Поради

Які є види грипу, як це розпізнати та в чому їх небезпека

Які є види грипу, як це розпізнати та в чому їх небезпека

Більшість людей помилково вважають, що ГРВІ та грип – це одне й те ж захворювання. А тому неправильно лікуються і наражають себе на дуже серйозні ускладнення, що можуть призвести до запалення легенів та навіть смерті пацієнта.

Тож варто знати, що грип хоч і належить до групи респіраторних вірусів, однак більш агресивно діє в організмі, постійно мутує, а тому підібрати пацієнтові медикаменти для лікування грипу вкрай складно. Ось чому над вивченням вірусу грипу працюють цілі інститути. Вірусологи вивчають, котрий штам грипу мігрує планетою і, згідно з цим, розробляють потрібну вакцину.

Аби вчасно виявити грип, що ховається під симптомами застуди, розберемося, які особливості має грип та в чому його небезпека.

 

Які є види грипу

Вірус грипу, що здатен уражати людський організм, має два основні типи: А і В. Найбільшу небезпеку становлять віруси грипу типу А. У 20% випадків хворобу провокує грип типу В.

Кожен із типів вірусу грипу містить дві складових:

речовина гемаглютинін (має 16 різновидів, позначається латинською буквою Н з додаванням номера різновиду),

фермент нейрамінидаза (має дев'ять різновидів, умовна позначка – N плюс номер різновиду).

Всі шістнадцять різновидів гемаглютиніну довільно поєднуються з дев'ятьма різновидами нейрамінидази, тому загалом може утворюватися 144 види вірусу грипу. Найбільш небезпечними для людини є підтипи Н1, Н2 (значно рідше Н5), а також N1, N2 і N3.

Окрім того, з кінця 2009 року людству з'явилися нові штами грипу – ті, що утворилися внаслідок поєднання «людських» і «тваринних» вірусів грипу. Як результат, загрозу через серйозні ускладнення стали нести такі тими грипу як пташиний, свинячий, козячий тощо.

Які штами грипу найбільш небезпечні

Сезонний грип, котрий щороку починається наприкінці листопада і триває аж до березня, як правило, викликається вірусом типу А, підтипом Н1N1, Н3N2, іноді Н2N2.

Втім, найбільшу небезпеку дотепер становили пташиний грип, летальність якого – 50% (це вірус типу Н5N1), а також свинячий грип (Н1N1) – його летальність у межах 7% од загальної кількості пацієнтів зі штамом цього грипу. Проте свинячий грип небезпечний тим, що швидко поширюється.

Залежно від того, яка кількість людей у світі заразилися тим чи іншим штамом, грип може кваліфікуватися вже не як сезонний, а як пандемічний (рішення щодо оголошення останнього приймає Всесвітня організація охорони здоров'я).

Пташиний грип

Вірус грипу Н5N1 характеризується великою летальністю (до 50%). Уперше був виявлений в Італії 1925 років. Тоді захворювання проявилося в домашніх курей. Найбільші епідемії пташиного грипу виникали в Японії, Кореї та В'єтнамі.

 

Як передається

Пташиний грип передається од мігруючих водоплавних птахів (найчастіше – диких качок) до свійської птиці, а потім – до людей.

Шлях передачі – повітряно-крапельний, повітряно-пиловий, а також при контакті з хворою твариною (при торканні – навіть якщо вона мертва).

Небезпеку несе навіть уживання сирих яєць та м?яса хворої птиці, яке не пройшло достатньої термічної обробки.

Крім того, вірус пташиного грипу дуже стійкий у середовищі, тож можливі факти зараження при потраплянні вірусу в очі, в рот через воду під час купання чи миття рук.

Варто зауважити, що зараження пташиним грипом можливе під час контакту рук із пташиним послідом під час виготовлення добрива.

Дорослий пацієнт, котрий підчепив пташиний грип, може лишатися заразним за день до появи в нього симптомів пташиного грипу і протягом п'яти днів після появи в нього ознак пташиного грипу. Хвора дитина несе небезпеку оточуючим за декілька днів до появи в неї перших ознак пташиного грипу і впродовж десяти днів після прояву пташиного грипу.

Проте я ряд пацієнтів з надто слабкою імунною системою, котра не може побороти вірус упродовж місяця після зараження. Тож така категорія хворих може нести загрозу оточуючим, починаючи з декількох тижнів до декількох місяців.

Перші ознаки зараження пташиним грипом:

  • Підвищена температура тіла
  • Озноб
  • Біль у м'язах і суглобах
  • Головний біль
  • Ознаки ушкодження нижніх дихальних шляхів, як наслідок – сухий надривний кашель
  • Зрідка – симптоми ушкодження верхніх дихальних шляхів
  • Нечасто – біль у горлі, а також слабкі прояви риніту
  • Можливі поява ларингіту чи середнього отиту
  • Рідко проявляються розлади травлення та, як результат, – діарея, біль у животі, блювота
  • Іноді з'являється кровотеча з ясен та носа.

На другий – третій день вірус пташиного грипу може опуститися до нижніх дихальних шляхів та спровокувати появу пневмонії, тобто запалення легенів.

Симптомами пневмонії є кашель, задишка, хриплість голосу. Якщо не почати негайного лікування, може статися набряк легень і смерть пацієнта.

Варто зауважити, що в половини хворих на пташиний грип захворювання може протікати без яскраво виражених симптомів!

Інкубаційний період у випадку зараження пташиним грипом триває до восьми днів.Люди старшого віку непритомніють, у них спостерігається порушення роботи головного мозку.

Навіть коли найбільш небезпечні симптоми захворювання минають, кашель та слабкість в організмі тривають у середньому ще два тижні.

 

Як протидіяти пташиному грипу

Найбільш дієвий спосіб – вакцинація («Ваксигрип», «Флюарикс» тощо).

Саме тому в багатьох країнах Азії, де найчастіше фіксують спалахи пташиного грипу, щеплення домашньої птиці від грипу є обов?язковою.

Вакцинацію проводять також працівникам, які контактують із птицею.

Серед рекомендованих противірусних засобів у боротьбі з пташиним грипом Всесвітня організація охорони здоров'я виділяє озельтамівір. Саме цей препарат широко використовується для профілактики та лікування пташиного грипу.

Також лікарі активно застосовують і препарат українського виробництва «Амізон», що теж доволі популярний у випадках спалаху пташиного грипу.

 

Профілактика пташиного грипу

  • Дотримуйтеся гігієни рук: зайшовши додому, не торкайтеся нічого в приміщенні, пер ніж ретельно не вимиєте руки з милом
  • Уникайте контакту з водою у природних і штучних водоймах. Адже спершу вірус може потрапити вам на руки, з рук – до слизових рота чи носу, а потім – атакувати весь організм
  • Забезпечте належну термічну обробку м?ясу, особливо курячому
  • Проводьте вітамінізацію організму
  • При контакті з хворим на півтора – два метри необхідно використовувати захисну маску

 

Свинячий  грип

Вірус групи А типу Н1N1 назвали свинячим, оскільки захворювання найбільше атакує свиней і передається людині (але такий вид зараження трапляється вкрай рідко).

Вперше його виявили ще 1930 року й фіксували у домашніх тварин у Мексиці, Сполучених Штатах, Канаді, південній Америці, в Японії, в Китаї, на Тайвані.

Пандемія свинячого грипу 2009 року

Пандемія свинячого грипу 2009 року

Смертність при пташиному грипі становить до 50%, натомість свинячий грип має значно меншу летальність (7% щодо загальної кількості пацієнтів, зараженої свинячим грипом). Але й це доволі висока цифра, якщо врахувати, що грип «іспанка», котрий лютував у Європі 100 років тому й забрав життя у майже 100 мільйонів людей, мав летальність усього 1,3%.

 

Як передається свинячий грип

Останнім часом свинячий грип у зв'язку з постійною мутацією набув здатності передаватися від людини до людини.

Це трапляється під час контакту з хворими організмами, повітряно-крапельним шляхом.

Важливо знати, що внаслідок споживання м'яса свині, зараженої грипом А Н1N1, людина не може захворіти, оскільки свинина проходить термічну обробку.

 

Симптоми свинячого грипу

  • Різке підвищення температури тіла в пацієнта
  • Біль у горлі, можливі ангіна та фарингіт
  • Біль у м'язах
  • Ломота в кістках
  • Розлади травлення, діарея
  • Кашель
  • Рідко – нежить
  • Не часто – розлади травлення, що проявляються нудотою, діареєю, блюванням

Через декілька днів після початку хвороби вірус грипу може «атакувати» нижні дихальні шляхи, провокуючи до розвитку пневмонії. Серед ускладнень під час свинячого грипу можливі проблеми в роботі серцево-судинної системи, а також нервової.

 

Чим лікувати свинячий грип

Свинячий грип характеризується стрімким поширенням, а також стійкістю до багатьох противірусних лікарських засобів.

Для лікування та профілактики свинячого грип лікарі рекомендують такі препарати, як осельтамівір і занамівір.

Осельтамівір (аптечна його нава – «Таміфлу») застосовують для лікування й профілактики вірусів грипу А та В у пацієнтів з 1 року і старших.

Занамівір (аптечна назва – «Реленза») застосовується для профілактики й лікування вірусів грипу А і В у пацієнтів, яким 5 років та більше. Специфіка застосування цього порошкоподібного препарату в тому, що його потрібно вдихати носом, аби «транспортувати» напряму в легені. Втім, вірус грипу може уражати не тільки легені, а тому, як кажуть, є нюанси.

 

Як не допустити ускладнень від пташиного, свинячого та інших штамів грипу

Ми розглянули найбільш небезпечні для людини штами грипу. Втім, для визначення, чи справді пацієнт заразився пташиним або свинячим грипом, необхідне лабораторне дослідження. А доки воно триватиме, хворий повинен негайно приступити до лікування.

Якщо пацієнт візьметься за боротьбу з вірусом грипу впродовж 48 годин (а найкраще – протягом восьми годин) після перших ознак зараження, то зможе мінімізувати ризик появи ускладнень через грип.

Тож як тільки ви запідозрили в себе грип, залишайтеся вдома та забезпечте собі постільний режим. Адже коли організм не зазнає фізичного, психологічного, розумового навантаження, всі свої сили спрямовує на боротьбу з вірусом грипу.

Грип, що переноситься на ногах, часто провокує до появи ускладнень.

Завдяки перебуванню вдома хворому на грип не складе проблеми постійно пити щось тепле й підкислене, аби таким чином вимивати вірус із організму (ягідні і трав'яні чаї, морс, домашній лимонад).

Їжа повинна бути максимально корисною. Виключіть зі свого раціону гостре та жирне. Бажано не вживати молочних продуктів.

Лікарі рекомендують щогодини полоскати горло та промивати ніс соляним розчином (1 ч.л. морської солі розвести в 1 л теплої кип?яченої води).

Популярним народним засобом у випадку грипу є природний антибіотик – цибуля та часник. Ці овочі не є панацеєю, але чудово підходять як допоміжний варіант для лікування грипу.

Збивати температуру тіла хворому на грип потрібно, коли вона вкрай негативно впливає на стан пацієнта. В інакшому разі температуру до 38,5 можна не збивати, оскільки саме так організм знешкоджує вірус грипу.

Не дадуть бажаного ефекту в лікуванні грипу і гомеопатичні препарати – так звані імуностимулятори, адже вони діяти починають після місяця застосування.

Категорично заборонено призначати собі самому антибіотики. По-перше, на вірус грипу антибіотики не діють. По-друге, можуть послабити імунну систему.

Антибіотики призначають лише тоді, коли на третій – п?ятий день після захворювання проявилася на фоні грипу бактеріальна інфекція.

 

Як повинен поводитися хворий на грип, аби не заразити інших

Пацієнт, у якого діагностовано грип, становить велику загрозу для оточуючих. Адже хворий є «ходячим» джерелом поширення вірусу.

Хворий на грип є найбільш небезпечним для таких груп людей:

  • Діти до п'яти років
  • Вагітні
  • Люди віком 65 років і старші
  • Хворі на хронічні недуги (особливо легенів та серцево-судинної системи)
  • Хворі на цукровий діабет
  • Люди з надлишковою масою тіла

Враховуючи зазначене вище, хворий на грип (коли не є гіперегоїстом), повинен дотримувати таких заходів безпеки для інших:

  • Перебувати вдома під час хвороби
  • Мати окрему кімнату (коли це можливо), аби не заразити співмешканців
  • Користуватися окремим посудом і рушником (після одужання ці предмети повинні пройти термічну обробку, аби вірус грипу був знищений)
  • Постійно користуватися захисними масками, котрі змінювати через кожних дві години

  • Для сякання використовувати одноразові хустинки таоразу їх викидати (щоб живий вірус грипу не розповсюдився у приміщенні)
  • Якщо хворий на грип чхнув або кашлянув, прикриваючись долонею, то має негайно вимити руки.

Якщо хворий на грип прикривається рукою, то в нього на тильному боці долоні накопичуються разом зі слизом віруси грипу. Потім хворий на грип торкається «зараженою» долонею до багатьох предметів і фактично заражає все приміщення!

 

Як не заразитися грипом?

Насправді тут нічого складного. Головне правило – розуміти небезпеку, яку несе вірус грипу, та не нехтувати основними правилами.

Зокрема, в період активного розповсюдження грипу (і не обов'язково це має бути пташиний, свинячий чи інший небезпечний вид грипу) треба:

  • Уникати масового скупчення людей у закритому приміщенні, де ризик контакту з хворим зростає в рази.
  • Змазувати слизову носа оксоліновою маззю, коли знаєте, що потенційного контакту з хворими не уникнути (перебування в громадському транспорті, навчання, робота в офісі, візити до магазинів чи кіно). Врахуйте, що дія оксолінової мазі триває близько трьох годин.
  • Використовувати захисні маски на ніс та рот під час перебування у приміщенні з великим скупченням хворих на грип (наприклад поліклініка, інфекційна лікарня) або в разі близького контакту з хворим на грип (спілкування за півтора – два метри). Користуватися маскою необхідно як хворому на грип, так і здоровому.

Змінювати захисні маски за грипу рекомендується що дві години. Використані маски не класти до кишені, в сумку чи деінде, а одразу або викидати (одноразові), або прати господарчим милом чи обробляти праскою.

  • Приміщення треба негайно провітрити, коли у ньому перебував хворий на грип. Якщо цього не зробити, живі віруси впродовж декількох годин іще літатимуть у повітрі та намагатимуться проникнути в організм людини.
  • Ретельно мити руки натуральним господарчим милом, щойно прийшли додому. Коли немає такої змоги, в період епідемії чи масового захворювання на грип носіть із собою та регулярно використовуйте антибактеріальні спреї чи серветки.
  • Не торкатися брудними руками носа, рота, очей. Адже саме через слизові поверхні вірус грипу потрапляє всередину організму.
  • Користуватися лише одноразовими серветками та рушниками, особливо коли йдеться про офіс, заклади громадського харчування тощо.

Найбільш ефективним методом протидіяти вірусу грипу та не допустити його ускладнень лікарі називають вакцинацію. Проте коли йдеться про пташиний чи свинячий грип, то щеплення від сезонного грипу не гарантуватиме захисту.

Отож, бережіться та будьте здорові!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я, грип
В тему