Поради

Корисні властивості насіння льону

Корисні властивості насіння льону

Дієтологи та інші фахівці все частіше рекомендують вводити в раціон насіння льону. Ця культура настільки цінується саме тому, що дивним чином поєднала в собі великий комплекс корисних вітамінів та мікроелементів.

Лляне насіння містить в собі: жири, натрій, калій, вуглеводи, білки, кальцій, магній і залізо. Перелік вражає, тому як це необхідні організму компоненти, для отримання яких доводиться вживати масу продуктів, у той час як достатньо одного.

Користь насіння льону

Великий перелік корисних елементів, що містить в собі льон, пояснює те, чому він настільки корисний для всього тіла:

  • підтримка м'язової тканини. Можливо, зараз ви дуже здивувалися, але це дійсно так. Справа в тому, що насіння льону багате високим вмістом білка, і числові показники не поступаються навіть м'ясу. При цьому, продукт має рослинне походження і легко засвоюється організмом. Тому насіння буде корисним тим, хто почав інтенсивно займатися спортом з великою вагою, тому як в умовах фізичного навантаження білок необхідний, щоб не зменшити м'язи, інакше ніякого рельєфу не буде;
  • зниження рівня холестерину. У складі льону присутні Омега-3 кислоти, які сприяють виведенню холестерину. Завдяки цьому нормалізується кров'яний тиск, знімаються спазми судин і йдуть головні болі. Як бачите, в організмі все взаємопов'язано;
  • нормалізація гормонального балансу. Баланс гормонів в організмі з урахуванням статі і віку людини визначає самопочуття, якість нігтьової пластини, колір шкіри і стан волосся. Тому, коли система приходить в норму, зовнішній вигляд значно покращується, зовні навіть може здатися, що присутній ефект омолодження.

Насіння льону для кишківника

Кишківник є епіцентром всіх процесів організму і його здоров'я впливає буквально на все. На жаль, він першим страждає від неправильного харчування, засмічується і внаслідок цього створює проблеми.

Насіння льону мають унікальну здатність за короткий проміжок часу очищувати кишківник, виводити з організму скупчення токсинів та паразитів. Високий вміст клітковини допомагає справлятися зі шлаками.

Спочатку льон очищує стінки кишківника, а потім відновлює його слизову оболонку, щоб він міг надалі впоратися з їжею самостійно. Насіння застосовують не тільки для профілактики, але і для лікування хронічних захворювань – виразка, гастрит. У разі гострого протікання захворювання, необхідно проконсультуватися з лікарем щодо застосування насіння.

 Як готувати насіння льону для кишківника

В цілому продукт можна застосовувати різними способами, але саме для лікування кишківника важливо отримати слиз льону, тому потрібно приготувати відвар:

1 столову ложку насіння льону залийте 0,5 літрами окропу та проваріть суміш на маленькому вогні 30 хвилин, помішуючи. Після цього, рідина повинна охолонути і її необхідно випити всю протягом дня. Важливо вживати її теплою, тому безпосередньо перед прийомом відвар слід підігрівати у мікрохвильовій печі.

Один курс прийому льону триває не більше 3-х тижнів. Далі потрібно робити перерву, повторювати таку терапію можна не більше 3-х разів на рік.

Насіння льону для схуднення
Насіння льону для схуднення

Насіння льону для схуднення

Це не найвідоміший спосіб схуднення, але в колах дієтологів насіння льону давно оцінили як ефективний продукт для зниження ваги. Як він працює? Не через спалювання жирових відкладень.

Насіння льону:

  • очищує організм від накопичених негативних елементів і допомагають виводити зайву рідину, успішно усуває набряки, а це вже від 2 до 5 кілограм ваги;
  • дарує відчуття ситості і насправді насичує організм Омега-3. Вживати льон рекомендують перед прийомом їжі, щоб його мікроелементи встигли засвоїтися, і знизився апетит. Їсти хочеться набагато менше і чогось не дуже калорійного;
  • нормалізує гормональний баланс і, разом з тим, обмін речовин. При активному метаболізмі, навіть зі щільним харчуванням, організм швидко переробляє їжу, використовує корисні компоненти і не накопичує нездорові жирові відкладення;
  • дозволяє бадьоро себе почувати. Так як організм отримує дуже великий комплекс вітамінів, клітковини, мікроелементів, жирних кислот, білка, навіть без поїдання ситної їжі відчувається сила, активність і енергійність.

Як приймати насіння льону для схуднення

Принадність цього рецепта ще й у тому, що немає ніяких зайвих клопотів. Якщо для очищення кишківника необхідно робити відвар, а це вже вимагає якогось часу, то для схуднення досить просто з'їсти насіння у сирому вигляді. Добова норма – не більше 2-х чайних ложок. Для більшої ефективності їх рекомендується додавати в кефір.

Важливо: під час курсу вживання сирого лляного насіння пийте багато рідини, тому як воно розбухає у кишківнику і вбирає у себе воду. Для нормалізації балансу випивайте близько 2-х літрів на добу.

Також насіння можна додавати в каші, робити з ним печиво, але це для тих, хто любить готувати.

Кому не можна вживати насіння льону

Будь-яких протипоказань у продукту немає, його не корисність залежить від стану конкретно взятого організму. Наприклад, насіння не рекомендується застосовувати при протіканні захворювань шлунка або кишківника в період загострення. Також не слід пити льон вагітним, тому як у період виношування дитини гормональний фон активно змінюється відповідно до потреб організму і необхідно виключити додатковий вплив на нього.

В цілому, продукт рослинного походження, абсолютно безпечний. Насправді важливо правильно його вживати і основне правило, як і вказувалося вище – достатньо пити. Якщо з якихось причин ви не можете собі дозволити вживати багато рідини – в поїздці, на роботі некомфортно, бо немає відповідних умов, тоді краще відкласти курс очищення взагалі.

Зверніть увагу на те, що льон для очищення і схуднення приймається по-різному, звісно, і перше, і друге дуже важливо для організму, але поєднувати одночасно обидва процеси не варто. Добова доза насіння – не більше 25 грам.

Що буде, якщо вжити більше? Це негативно позначиться на печінці, погіршить стан шкіри. Справа в тому, що льон насичений жирними кислотам, також ми отримуємо певну кількість жирів зі звичайної їжі. Перенасичення жиром надмірно напружує печінку, і це призводить до ряду збоїв у функціонуванні організму. Важливо оздоровлюватися розумно!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я
В тему