13 Грудня 2019
Новини

Чому не варто боятися п’ятниці 13-го

Чому не варто боятися п’ятниці 13-го

Сьогодні п’ятниця 13-го і більшість людей асоціюють цей день із різноманітними страшилками. Проте вони — цілком безпідставні, тому давайте в цьому переконаємося разом.

Почнемо із п’ятниці. Ми пам’ятаємо, що латинські назви днів календаря пов’язані із різноманітними богами. Наприклад, неділю - Sunday - день Сонця. Відповідно, п’ятниця пов’язана із богинею кохання та любові Венерою, вона ж Афродіта.

Відома дослідниця ритуалів та традицій Маргарет Мюррей писала, що бог старої традиції обов’язково стає дияволом нової, тому після матріархату та після поширення християнства на значній території, жіночі богині та віра в них автоматично стали вважатися чимось небезпечним, проте прив’язка до п’ятниці у якості жіночого дня залишилася. Порівняємо, хоча з українською Параскавею-п’ятницею. У язичницьких традиціях п'ятниця також присвячена Фреї зі скандинавської міфології.

З християнської точки зору п’ятниця є нехорошим днем, бо саме у цей день розіп’яли Ісуса Христа. 

Якщо говорити про цілком реальні факти, то вважається, що саме у п’ятницю, тринадцятого був знищений відомий і впливовий орден лицарів-тамплієрів, які після походів на Єрусалим володіли не лише коштовностями, але й таємницями віри. 

Додаємо до цього цифру «13» і тримає в пам’яті інформацію про старих і нових богів. У вікканстві (одній з течій неоязичництва - кор.) є Бог та Богиня. У них є по три іпостасі різного віку плюс ці фігури можуть бути як світлими, так і темними. У сумі маємо 12. Додаємо сюди Абсолют — вселенське начало, з якого все почалося та отримуємо «13». 

Також тринадцять — це кількість відьом у відьомському зібранні, ковені. 

Тринадцять скандинавський богів зібралися на бенкет і саме під час нього бог хитрощівта трікстер Локі намовив кидати предмети у юного бога весни Бальдра, який був незнищенним. Проте цей захист можна було зняти гілочкою омели. Після цього Бальдр загинув і знаходиться під землею аж до Рагнарьоку, кінця світу у скандинавів. 

Тринадцять також дуже жіноче число, адже зазвичай протягом одного року у жінки відбувається близько тринадцяти менструацій. 13 повних місяців з’являється протягом року на небі. 

До того ж «13» - це карта Смерті у колоді карт Таро. 

Якщо говорити про «13» з погляду християнства, то очікуваний кінець світу починається у 13-й главі одкровення Іоанна Богослова, а Ісус був тринадцятим серед своїх учнів. 

Саме таке поєднання — страхів перед богами минулого та перед жіночістю цього поєднання і породило особливу фобію — параскаведекатріафобію, тобто боязні п’ятниці, 13-го. Масла у вогонь підлила масова культура з телебаченням, кіно та книжками, які сприяли популяризації цього забобону. 

Олена Кузьмич, кандидатка філологічних наук, дослідниця ритуалів

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: містика
В тему