Поради

Їдете до Львова? Обов’язково почитайте це!

Їдете до Львова? Обов’язково почитайте це!

Плануєте подорож до Львова, але відмовляєтесь від послуг екскурсовода? Місто Лева вражає архітектурними ансамблями, розкішними будинками та захоплюючими історіями. Проте найцікавіші місця Львова не запам’ятаються вам без правильно підібраної інформації. Добре, що влаштувати круту експрес-екскурсі можна самостійно.

Отже, пропонуємо вам добірку туристичних пунктів, повз які неможливо пройти. Їх легко знайти, всі перелічені місця можна оглянути за кілька годин, а завдяки зібраній нами інформації, ваша екскурсія буде цікавою та пізнавальною.

Львівська ратуша

Адреса: Площа Ринок, 1

Ратуша – ось куди піти у Львові. Безкоштовно сюди не пускають, доведеться заплатити кілька гривень за вхід, але краєвид, який перед вами відкриється вартий будь-яких грошей.

Нинішня львівська міська ратуша вже четверта за всю історію міста Лева. Ратушу, яку ми бачимо сьогодні почали споруджувати у 1827 році. Однак адміністрація не поспішала з будівництвом, адже на місті нинішньої ратуші стояла попередня вежа ренесансного стилю, яку звели ще у 1619 році. Комісія, яка оглядала ратушу вирішила, що споруда ще довго простоїть. За роковими обставинами, останній член комісії, який підписував акт про те, що ратуша міцна, загинув, коли вона впала. Також тоді загинули кілька солдат та жінка-трубач, яка жила у вежі.

Можливо третя вежа так мало прослужила місту, бо її споруджували волоцюги, пияки та в’язні, – дешева, а то і взагалі дармова, робоча сила.

Львівська ратуша має висоту 65 метрів і вважається найвищою вежею в Україні. Вежу можна сміливо внести у список «Інстаграмні місця Львова». Тут місто як на долонях, а захід сонця такий красивий, що перехоплює дух.

Читайте також:

Подейкували, що років 400 тому, залами та коридорами ратуші літав привид у вигляді чорної труни. Говорили, що це душа невинного чоловіка, якому суд оголосив смертну кару. Коли ж виявилось, що підсудний не вчиняв злочину, було вже пізно. Після цього і почала літати залами чорна труна, як нагадування суддям про те, що вони повинні серйозно ставитися до своєї роботи.

Каплиця Боїмів

Адреса: площа Катедральна, 1.

Пройти позв каплицю Боїмів у Львові – неможливо. Ця пам’ятка пізнього Ренесансу вражає красою та розкішшю.

Вірогідніше всього усипальниця була збудована на початку 1600 років. Замовив проект львівський купець угорського походження Георгій (Дердя або Юрій) Боїм.

Каплицю Боїмів також називають Оґруйцовою, від польського «ogrójec», тобто «сад». Чому? На барельєфі зображено сцену з життя Ісуса Христа. Він молиться в Гетсиманському саду. Двохметрова скульптура задуманого Сина Божого увінчує і дах каплиці. А під нею напис латиною: «Перехожий, зупинись і подумай, чи твоє страждання є більшим, ніж моє».

В усипальниці було поховано 14 членів родини (три покоління). Взагалі, довгих родів у Львові не було. Три-чотири покоління і рід, по тій чи іншій причині, покидав місто чи був знищений. Найчастіше це відбувалося через зміну влади.

На початку ХІХ ст. Австро-Угорська влада перенесла всі поховання на нові львівські цвинтарі, що були за містом.

Раніше вважалося, що християнин повинен бути похований на священній землі (тобто на території, яка прилягала до храму). Але в кінці XVIII століття всі кладовища, які знаходилися у центральній частині міста були оголошені небезпечними носіями інфекції. Відтак, захоронення (хоча і не всі, останки людей досі знаходять при будівництві у Львові) були перенесені за межі центру. Де саме перепоховали кістки родини Боїмів – невідомо.

Читайте також:

Цікаво, що нині каплиця приваблює око туриста через свій траурний чорний колір. Але в первісному вигляді вона була різнокольоровою. А вже згодом її покрили чорною фарбою.

Каплицю Боїмів безумовно одне з тих місць куди варто піти у Львові. Безкоштовно можна і зайти в гробницю. Нині колишня усипальниця функціонує як філія Львівської національної галереї мистецтві ім. Бориса Возницького.

Кам’яниця Убальдіні

Адреса: Площа Ринок, 3

Архітектуру, яку ми бачимо нині було споруджено у 1772, однак перша будівля на цьому місці зведена найімовірніше у XV столітті. Протягом кількох десятиліть кам’яниця змінювала власників, а разом з тим і ім’я. У 1834–1840 роках тут проживав граф Станіслав Скарбек, землевласник і меценат, який заснував театр нині відомий як Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької. До слова, театр Заньковецької відноситься до тих місць, що обов'язково треба відвідати у Львові.

Одна з найкрасивіших легенд Львова пов’язана з Кам’яницею Убальдіні. Так, за переказом, у 1580 році у місті розгорівся страшний скандал. 18-річна красуня Ганна Вільчківна, яка мешкала у цій кам’яниці, мала багато залицяльників. Серед її кавалерів були поляк Павел Єльонек і флорентієць Урбано делла Ріпа Убальдіні.

Якось, на весіллі подруги, Ганну відразу запросили два юнаки. Дівчина віддала перевагу флорентійцю. Поляк образився та зацідив супернику ляпас. А той, в стані афекту, ударив конкурента кинджалом. Поріз виявився смертельним. Убальдіні заарештували та приговорили до страти.

Від вірної смерті хлопця врятували не гроші, зв’язки та титул. Львів’янки, які почули цю історію не давали спокою своїм чоловікам, благаючи помилувати засудженого. До того ж, сам Павел Єльонек на смертному ложі вибачив свого суперника.

Відтак, Убальдіні випустили з в’язниці, а згодом він побрався з Ганною Вільчківною.

Чорна кам’яниця

Адреса: Площа Ринок, 4

У 2017 році, під керівництвом студії «Квартал-95» і «Драйв Продакшн», вийшов український ситком «Готель "Галіція"». Відтоді мільйони глядачів цікавляться тим, де розташований готель Галіція та  які легенди пов’язані з цією спорудою.

Чорна кам’яниця точно входить у список «Топ Інстаграмні місця Львова». Тим паче, цей туристичний об’єкт легко знайти.

Як і з будь якою спорудою міста Лева, з Чорною кам’яницею, пов’язана містична історія. Так, переказ свідчить, що одного разу до власника Чорного дому прийшов незнайомець у темному вбранні. Гість попросив господаря здати йому на ніч дім для балу. Натомість запропонував гаманець з монетами. Хазяїн погодився. Він вийшов з дому, але далеко не відійшов, щоб спостерігати за тим, що відбуватиметься у його оселі.

До кам’яниці почали під’їжджати карети, звідти виходили розкішні пані та пани. З дому лунала чудова музика, а пахло так апетитно, що у господаря потекли слиньки.

Тоді він і вирішив на правах власника відвідати бал у власному домі. Та варто йому було переступити поріг, як дами та кавалери перетворилися у жахливих істот, смачнюча їжа на гидоту, а музика була такою страшною, що вуха в’янули.

Вибігаючи з жахом з дому він перечепився, впав та знепритомнів. Отямившись, він поглянув у гаманець. Але грошей там не було. Відтоді львів’яни з нечистою сило угод не укладають.

Проте, як і всі загадкові та найцікавіші місця Львова, Чорна кам’яниця має цілком логічне пояснення свого незвичайного вигляду. Споруда була збудована у 1577 році. У свій час кам’яниця носила назву Київська (бо спорудив її Андрій з Києва), Лоренцовичівська (бо одну з перших аптек у місті у будинку відкрив Ян Лоренцович), Докторівська (бо внучка Яна Лоренцовича, яка проживала в цьому будинку, вийшла заміж за лікаря).

А у чорному кольорі кам’яниці звичайно ніякої містики немає. Ймовірніше всього у підвалі були неправильно споруджені печі, чорний дим яких виходив з нижніх вікон і закоптив споруду. А вже згодом її повністю перефарбували у чорний колір.

Нині у споруді розмістився Львівський історичний музей.

Читайте також:

Кам’яниця Коритовського

Адреса: Площа Ринок, 29

В списку того, що подивитися у Львові за 1 день точно буде Площа Ринок. Прогулюючись старим містом варто звернути увагу і на Кам’яницю Коритовського.

Взагалі Львів будувався по принципу Магдебурзького права (зведення законів вигаданих у місті Магдебург, які чітко регламентували стосунки громадян з адміністрацією міста). А отримало Магдебурзьке право місто у 1356 році. За зводом цих законів, львів’яни могли спорудити дім лише у три вінка висоту та три вікна в ширину. А от щодо оздоблювання фасаду обмежень не було.

Будинки, які не підлягають цим нормам були споруджені в кінці XVIII століття, коли закони Магдебурзького права вже були недійсні. До списку таких архітектурних пам’яток відноситься Кам’яниця Коритовського.

Дивовижне місто – Львів. Легенди тут переплелися з історією. Дім на п’ять вікон було збудовано у 1768 році на місці двох споруд аварійного стану. Ділянки викупив комендант Львова Феліц’ян Коритовський. Але через брак коштів не зміг відразу розпочати будівництво. В цей ж період зародився народний рух – Коліївщина. 400 повстанців-гайдамаків направили на страту до Львова. Та пан Коритовський вирішив, що стратити їх можна у будь-який час, а доти: «навіщо пропадати робочій силі?». Саме засуджені гайдамаки спорудили цей дім.

За легендою, коли в’язні рили фундамент під будинок, то випадково «влізли» у підвал сусіда-купця, який торгував вином і випили його товар. Тоді ображений сусід звернувся до правосуддя і навіть виграв справу проти Коритовського.

На жаль, повстанців згодом все-таки стратили.

До слова, Кам’яниця Коритовського, хоча і стоїть на Площі Ринок, може сміливо очолити список «невідомі місця Львова», адже мало хто знає, що саме тут швейцарець Д. Андріоллі у 1825 р. відкрив у місті першу кондитерську.

Домініканський собор

Адреса: пл. Музейна, 1; вулиця Вірменська, 35.

Пройти і не помітити Домініканський собор – неможливо. Часто костел очолює найцікавіші місця Львова і вже став невід’ємною частиною кожної екскурсії.

На гербі костелу зображений пес, який лежить на книзі та тримає в зубах факел – вогонь істини. За легендою, Домінікан Гусман, творець ордена, у сні побачив ангела, який повідомив йому про народження істоти, сила якої спалить усіх ворогів віри. Згодом послідовників святого Домінікана почали називати домініканцями.

Представники цього одрину з’явилися у Львові коли князь Лев взяв за дружину католичку, – угорську принцесу Констанцію, яку з невідомих причин не змусили прийняти православ’я. Серед свити, яка приїхала з принцесою, були і домініканці, які підтримували віру молодої княжни. А вже наприкінці ХІV ст. був споруджений перший костел. Храм декілька разів перебудовувався. Домініканський собор, який ми бачимо нині було поставлено у 1749 році.

За радянських часів у храмі був склад, а згодом і музей атеїзму.

Домініканський костел – це один з найкращих зразків пізнього бароко і візитівка міста Лева. Якщо архітектори йдуть до собору за мистецтвом, то туристи бачать у ньому Інстаграмні місця Львова. Якщо ж вам пощастить, ви можете почути гру органу. Концерти тут дають щотижня.

Читайте також:

Безліч легенд пов’язано з Домініканським костелом.

Так, в одній із історій розповідається про Гальшку Острозьку, яку сучасники називали найкрасивішою жінкою століття. Вперше її видали заміж ще у 14 років. Згодом її чоловіка вбили, а вдовицю одружили з Лукашем Гуркою. Та жінка, дізнавшись, що мати була проти цього союзу втекла від Лукаша у Львів і переховувалась у Домініканському соборі. Там ж вона обвінчалася з князем Симеоном Слуцьким у якого була закохана. Однак Гурка знайшов Гальшку, а її коханого вбив. На підтвердження смерті Слуцького він відправив Острозькій відрубану рука чоловіка. А згодом закрив кохану у замку та змусив носити маску на обличчі, аби ніхто не бачив її краси. Гальшка отримала свободу тільки після смерті Лукаша Гурки. Події відбувалися у 1550 роках.

Легенди Львова розповідають, що у Домініканському костелі досі живе привид. Він з’являється у вигляді монаха-домініканця у білому плащі та чорним хрестом на спині. Дух бродить одними і тими ж маршрутами та практично входить в контакт з людьми. Відтак працівники музею намагаються зайвий раз не «турбувати» його.

До речі, саме у Львові знімали Париж з фільму «Д’Артаньян та три мушкетери». Зокрема, Домініканський костел можна впізнати, коли мушкетери виконують свою найвідомішу пісню «Пара пара парадуемся».

Львівська опера

Побувати у Львові та не відвідати Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької – злочин. Ця споруда – справжня легенда і гордість міста Лева.

Читайте також:

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля, туризм, львів, архітектура, цікаві факти, історія
В тему

Останні матеріали