17 Жовтня 2019
Новини

Спинити «тихого вбивцю»: відомий кардіолог із Волині дав рекомендації гіпертонікам

Спинити «тихого вбивцю»: відомий кардіолог із Волині дав рекомендації гіпертонікам

Гіпертонія є однією з найпоширеніших хвороб. Кількість хворих має тенденцію до зростання. Крім того, гіпертонія – це підвищений ризик інсультів та інфарктів. Про те, чому варто поставитися до підвищеного тиску з усією серйозністю і як попередити розвиток небезпечних ускладнень, розмовляємо з лікарем-кардіологом Волинської обласної клінічної лікарні Андрієм Зубрицьким.

– Андрію Степановичу, наскільки поширена сьогодні гіпертонія?

– Артеріальна гіпертензія є найпоширенішим хронічним неінфекційним захворюванням серед дорослого населення України. Загалом близько 15 – 20 % дорослого населення у світі страждає підвищеним артеріальним тиском, а серед людей похилого віку – 30 – 40 %. Поширеність гіпертонії в Україні становить близько 34 %. Серед хворих – 69,4 % міських і 46,9 % сільських мешканців. Проте лікуються серед них відповідно лише 28,5 та 12,4 %.

– Хто перебуває в зоні ризику хвороби?

– Провокувальними факторами є вік людини, надмірна вага тіла, тривалий стрес. Надмірне вживання кухонної солі теж має певне патогенетичне значення. Доведено, що обмеження вживання солі до 6,0 г  на добу сприяє зниженню тиску. З віком поширеність гіпертонії зростає. У віці до 40 років гіпертонія частіше виникає у чоловіків, ніж у жінок. У старших вікових категоріях це співвідношення змінюється в протилежний бік. У похилому віці 40 % людей мають проблеми з підвищеним артеріальним тиском. 

Також одним із основних факторів ризику є спадковість. Так, якщо у ваших родичів є проблеми з тиском, то ймовірність успадкування цієї недуги становить 30 %. Якщо обоє батьків страждають на гіпертонію, ризик захворювання у дітей становить 50 – 70 %.

– Нині значна кількість людей має шкідливі звички: курить, зловживає спиртним. Чи впливають вони на виникнення недуги?

– Тютюнопаління викликає підвищення тиску, а, крім того, призводить до прогресування атеросклерозу. При викурюванні 10 сигарет на день ризик виникнення гіпертонії зростає в 2 рази, 20 сигарет – у 3 рази. У хронічних курців тиск стійко підвищений на 6 мм рт. ст. у середньому, а викурювання протягом години двох цигарок веде до достовірного зростання частоти пульсу.

Надмірне вживання алкоголю не тільки сприяє підвищенню тиску, але й, нерідко, викликає стійкість гіпертонії до ліків. У комплексі оздоровлення способу життя необхідна відмова від цих шкідливих звичок.

– Як розпізнати перші симптоми гіпертонії?

– Серед основних симптомів перше місце посідає постійний головний біль. Також варто звернути увагу на шум у вухах, запаморочення, мушки перед очима, затерпання язика і губ. Підвищення тиску може супроводжуватися і нудотою, тремтінням рук і всього тіла. Найчастіше гіпертонічні приступи бувають вранці – о 5 – 7-й годині. Також саме в цей час медики найчастіше реєструють інсульти та інфаркти.

– Чи є якісь сезонні коливання захворювання?

– Чітких коливань немає.

– Чому гіпертонію потрібно лікувати?

– Якщо тиску не лікувати, хвороба прогресуватиме. Це призведе до ураження органів-мішеней: серця, нирок, мозку.

Також дуже часто ця недуга ускладнюється інсультом та інфарктом. Тому ліки для лікування гіпертонії треба приймати постійно. Абсолютно не має рації той, хто ставиться до підвищеного тиску як до чогось несуттєвого.

Тому чим нижчий тиск, тим кращий прогноз. І, навпаки, вищі цифри тиску збільшують ймовірність ускладнень. Наприклад, зниження тиску на 5 мм зменшує ризики серцево-судинної смертності на 25 %, інсультів – на 42 %, інфарктів – на 14 %.

– Який тиск є нормою?

– Лікарі рекомендують тримати тиск у межах до 130/85. Допускаються цифри до 140/90. Все, що вище від цих показників, є ознакою розвитку гіпертонічної хвороби. Вимірювати тиск треба двічі на день: вранці та ввечері.

– Що робити при гіпертонічному кризі?

– Спочатку потрібно викликати лікаря або швидку медичну допомогу. Поки ж вони прибудуть, за допомогою подушок створити хворій людині зручне положення – напівлежачи. Розстебнути комір та інший одяг, що утрудняє дихання, оскільки при гіпертонічному кризі людині не вистачає повітря. Можна провітрити приміщення, попередньо сховавши хворого ковдрою, щоб не переохолодитися. До ніг прикласти зігрівальну грілку (підійде і пластикова пляшка з гарячою водою). Можна також прикласти до ніг гірчичники. Якщо хворий вже приймає приписані лікарем препарати проти тиску, може випити таблетку.

– Що можете порекомендувати людям, крім прийому медичних препаратів?

– Позитивно вплинути на тиск здатна зміна способу життя. Наприклад, варто обмежити вживання солоного. Більша фізична активність теж відіграє певну роль у профілактиці гіпертонії. Найефективнішими є саме помірні фізичні навантаження. Зокрема, швидка ходьба протягом 30 – 45 хвилин на добу кілька разів на тиждень. Як і збільшення вживання овочів та фруктів, зменшення кількості жирної їжі в раціоні. Також є і народні методи лікування підвищеного тиску. Але все це дієво лише на перших етапах розвитку хвороби. Якщо ж вона зайшла далеко, то без медичних препаратів не обійтися.

Спілкувався Петро ГЕРАСИМЕНКО

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: здоровий спосіб життя, медицина
В тему