це стосується лише чорних сортів. Зелений чай тонізує, при цьому знижуючи тиск.

Вченими було доведено, що стрес - це найкращий друг гіпертонії. Нервова система тісно пов'язана з мозковим кровообігом і при нервовому перенапруженні можливий різкий стрибок тиску.

Трави від тиску

У народній медицині існує безліч рецептів, пов'язаних з використанням трав, від підвищеного тиску. Щоб приготувати лікувальний настій потрібно 80 г кореня оману, 50 г вівса неочищеного і 30 г меду. Овес ретельно промивається, заливається 5 літрами води і доводиться до кипіння. Після цього суміш потрібно настояти протягом 4-х годин. Потім коріння оману залити отриманим відваром, довести суміш до кипіння і знову настояти близько 2-х годин. Приймати по 1/3 склянки тричі на день протягом 2-3 тижнів.

Даний настій підтримує артеріальний тиск в нормі, а також зміцнює серцевий м'яз і лікує підвищений холестерин.

Тиск не менш ефективно знижує ромашка, безсмертник, звіробій, листя суниці, березові бруньки. Для приготування відвару потрібно змішати всі перераховані трави по столовій ложці, потім дві ложки залити окропом, настояти 2 години і приймати по аналогії з попереднім методом. Цей відвар володіє однією важливою перевагою - він не має протипоказань і приймати його можна в будь-якому віці.

Кефір від тиску

Кисломолочні продукти ефективно борються з гіпертонією. Щоб поліпшити дію продукту, варто додавати в кефір трохи кориці і випивати по одній склянці щодня.

Народна медицина рекомендує ще один спосіб позбавлення від гіпертонії - це втирати кефір в шкіру обличчя і голови масажними рухами.

Кавун проти гіпертонії

Кавун має унікальні властивості. Він не тільки виводить зайву рідину з організму, очищає нирки і знижує рівень холестерину, але і ефективно бореться з гіпертонією. Для цього використовується не м'якоть, а насіння у висушеному вигляді. Їх необхідно пропустити через м’ясорубку і вживати по одній столовій ложці 2 рази в день.

Оцет і вода - перша допомога при гіпертонії

Щоб знизити артеріальний тиск, необхідно змочити ганчірку в столовому оцті і намотати її на ноги. Для нормалізації самопочуття знадобиться близько 30 хвилин. Рекомендується ноги тримати в теплі, якщо тиск піднявся не вище 160 мм ртутного стовпа. Якщо ж показник вище, то показана терапія холодом.

Для зниження тиску потрібно змочити руки і обличчя холодною водою. Тільки потрібно робити це з обережністю, якщо гіпертонія викликана серцевими захворюваннями.

Інші народні засоби

  • Буряк. Для приготування лікувальної суміші необхідно сік коренеплодів змішати з бджолиним медом. Приймати по столовій ложці п'ять разів на день.
  • Ялицева олія. На шматочок цукру накапати близько 5 крапель ялицевої олії, потім потримати в роті до повного розчинення.
  • Сік алое. Натщесерце кожен день приймати чайну ложку алое, розбавлену 50 мл води.
  • М'ята. Зробити чай з м'яти, який можна пити і втирати в шию для зниження тиску. Також можна розставити по дому масла або розкласти гілки м'яти.
  • Чорна смородина. Заварювати і вживати замість чаю. Можна вживати в їжу або додавати в страви сухі плоди.
  • Серцеві краплі. Щоб швидко знизити тиск необхідно накапати в склянку кілька крапель корвалолу і випити, розбавивши водою.

Дихання для зниження тиску

Існують способи знизити тиск знизити тиск за допомогою простих дихальних вправ.

Привести тиск в норму і поліпшити самопочуття допоможуть повільне дихання і одночасна концентрація на одному слові. Потрібно прийняти зручну позу, подумки уявити будь-який об'єкт і повторювати його назву в розумі. Для початку робиться глибокий вдих, повітря утримується чотири секунди, а потім слід гучний і плавний видих.

Фахівці розробили і іншу методику. Необхідно сісти, випрямити спину і розслабити плечі і руки. Потім необхідно повільно вдихнути, відкрити рот і висунути кінчик язика і намалювати їм в повітрі символ U. Слід повільно видихати протягом п'яти секунд з максимальною концентрацією.

Інший спосіб знизити тиск - діафрагмове дихання. Людина повинна покласти одну руку на груди, іншу на живіт. Зробити глибокий вдих через ніс, відчувши розширення діафрагми на вдосі. Затримати дихання на кілька секунд, видихнути через рот. Робити цю вправу потрібно протягом 10 хвилин.

Принцип дії всіх цих вправ один: мозок і клітини тіла насичуються киснем, що допомагає заспокоїти серце. Всі вправи слід виконувати акуратно і спокійно.

Як знизити тиск з похмілля

Як знизити тиск після алкоголю

Як знизити тиск після алкоголю

Похмілля - хворобливий стан, який зазвичай виникає наступного дня після надмірного вживання алкоголю. Прояви похмілля після вживання кількості спиртного, що перевищує здатність організму нейтралізувати алкоголь, дуже різноманітні. Сам же по собі синдром похмілля пояснюється нездатністю перевантажених етанолом природних фільтрів організму - печінки і нирок - і далі здійснювати його розщеплення. На цьому тлі і виникає похмілля, яке супроводжується небезпечними для життя хворобливими проявами, одним з найбільш значущих серед яких є високий тиск з похмілля.

Надмірно високий тиск після алкоголю - явище не рідкісне. Його механізм, в цілому, полягає в наступному. Алкоголь у великих дозах спочатку сильно розширює судини, в результаті чого потік крові приливає до мозку і тиск різко знижується, викликаючи захисну реакцію організму. В результаті виникає спазм судин - тиск знову підвищується, але тепер його значення набагато перевищує нормальні показники. Ось чому медики змушені так часто відповідати на питання-скаргу пацієнтів: «У мене тиск з похмілля, що робити?»

Дуже високий тиск з похмілля тягне за собою наступний «букет» болісних симптомів:

  • давить тупий біль в потиличній області;
  • запаморочення;
  • тремор кінцівок на тлі загальної слабкості і сильної спраги;
  • дзвін у вухах;
  • депресія;
  • безсоння.

Як правило, тиск з похмілля має тенденцію підвищуватися у людей, які страждають на гіпертонію, багато з яких навіть не знають про свою недугу і не контролюють вживання алкоголю. Це вкрай небезпечно, оскільки високий тиск з похмілля може мати такі тяжкі наслідки, як розвиток гострої серцевої недостатності, інфаркту або інсульту.

Що потрібно робити, якщо високий тиск з похмілля

Що робити, якщо тиск з похмілля вище норми? Перш за все, слід знати, що гіпертонія і непомірне споживання алкоголю - поняття несумісні. Гранично допустима добова доза чистого етанолу для чоловіків є 25-35 мл, для жінок - 10-20 мл. У такій кількості алкоголь навіть корисний, оскільки похмілля в цьому випадку не виникає, зате стабілізується тонус судин, а значить і кров'яний тиск. І все ж з етанолом краще не експериментувати, щоб уникнути небезпеки похмілля. Якщо все ж участі в хмільному застілля уникнути не вдалося, і похмілля настало, слід скористатися способами, які дозволять швидко зняти тиск з похмілля в домашніх умовах.

  • Розслаблення тонусу судин. При похміллі виникає спазм судин, це основна причина похмілля. Основними популярними засобами для зняття спазму і розслаблення судинного тонусу є но-шпа і папаверин. Зняттю спазму сприяє також механічна активізація нервових закінчень. Тому, за відсутності протипоказань, хорошим способом знизити тиск з похмілля буде прийом гарячої ванни з екстрактом хвої.
  • Розрідження крові. Розрідження крові з похмілля сприяє поліпшенню кровотоку по звуженим судинам. Мінімізувати тиск з похмілля, щоб не мучити близьких питанням: «що робити, коли тиск з похмілля не дає спокою», допоможе прийом 1-2 таблеток аспірину або його похідних, які слід запити великою кількістю води.
  • Активізація ниркової діяльності. Нирки - основний природний фільтр організму. Відфільтровані токсичні речовини виводяться із сечею. Тому з метою знизити тиск з похмілля показаний прийом сечогінних препаратів а також продуктів, які сприяють посиленому сечовиділенню, особливо буряка і цитрусових. А щоб запобігти зневодненню і стабілізувати водно-сольовий баланс, на похмілля слід пити багато рідини, включаючи свіжовижаті фруктово-овочеві соки і неміцний зелений чай з лимоном.

Як знизити тиск у вагітних

Як знизити тиск при вагітності?
Як знизити тиск при вагітності?

При вагітності високий тиск небезпечний відшаруванням плаценти і передчасними пологами. Високий тиск у вагітних вимагає обов'язкової консультації у фахівця, який пропише необхідне лікування і буде стежити за станом жінки і плоду. Крім основної терапії, слід дотримуватися кількох правил:

  • виключити з раціону каву, міцний чай і шоколад;
  • кожен день пити сік з буряка;
  • вживати морс або сік з журавлини;
  • робити масаж потиличної ямки;
  • більше відпочивати, а при підвищеному тиску дотримуватися постільного режиму;
  • гуляти в теплу погоду на свіжому повітрі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я, Гіпертонія
В тему